Nagyszínpad – Somogyi Zsolt jegyzete

SOMOGYI ZSOLTSOMOGYI ZSOLT
Vágólapra másolva!
2020.09.21. 22:25

Van kiért, van miért szurkolni! És ez igenis öröm, hiszen magyar csapatért, magyar játékosokért szoríthatunk a Bajnokok Ligája rájátszásában. Illik a Fradival kezdeni: Szerhij Rebrov együttese már eddig is jókora bravúrt vitt véghez, a svéd, a skót és a horvát bajnok kiejtése után a norvég Molde ellen készülhet. Ránézésre úgy tűnhet, ha – a Djurgarden kiverését követően – a Celtic ellen idegenben, a zágrábi Dinamo ellen otthon győzni tudott a zöld-fehér együttes, az északi rivális nem okozhat gondot.

De ez nem ilyen egyszerű. Sőt biztosak lehetünk benne, a Fradi ukrán vezetőedzője nem követi el azt a hibát, hogy lebecsüli az ellenfelet. Világos, nem a világ legjobb csapata vár a Fradira, de kemény, sok párharccal, ütközéssel tarkított meccs előtt áll a magyar bajnok – ha csak a futballtudás döntene, már a csoportkörben lenne az FTC, ám a Molde nyilván a saját erősségeit igyekszik kidomborítani. Minél több birkózás, minél kevesebb futball, ha így alakul a játék képe, a norvégok előnybe kerülhetnek, de a ferencvárosiak joggal bizakodnak: ha az előző három találkozón mindenre volt érdemi reakciója a Ferencvárosnak, a Molde sem lepheti meg annyira…

Mondani sem kell: a vírushelyzet mindent befolyásol, jusson tovább a Fradi, hogy aztán azért izgulhassunk, a Bayern, a Barcelona, a Real Madrid, az Inter vagy bármelyik, a magyar mellé sorsolt sztárcsapat budapesti fellépésén már tele lehessen a lelátó – mert zárt kapuk mögött a BL sem az igazi.

Kedden Szoboszlai Dominik tehet sokat a Salzburg sikeréért, a járvány a hírek szerint alaposan „belenyúlt” a Maccabi összeállításába, a magyar támadó a BL nagyszínpadán is bemutathatná kivételes rúgótechnikáját. Különleges hangulatú meccsre készülhet Lang Ádám: az Omonia Athén kikötőjébe, Pireuszba készül – rengeteg ciprusi kedvenc klubja, az Olympiakosz az ellenfél. Az 1974-es török invázió óta kettéosztott szigetország görög felén mindig fontos volt az „anyaország” futballsikere, tízezrek rajonganak az athéni klubért (a görög főváros központi terét meg éppen Omoniának hívják – bár nem a nicosiai klub volt a névadó), vagyis hasonló a helyzet, mint sok magyar vidéki kisfiú esetében, aki a saját, helyi csapata mellett egy nagy klubnak (a Fradinak, az Újpestnek, stb.) is szurkol, és bajban van, amikor a kedvencek valamikor mégis összetalálkoznak. Amolyan testvérharc ez, ciprióta görögök a görögök ellen – Lang Ádám kulcsfigura lehet a sajátos párosítás két mérkőzésén.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik