Mourinho és Klopp? Kizárt! Conte és Zidane? Simán!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.01.12. 13:07
null
Mai BL-edzők játékoskorukban: Raphaël Wicky, Zinédine Zidane, Ernesto Valverde, Pep Guardiola, Vincenzo Montella és Sérgio Conceicao
Josep Guardiola nemrég az egyik sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva azt állította, Fernandinho mellett esélye sem lenne arra, hogy beférjen a Manchester City kezdőcsapatába. A történteket követően eljátszottunk a gondolattal: melyik vezetőedző férne be játékoskori fénykorát mutatva a mostani csapatába?

A Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében szereplő 16 klub vezetőedzőinek röviden felidézzük a játékosmúltját, amely alapján három kategóriára osztottuk őket.

Az elsőben azok szerepelnek, akik nem játszottak olyan szinten, mint mostani klubjuk, ezért futballistapályájuk alapján a mostani keretbe sem tudnának bekerülni.

A következő kettőben már jogosan vetjük össze őket azokkal, akik a posztjukon szerepelnek a klubjukban.

A második kategóriában azokról írunk, akik játékosként is kipróbálták magukat ezen a szinten, de a mostani csapatukban szereplő labdarúgók kiszorítanák őket. A harmadik csoportot pedig azok alkotják, akiket – persze csúcsformájukban – örömmel látnánk a mai kezdőben.

A KERETBE SEM FÉRNE BE, MERT NEM FUTBALLOZOTT ILYEN SZINTEN

JOSÉ MOURINHO (Manchester United)

A portugálban labdarúgóként csakis az édesapja látott fantáziát, a Rio Ave trénereként az élvonalban is lehetőséget adott a tinédzser Josénak. Hamar kiderült, hogy számára ez a szint túl magas. A másodosztályú Belenensesnél és a Sesimbránál kapott még lehetőséget, de gyorsan rájött, hogy nem kéne erőltetni a dolgot.

Középső középpályásként a Manchester Unitedban Nemanja Maticcsal, Ander Herrerával vagy Paul Pogbával hasonlíthatnánk össze, ám még a kiöregedőben lévő Michael Carrick vagy Marouane Fellaini is fényévekre van a játékos Mourinhótól.

Klopp a Mainz játékosaként
Klopp a Mainz játékosaként

JÜRGEN KLOPP (Liverpool)

Tíz évet húzott le az 1990-es években a német másodosztály stabil középcsapatának számító Mainznál, csatárként a klub gólrekordere lett, mielőtt egyre hátrébb húzódott a pályán, s 2001-ben már védőként vonult vissza, hogy edzőként folytassa a klubnál.

Klopp támadóként vált a Mainz legendájává, de a Bundesliga 2. korántsem a BL-ben szereplő Liverpool szintje. Természetesen Philippe Coutinho távozása után sem lenne esélye arra, hogy a keretbe kerüljön, Roberto Firmino, Mohamed Szalah és Dominic Solanke mögött Danny Ings és Daniel Sturridge is a labdarúgó Klopp előtt jár.

UNAI EMERY (Paris Saint-Germain)

WENGER ÉS JARDIM IS IDE TARTOZIK
Az UEFA-koefficiensek alapján kialakult rangsor első 30 helyezettjéből a nem BL-ben szereplő klubok edzői, akik ebbe a kategóriába tartoznak.
Arsene Wenger (Arsenal)
Rui Vitória (Benfica)
Leonardo Jardim (Monaco)
Maurizio Sarri (Napoli)
Domenico Tedesco (Schalke)

Az 1990-es évek közepén a Real Sociedad reménysége volt, de az első csapatba nem tudta beverekedni magát, öt meccs után távozott. Ezt követően hét idényt töltött el a spanyol másodosztályban, a Toledo, a Racing Ferrol és a Leganés mezében több mint 200 meccsen játszott.

Talán volt idő, hogy a PSG-nek erősítést jelentett volna, ha a spanyol másodosztályból igazol labdarúgót, azonban a francia főváros közel-keleti pénzzel kitömött kirakatcsapata már rég nem az a szint. Balszélsőként Julian Draxler és Neymar mellett szóba sem jöhetne a játéka.

MASSIMILIANO ALLEGRI (Juventus)

A legjobb idényét a Pescaránál töltötte, az 1992–1993-as szezonban a Serie A utolsó helyén végző csapatnál 12 gólt szerzett középpályásként, így nem kellett követnie klubját a másodosztályba. A Cagliari, a Perugia és hét meccs erejéig a Napoli is lehetőséget adott neki az élvonalban. (Karrierje vége felé, 2000-ben a Pistoiese játékosaként bundázott egy Olasz Kupa-mérkőzésen, amiért egy évre eltiltották.)

Allegri arcai játékosként
Allegri arcai játékosként

Bár volt egy jó éve a Serie A-ban, a mai Juventushoz azért ez kevés. Talán ha a Napoliban játszott volna úgy, mint a Pescarában… Szervező középpályásként Miralem Pjanic, Claudio Marchisio és Rodrigo Bentancur mellett esélye sem lenne a keretben.

A PADRA ELFÉRNE, DE JOBB JÁTSZIK A POSZTJÁN

ERNESTO VALVERDE (Barcelona)

A baszk csatár 1988-ban az Espanyoltól a Barcelonához szerződött, két idény alatt Király-kupát és KEK-et nyert a klubbal, és a spanyol válogatottban is játszott egy mérkőzésen. A második szezonjában 12 meccsen hat gólt szerzett, mielőtt átigazolt a Bilbaóhoz.

Ahogy Gary Lineker, Julio Salinas és Txiki Begiristain mögé akkoriban odafért a kispadra Francisco Carrascóval, úgy most is ott lehetne Lionel Messi, Luis Suárez és Philippe Coutinho mögött Paco Alcácerrel.

PAULO FONSECA (Sahtar Doneck)

Középső védőként 1995-ben szerződtette a Porto, de mindhárom szezonjában kölcsönadta portugál élvonalbeli riválisainak. A Lecában, a Belenensesben és a Marítimóban is meghatározó játékos volt, aztán karrierje vége felé az Estrela Amadorában volt még egy élvonalbeli idénye.

Az ukrán Jaroszlav Rakickij, Ivan Ordec, Szerhij Krivcov trió mellett a kezdőcsapatban nem lenne helye, de fénykorabeli – egy portugál középcsapat alapembereként nyújtott – teljesítményével a padra azért elférne.

Eusebio Di Francesco csatája Zinédine Zidane-nal (Fotó: AFP)
Eusebio Di Francesco csatája Zinédine Zidane-nal (Fotó: AFP)

EUSEBIO DI FRANCESCO (Roma)

STÖGER ÉS TEN HAG A KLUBBAN
Az UEFA-koefficiensek alapján kialakult rangsor első 30 helyezettjéből a nem BL-ben szereplő klubok edzői, akik ebbe a kategóriába tartoznak.
Erik ten Hag (Ajax)
Peter Stöger (Dortmund)
Javier Calleja (Villarreal)

Az 1990-es évek végén négy szezont töltött a Románál középpályásként, 2001-ben bajnokként távozott a fővárosiaktól. 12-szer szerepelt a válogatottban, egyetlen gólját a világválogatott ellen szerezte, amikor az olasz szövetség megalapításának 100. évfordulóját ünnepelték.

A régi római Di Francesco beférne a rómaiak mai keretébe, a kezdő tizenegy azonban más kérdés. Húsz éve alapember volt a bajnoki címre hajtó csapatban, vezetői vonásai a mai együttesben is jól jönnének, de Radja Nainggolan, Kevin Strootman és Daniele De Rossi is egyértelműen jobb nála.

PEP GUARDIOLA (Manchester City)

Védekező középpályásként egy évtizedet húzott le a Barcelonánál, amellyel hat bajnoki címet és 1992-ben BEK-et nyert. 1997-től 2001-es távozásáig csapatkapitány volt, a Johan Cruyff-féle Dream Teamben is alapemberként lépett pályára.

Cikkünk alapja Guardiola nyilatkozata volt, amelyben azt mondta, „Esélytelen lennék. Fernandinho sokkal jobb.” Ha rajtunk múlna, a kezdőbe tennénk, de a világ egyik legsikeresebb edzőjének szakmai véleményét nem kérdőjelezhetjük meg. Még akkor sem, ha valószínűleg pusztán udvariasságból fogalmazta meg.

MAURICIO POCHETTINO (Tottenham Hotspur)

A fénykorát az Espanyolnál töltő, a PGS-nél és Bordeaux-ban is megforduló Pochettino a 2002-es világbajnokságon mindhárom meccsen játszott a meglepetésre a csoportkörben búcsúzó argentin csapatban.

Ha Guardiola azt monda, nem férne be a mai Manchester Citybe, ugyanez vonatkozik a középső védő Pochettinóra is a mai Tottenhamet elnézve. Alapesetben Jan Verthongen és Toby Alderweireld kezdene, de Davinson Sánchez is előtte állna a sorban.

Montella és Guardiola a Romában
Montella és Guardiola a Romában

KEZDŐ LENNE

VINCENZO MONTELLA (Sevilla)

Eusebio Di Francesco oldalán bajnok lett a Romával 2001-ben, a fővárosiaknál tíz év alatt 194 meccsen 84 gólt szerzett, hússzor szerepelt az olasz válogatottban.

Bár a Romában előbb Gabriel Batistuta, majd Francesco Totti miatt sokszor a kispadra szorult, csereként beállva képes volt mérkőzéseket eldönteni. A mai Sevillában Wissam Ben Yedder a klasszikus középcsatár, a francia az őszi BL-bravúrjai ellenére is messze van még Batigol és Totti szintjétől. Montellának a Serie A-ban három klubban négy húszgólos szezonja volt, ami azt mondatja velünk, kétcsatáros felállásban Ben Yedder mellett, egyékes formációban pedig a francia előtt, egyedül lehetne kezdő.

Raphaël Wicky a Hamburgban
Raphaël Wicky a Hamburgban

RAPHAËL WICKY (Basel)

Hetvenötször szerepelt a svájci válogatottban, az 1996-os és a 2004-es Európa-bajnokság mellett a 2006-os vb-n is ott volt. A Sionban 130, a Hamburgban 126 bajnokin szerepelt, de játszott a Werder Bremenben és az Atlético Madridban is.

Védekező középpályásként Talant Xhaka, Geoffrey Serey Dié és Luca Zuffi játszik a mai Baselben. A húsz évvel ezelőtti brémai Wicky bármelyiküket kiszorítaná a csapatból.

SENOL GÜNES (Besiktas)

Az 1970-es és 1980-as években 31-szer szerepelt a török válogatottban, a Trabzonspornál 15 szezon alatt több mint 400 bajnokin védve hatszoros bajnok lett, az 1978–1979-es idényben 1110 percen át nem kapott gólt, ami Süper Lig-rekord.

A Besiktasban a korábban a Trabzonsporban védő Tolga Zengin a kapus, ráadásul a csapatkapitányi karszalagot is ő viseli. A válogatottban Rüstü Recber, majd Volkan Babacan miatt nem lett alapember. Tolga jó kapus, de főleg az idősebb korosztály számára vitathatatlan, hogy Günes lenne a kezdő.

JUPP HEYNCKES (Bayern München)

1964 és 1967, majd 1970 és 1978 között szerepelt a Mönchengladbachban, amellyel négy bajnoki címet, egy Német Kupát és egy UEFA-kupát nyert, illetve BEK-döntős volt. Kétszer volt a Bundesliga és az UEFA-kupa, egyszer-egyszer a BEK és a KEK gólkirálya. A nyugatnémet válogatottal 1972-ben Eb-t, 1974-ben vb-t nyert, előbbin a torna csapatába is beválasztották. 220 góllal a Bundesliga valaha volt harmadik legjobb gólszerzője.

Jupp Heynckes a német válogatottban a második volt Gerd Müller mögött (Fotó: AFP)
Jupp Heynckes a német válogatottban a második volt Gerd Müller mögött (Fotó: AFP)

Bár Robert Lewandowski személyében napjaink egyik legjobb befejező csatára a Bayerné (az előző három idényben 96 bajnokin 77 gólt szerzett), az 1972 és 1975 között három Bundesliga-szezonban 97 meccsen 85 gólt szerző Heynckesszel sem lenne gyengébb.

MANCINI ÉS SIMEONE IS SIMÁN BEFÉRNE
Az UEFA-koefficiensek alapján kialakult rangsor első 30 helyezettjéből a nem BL-ben szereplő klubok edzői, akik ebbe a kategóriába tartoznak.
Diego Simeone
(Atlético Madrid)
Heiko Herrlich
(Bayer Leverkusen)
Aljakszandr Hackevics
(Dinamo Kijev)
Stefano Pioli
(Fiorentina)
Bruno Génésio
(Lyon)
Óscar
(Olympiakosz)
Roberto Mancini
(Zenit)

ZINÉDINE ZIDANE (Real Madrid)

A Juventusszal két olasz bajnoki címet nyert, a Real Madriddal egyszeres bajnok és BL-győztes lett. 1998-ban világbajnok és aranylabdás volt, 2000-ben Eb-t nyert a francia válogatottal. A 2006-os vb francia házi gólkirályaként vonult vissza, de a döntőben kiállították.

A fénykorában lévő Zidane a világ bármelyik csapatába beférne – a kispadon bemutatott remek kezdése ellenére ma már talán a rossz bajnoki szereplés miatt válságértekezleteket tartó Real Madridnál is jobban örülnének, ha a 2002-es játékos Zidane állna az alkalmazásukban. Jaj lenne a riválisoknak, ha ő játszana Isco helyett.

SÉRGIO CONCEICAO (Porto)

Az 56-szoros portugál válogatott szélső legemlékezetesebb mérkőzése a 2000-es Európa-bajnokság németek elleni csoportmeccse volt, amelyen az ő mesterhármasával nyert Portugália 3–0-ra. Játékosként nagy vándor volt, a Porto neveltjeként megfordult a Laziónál, a Parmánál és az Internél is.

Sergio Conceicao csak a válogatotthoz volt hű
Sergio Conceicao csak a válogatotthoz volt hű

A portugál listavezető Portóban a mexikói Jesús Corona a jobb oldali középpályás, a 2000-es parmás Conceicao kiszorítaná a csapatból.

ANTONIO CONTE (Chelsea)

Ötszörös olasz bajnok, BL- és UEFA-kupa-győztes lett a Juventusszal, 1994-ben a világbajnokságon, 2000-ben az Eb-n nyert ezüstérmet az olasz válogatottal.

Nem véletlenül volt a Juventus csapatkapitánya: szenvedélye mellé precíz játék társult, amely megnyugtatta a társakat. Zidane és a Real esetéhez hasonlóan a játékos Contéra is legalább akkora szüksége lenne a mai, állítólag éppen váltani készülő Chelsea-nek, mint a menedzserre: ha Tiemoué Bakayoko helyett a fénykorát élő Conte játszana N'Golo Kanté mellett, valóban félelmetes lenne a Chelsea középpályássora.

Korábbi csapattársak csatája: Zidane és Conte (Fotó: AFP)
Korábbi csapattársak csatája: Zidane és Conte (Fotó: AFP)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik