„Morata az Atlético Madrid játékosa volt? Ne már!”

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.09.29. 10:17
null
Álvaro Morata (jobbra) az Atlético Madrid mezében (Fotó: Twitter)
Sokak szemét megütötte az Atlético Madrid–Chelsea Bajnokok Ligája-mérkőzésen az angolok spanyol csatáráról, Álvaro Moratáról írt „Atlético-nevelés” kitétel. Nézzük, mi az igazság!

 

Többen is csodálkoztak azon, hogy Álvaro Morata, a Chelsea ásza valamikor játszott az Atlético Madridban, ez a tény elsikkadt ugyanis a labdarúgó a Real Madriddal és a Juventusszal történt kalandozásai közben.

Pedig az 1992-ben született Álvaro Borja Morata Martín tizenöt éves koráig futballozott az Atléticóban, és nem akárki fedezte fel tehetségét: a szerb Milinko Pantics játékosként a kilencvenes évek derekán duplázásra vezette a klubot például Diego Simeone oldalán, volt BL-gólkirály is.

Morata nem sokáig kalandozott a piros-fehéreknél többek között Koke és David de Gea oldalán, majdnem a futballal is felhagyott mérgében, hogy inkább teniszcsillag legyen – végül 2007-ben a Getafében folytatta a több játéklehetőség reményében, onnan került a Realhoz egy év múltán.

A támadó Atlético-rajongó nagyapja legnagyobb örömére került első csapatához, csak éppen Morata a klubban teljesen háttérbe szorult a szintén 1992-es születésű Borja Bastón miatt (a Swansea City Málagában kölcsönben szereplő éke akkor még Borja González néven futott, és a kis Atléticóban bevezetett 4–3–3-as hadrend miatt nem futballozhattak egymás mellett).

Nehezen viselte a mellőzést, ezért döntött a távozás mellett, hiába kérlelte az utánpótlás-igazgató José María Amorrortu, nem maradt.

„Nem ismertem eddig még olyan gyereket, aki ne akarna az Atléticóban futballozni!” – dörögte a korábban az Athletic Bilbaóban és a Real Zaragozában is játszót Amorrortu, de hiába.

Mint kiderült, Morata nem döntött rosszul, egy év múlva már a Realban futballozott, édesapja legnagyobb örömére.

Az Atlético némi kárpótlásként részesült idén nevelési díjként a Chelsea által a nyáron Moratáért fizetett pénzből: megkapta a most átutalt 62 millió euró egy százalékát, azaz 620 ezer eurót, és a támadó eddig sokat tett azért, hogy a végleges vételár a sikerdíjakkal együtt elérje a 80 millió eurót – és akkor összesen 800 ezer euró üti a piros-fehérek markát utána.

Azért Simeonéék a csatár legutóbbi góljától biztosan eltekintettek volna…

„Annak idején az Atlético és a Real Madrid is hívott magához, ám egy ideig sehová sem mehettem, mert nem voltak túl jó jegyeim az iskolában. Miután javultak a tanulmányi eredményeim, az Atlético mellett döntöttem, mert annak akadémiája közelebb volt az otthonunkhoz. Abban az időben nem élveztem a labdarúgást, azért is gondolkodtam el a teniszen, mert sportágat akartam váltani. Aztán csak nem adtam erre a fejem, nem volt elég türelmem hozzá…” – emlékezett vissza karrierje rögös kezdeteire maga Morata.

A Getafét se hagyjuk ki, ez a csapat is kap – ha minden a tervek szerint megy – 200 ezer eurónyi nevelési díjat a Chelsea-től a Real Madrid közbeiktatásával, ugyanis az átigazolási díj 0.25 százaléka jár a nevelőegyesületeknek a játékos minden egyes ott eltöltött idényéért.

Ebből ki tudjuk kalkulálni: Álvaro Morata négy idényen át erősítette-szolgálta az Atlético Madridot.

BAJNOKOK LIGÁJA
CSOPORTKÖR, 2. FORDULÓ
C-CSOPORT
Atlético Madrid–Chelsea 1–2
(Griezmann 40. – 11-esből, ill. Álvaro Morata 60., Batshuayi 94.)

A csoport másik mérkőzésén:
Qarabag (azeri)–Roma (olasz)
1–2
(Pedro Henrique 28., ill. Manolasz 7., Dzeko 15.)

A C-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Chelsea 2 2 8–1 +7 6
2. Roma 2 1 1 2–1 +1 4
3. Atlético Madrid 2 1 1 1–2 –1 1
4. Qarabag 2 2 1–8 –7 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik