Mit súgott C. Ronaldo a PSG edzőjének? És mi ez a fura ábra?! - BL-legek

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.11.04. 10:08
null
Cristiano Ronaldo hányattatásai: a PSG ellen a büntetőterületen belül labdához sem ért (Fotó: AFP)
A Manchester City és a Real Madrid továbbjutása a labdarúgó Bajnokok Ligája keddi játéknapjának legfontosabb következménye, de azért történt még egy s más, amit érdemes összefoglalnunk. Wayne Rooney, Raheem Sterling, Keylor Navas és Nacho minden bizonnyal örömmel idézi majd fel ezt a napot, Cristiano Ronaldo viszont bizonyosan nem.
C. Ronaldo labdaérintéseinek helye (Forrás: Opta)
C. Ronaldo labdaérintéseinek helye (Forrás: Opta)

KEZDJÜK IS EZZEL: A NAP ELKÉPEDÉSE

Cristiano Ronaldo sokat méltatlankodott a Paris Saint-Germain ellen 1–0-ra megnyert keddi mérkőzés folyamán, hogy nem kap jó labdákat, társai képtelenek helyzetbe hozni.

Annak kidekázását, hogy ez mennyiben a többiek felelőssége, és mennyiben az övé, edzőire bíznánk – mindenesetre a közös „szerencsétlenkedés” bizonyítéka megdöbbentő: a világklasszis támadó 46-szor ért labdához a PSG elleni meccsen, de az ellenfél 16-osán belül egyszer sem!

Oly sok, statisztikával foglalkozó futballoldal átvette az ábrát, hogy nincs okunk kételkedni a valódiságában.

C. Ronaldo mindenesetre három lövéssel kísérletezett a meccs folyamán, éppen annyival, mint két hete Párizsban – azaz semmiképpen sem az ő napja volt ez. Ő is tudja.

Úgy sejtjük azonban, hogy a világsajtóban mégsem ez lesz a vele kapcsolatos fő téma, hanem inkább az: vajon mit súgott az őt állítólag jó ideje csábító párizsi bajnokcsapat edzőjének, Laurent Blanc-nak a fülébe? A találgatások során alighanem szóba kerül majd a Madrid elhagyásáról elejtett néhány minapi mondat is.


A NAP BEUGRÁSA

A Real legutóbb négy és fél éve, a Barcelona elleni elődöntőben maradt gólképtelen hazai BL-meccsen, most is illett tehát valakinek gondoskodnia a gólról. Ez a valaki a 33. percben becserélt 25 éves védő, Nacho lett, aki góljával több tételt is beírt a Nagy Futballstatisztikai Kézikönyvbe:

A NAP ELBÁMÉSZKODÁSA
Nacho gólja nem születhetett volna meg, ha a PSG kapuját őrző Kevin Trapp nem számolja el cefetül a felperdülő labda ívét Toni Kroos bombája után. Elszámolta, rossz helyre futott ki, a kapu üresen tátongott, Nacho pedig – ha így akarta, ha nem – éles szögből a kapuba lőtt.

• becserélése után 2 perc 28 másodperccel lőtt a kapuba, ezzel ő a mostani BL-idény második leggyorsabban gólt szerző cserejátékosa (a sevillai Jevhen Konopljankának csak 17 másodperc kellett a Mönchengladbach ellen);

• Nacho előtt a jelenleg sérült Karim Benzema szerzett gyorsabban (33 másodperc után) BL-gólt csereként pályára lépve a Realban, még 2012 tavaszán;

• BL-meccsen Real-cserejátékos eddig nem szerzett gólt az első félidőben, ez a rekord immár Nachóé.

HOGY MOST SE MARADJUNK REAL–BARCA RIVALIZÁLÁS NÉLKÜL

Egy. A Real Madrid sorozatban immár 19 csoportmérkőzést vívott meg vereség nélkül, ezzel megelőzte a Barcelonát, és új BL-rekordot állított fel. A Barca 18-asa 2009 novembere és 2012 októbere között született.

Kettő. A királyiak immár 11. alkalommal jutnak tovább két fordulóval a csoportkör zárása előtt. Utánuk a Barcelona következik nyolc ilyen korai továbblépéssel (ebből szerdán kilenc lehet), majd kissé lemaradva a Bayern München és a Manchester United (5-5).

VISSZAFOGOTT PRODUKCIÓ VOLT – MÉGIS FOLYTATHATÓ A FÉNYEZÉS

A PSG madridi veresége után az öt nagy európai bajnokságban (angol, francia, német, olasz, spanyol) már csak egyetlen olyan csapat található, amelyik hazája pontvadászatában és a BL-ben sem kapott ki ebben a szezonban. A Real Madrid.

A legalább három csoportkörben részt vevő, tehát a sorozat történetében meghatározónak tekinthető klubok között egyet találunk, amely mindig továbbjutóként jött ki a körmérkőzésből – méghozzá 24-ből 24-szer. A Real Madrid.

Nacho góljával megszűnt a PSG BL-szüzessége, azaz az idei csoportkörben már csak egyetlen csapat maradt, amelyik még nem kapott gólt. A Real Madrid.

GÓL NÉLKÜLI KAPUSPERCEK
A BL-beli bemutatkozásuk után a leghosszabb ideig nem kaptak gólt.
Keylor Navas 530
Miguel Ángel Moyá 529
Petr Cech 362
Danijel Subasic 351

KAPUSBRAVÚROK 1. – NAVAS ÁTÍRJA A REKORDLISTÁT

Az előbbi megállapítás elsősorban a madridi védőknek és a kapusnak, Keylor Navasnak köszönhető. Ő ugyanis az első kapus, aki nem kapott gólt élete első hat Bajnokok Ligája-mérkőzésén. Az ilyesmihez persze szerencse is kell, kedden néhányszor csak a PSG-támadókon múlt a sorozat megszakadása – kétszer a kapufa is segített.

Mindazonáltal le a kalappal Navas előtt, a Bernabéuban immár 854 perce nem kapott gólt, ilyesmivel Real-kapus még nem dicsekedhetett. Az utána következő Juan Alonso 703-ig jutott még 1959-ben...

VÁLTSUNK TÉMÁT: HOGYAN SIKERÜLT ÁNGEL DI MARÍA MADRIDI VISSZATÉRÉSE?

Ha a végeredményt nézzük, nem túl jól, hiszen korábbi csapata, a Real Madrid 1–0-ra legyőzte a jelenlegit, a Paris Saint-Germaint. Ha viszont azt vesszük, hogy ahány cselbe belekezdett (8), azt mind sikeresen végre is hajtotta (például így), és ezzel egyéni BL-csúcsot ért el, akkor azért jár egy képzeletbeli hátba veregetés az argentinnak. És ha a 89. percben a szabadrúgása nyomán nem a lécre pattan a labda, hanem egy kicsit lejjebb megy…

VÁLTSUNK HELYSZÍNT: HOGYAN SIKERÜLT JESÚS NAVASÉ?

Szinte tökéletesen. Nem talált be korábbi csapata, a Sevilla kapujába, de kiosztott egy gólpasszt ellenfélként is ott, ahol korábban 44 hazai gólt készített elő – és korántsem mellékesen 3–1-es győzelmet, valamint továbbjutást ünnepelhetett a Manchester Cityvel.

MÉG MINDIG CITY

Nemcsak a továbbjutásra lehetnek büszkék a Manchester Citynél, hanem arra is, hogy
• az ő csapatuk az első, amelyik képes három gólt szerezni a Sevilla amúgy nehezen meghódítható erődjében valamelyik európai kupasorozat csoportkörében;
• hogy Raheem Sterling megszerezte első BL-gólját, és ezzel a klub legfiatalabb BL-gólszerzője lett bő egy hónappal a 21. születésnapja előtt.

MÉG MINDIG MANCHESTER: A NAP CSATTANÓS VÁLASZA

Ez már persze United. És Wayne Rooneytól kapták a kritikusai.

Az utóbbi hetekben sokat támadott Rooney fejelte a CSZKA Moszkva elleni mérkőzés egyetlen gólját. A találat egyfelől nagyon fontos pontokat ért a csapatának, véget vetett az MU 403 perce tartó (minden útba eső tétmérkőzést érintő) gólképtelenségének, másfelől jelentett ezt-azt Rooney karriejében is.

Az MU csapatkapitánya
955 perc után újra gólt szerzett a BL-főtáblán (ezt megelőzően 2013 szeptemberében, a Leverkusennek talált be; igaz, BL-selejtezőben az idén volt gólja, három is az FC Bruges ellen);

az első angol labdarúgó lett, aki 30 gólig jutott az első számú európai klubkupában;

• 237 góljával utolérte Denis Law-t a klub örökranglistájának második helyén (már az első helyezett, a 249 gólos Sir Bobby Charlton sincs messze).

Az alábbi, Eminem-klipbe oltott vicceskedés még az FC Bruges elleni augusztusi mesterhármast köszöntötte, de újra aktuális.

KAPUSBRAVÚROK 2. – JÓ AZ ÖREG A HÁZNÁL

Nem könnyű manapság a Juventus kapusának lenni: ebben a szezonban hat bajnokin lett gól a torinóiak kapujára tartó első lövésből – és bumm, ez történt kedd este Mönchengladbachban is Giorgio Chiellini megingását követően.

Csakhogy a minapi torinói derbin is remekül védő Gianluigi Buffont ilyesmivel nem lehet sokkolni; a világbajnok kapus fantasztikus estét és nehéz lövéseket-fejeseket fogott ki, a véghajrában kettőt is, megőrizve az 1–1-es döntetlent. S tette ezt egy olyan mérkőzésen, amelyen sokáig emberhátrányban játszó csapata a játékidő majdnem hetven százalékában nyomozta a labdát.

A második félidei 30.3 százalékos labdabirtoklás a legalacsonyabb a Juventus történetében azóta, hogy az Opta ilyesmit mér a Bajnokok Ligájában (2003–2004).

A NAP BEPIROSODÁSA

Eddig is a Juventusé volt a legtöbb piros lap a Bajnokok Ligájában – na ja, mit tesz a sok részvétel –, úgyhogy csak jelezzük: az egyébként sem villogó Hernanes elhibázott belépőjének következtében kedden villant a 21. is, úgyhogy a Juve már néggyel előzi meg a piros sorban közvetlenül mögötte haladókat, köztük a Serie A egy másik élcsapatát, az Intert.

A SZÍV DIADALA

S hogy szendvicsbe foglaljuk az előbbi tételt: 29. mérkőzésén Stephan Lichtsteiner, a Juventus svájci védője remek kapáslövéssel megszerezte első gólját a Bajnokok Ligájában – mindössze néhány héttel azt követően, hogy kisebb szívműtétet hajtottak végre rajta. Nem akármilyen életjel!

NÉMETEK A MÉLYBEN

• A Mönchengladbach másodszor is döntetlent játszott a Juventusszal, ami első olvasatban egyáltalán nem kudarc, csakhogy a keddi 1–1-gyel elszállt a BL-beli továbbjutás reménye. A Gladbach az idei BL-csoportkör első kiszállója.

• Hát ez is véget ért! A Wolfsburg ötödször játszott holland csapattal európai kupameccset, és kedd este Eindhovenben kénytelen volt lenyelni az első vereséget.

AZ ŐSZ EGYIK NAGY SOROZATA

Már-már úgy tűnt, legjobb gólvágója találata nélkül győzi le a Sahtar a Malmőt, de aztán a végjátékban csak-csak fejelt egy gólt Alex Teixeira is, akinek idénybeli mérlege egészen lenyűgöző: 19 tétmérkőzés, 19 gól! A 25 éves középpályásnak nem kis szerepe van abban, hogy a Sahtar legutóbbi 54 BL-góljából 43-at brazil játékos szerzett.

A NAP MEGBÚJÁSA

Zlatan Ibrahimovic, a PSG klasszisa ezúttal megbújt a mezőnyben, így ezt a statisztikai adatot mi is elrejtjük itt a vége felé. Kedd este egy francia csapat tagjaként maga mögött hagyott egy francia legendát: Ibrának ez volt a 113. mérkőzése a Bajnokok Ligájában, amivel megelőzte Thierry Henryt a BL-szereplési listán – most ő a tizedik.

HA KEZD, MEGHÁLÁLJA

Lukas Podolski 11 gólt szerzett a legutóbbi 13 olyan BL-mérkőzésén, amikor a kezdőcsapatba jelölték. Más kérdés, hogy a keddi találat nem hozott pontot a csapatának, a Galatasaraynak.

EMLÉKEZTETŐ

BAJNOKOK LIGÁJA
CSOPORTKÖR, 4. FORDULÓ

A-CSOPORT
Real Madrid–Paris Saint-Germain 1–0 (Nacho 35.)
Sahtar Doneck–Malmö FF 4–0 (Hladkij 29., Srna 48. – 11-esből, Eduardo 55., Alex Teixeira 73.)

A CSOPORTRÓL BŐVEBBEN IDE KATTINTVA OLVASHAT!

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Real Madrid 4 3 1 7–0 +7 10
2. Paris SG 4 2 1 1 5–1 +4 7
3. Sahtar Doneck 4 1 3 4–8 –4 3
4. Malmö 4 1 3 1–8 –7 3

B-CSOPORT
Manchester United–CSZKA Moszkva 1–0 (Rooney 79.)
PSV–Wolfsburg 2–0 (Locadia 55., L. de Jong 86.)


A CSOPORTRÓL BŐVEBBEN IDE KATTINTVA OLVASHAT!

A B-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Manchester United 4 2 1 1 5–4 +1 7
2. PSV 4 2 2 6–6 0 6
3. Wolfsburg 4 2 2 4–4 0 6
4. CSZKA Moszkva 4 1 1 2 4–5 –1 4

C-CSOPORT
Benfica–Galatasaray 2–1 (Jonas 52., Luisao 67., ill. Podolski 58.)

FK Asztana–Atlético Madrid 0–0

A CSOPORTRÓL BŐVEBBEN IDE KATTINTVA OLVASHAT!

A C-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Benfica 4 3 1 7–4 +3 9
2. Atlético Madrid 4 2 1 1 7–2 +5 7
3. Galatasaray 4 1 1 2 5–7 –2 4
4. Asztana 4 2 2 2–8 –6 2

D-CSOPORT
Borussia Mönchengladbach–Juventus 1–1 (F. Johnson 19., ill. Lichtsteiner 44.)
Sevilla–Manchester City 1–3 (Trémoulinas 25, ill. Sterling 8., Fernandinho 11., Bony 36.)

A CSOPORTRÓL BŐVEBBEN IDE KATTINTVA OLVASHAT!

A D-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Manchester City 4 3 1 8–5 +3 9
2. Juventus 4 2 2 5–2 +3 8
3. Sevilla 4 1 3 5–7 –2 3
4. Mönchengladbach 4 2 2 2–6 –4 2
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik