Mint a régi szép időkben - Guardiola és Mourinho egymás ellen

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.08.30. 14:13
null
Mourinho (balra) és Guardiola – valaki ma ismét gratulálhat a másiknak (Fotó: Reuters – archív)
Tűz és víz. Észak és Dél. Jin és Jang. Guardiola és Mourinho. Nem, nem kakukktojást keresünk a felsorolásban, csupán általános ellentéteket említettünk. Mert bizony Pep Guardiola és José Mourinho az elmúlt évek alatt szinte azokká váltak – főként a spanyolországi évek alatt. Napjaink két kiváló edzőzsenije ma ismét összecsap egymással, ezúttal az Európai Szuperkupáért Prágában. A spanyol immár a Bajnokok Ligája-címvédő Bayern München edzőjeként, míg portugál kollégája ismét a Chelsea mestereként ül majd a kispadon. A kérdés már csak az: Guardiola harmadszor vagy Mourinho először?




Az idén januárban 50. születésnapját megünneplő José Mourinho páratlan pályafutása alatt szinte mindent megnyert, amit lehetett. Európai Szuperkupát viszont éppenséggel nem. Vitrinjében a serleggyűjtemény azonban ma teljessé válhat, hiszen az előző idényben Európa-ligát (igaz, nem vele) nyerő Chelsea menedzsereként este 20.45-től a Bayern Münchennel csap össze a még hiányzó trófeáért. Megint a Bayern – mondhatnánk. Amikor José Mourinho legutóbb találkozott a német gigásszal, akkor a Real Madrid trénereként búcsúzni kényszerült a BL-től a legjobb négy között.

Azóta eltelt több mint egy év. A Bayern pedig immár friss BL-győztesként regnál Európa trónján, ráadásul új szakvezetővel, Guardiolával. Megint Guardiola – mondhatnánk. Hiszen Mourinho karrierje során talán senkivel sem mérte össze tudását többször, mint régi barcás cimborájával. Talán még Sir Alex Fergusonnal futott össze ilyen sokszor a futballpálya mellett.

Legutóbb tavaly áprilisban, a spanyol bajnokság 35. fordulójában ültek ellenfelekként a Camp Nou kispadján, akkor még az FC Barcelona és a Real Madrid vezetőedzőjeként. Mourinhóék 2–1-re nyertek 99 252 néző előtt. Ez volt Mourinho első győzelme a katalán stadionban edzőként. Azelőtt az Interrel és a Chelsea-vel sem sikerült két vállra fektetnie a Barcát – bár volt, hogy a vereség is elég volt Mourinho öröméhez.

„Ez a meccs a Bayernről és a Chelsea-ről szól, nem az edzőkről – vélekedett Mourinho csütörtöki sajtótájékoztatóján. – A München ellen mindig nehéz futballozni, a csapategységben van az ereje. A kulcsjátékosai pedig pályafutásuk csúcsán vannak. Ribéry, Robben, Schweinsteiger – mindannyian a legmagasabb szinten játszanak évről évre. Az előző idényben a triplázással megmutatták, tökéletes csapatot alkotnak. Nem tudom, hogy az új edzővel is ennyire jók lesznek-e.”

„A Chelsea-nek nagyszerű trénere van, de a Bayernnek is – kontrázott rögvest Guardiola, aki a Mou vezette Real Madridot tizenegy alkalomból ötször legyőzte (négy döntetlen és két vereség mellett). – Amint a játékvezető a sípjába fúj, a figyelem a játékosokra terelődik, nem az edzőkre. Tisztelem Mourinhót és a munkásságát. Ha elveszítjük a labdát, halálosan tudnak kontrázni csapatai.”

A Bayern és a Chelsea legutóbb tavaly májusban futott össze egymással a nemzetközi porondon. Hol máshol, mint a Bajnokok Ligája éppen Münchenben rendezett fináléjában, ott végül tizenegyesekkel a Chelsea nyert – története során először a kontinens legrangosabb kupájának döntőjében. A londoniak ezt követően vereséget szenvedtek az Európai Szuperkupában az Atlético Madridtól, így az 1998-as serleg még mindig magányosan porosodik a Stamford Bridge múzeumában. A Bayernnél ellenben csak az Európai Szuperkupának szánt hely porosodik, az ötszörös BEK/BL-győztes bajor gárda ugyanis háromszor is kikapott már a kontinens legjobbjáról döntő összecsapáson. A németeknek ma eljöhet az áttörés, hisz Guardiola eddig kettőből kettőt behúzott – még a Barcelona mestereként 2009-ben és 2011-ben.

A kérdés tehát adott: José Mourinho először és a Chelsea másodszor, vagy Pep Guardiola harmadszor és a Bayern München először?

EURÓPAI SZUPERKUPA
BAYERN MÜNCHEN (német)–CHELSEA (angol)

Prága, Eden Aréna, 20.45 (Tv: Sport1). Vezeti: Eriksson (svéd)
A mérkőzést a Nemzeti Sport Online-on élőben nyomon követhetik 20.45-től!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik