Megdöntötte Casillas BL-rekordját, nagyot bakizott, ám Mourinho szép jövőt jósol neki

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.10.19. 15:16
null
Mile Svilarnak itt esett le, mekkorát hibázott (Fotó: AFP)
Szerda este egy szemtelenül fiatal belga korosztályos válogatott kapus életében először lépett pályára a Bajnokok Ligájában – ezzel megdöntötte Iker Casillas korrekordját. Mit kell tudni Mile Svilarról, a Benfica 18 éves tehetségéről, aki ugyan bakizott a Manchester United ellen, mégis kiérdemelte José Mourinho és az MU játékosainak elismerését?

MEGDÖNTÖTTE IKER CASILLAS 18 ÉVES CSÚCSÁT, SŐT AZ IFJÚSÁGI BL-BEN IS KORREKORDER

Az 1999 augusztusában született Svilar szerdán 18 évesen, egy hónaposan és 21 naposan játszott a Benfica színeiben a Bajnokok Ligájában, így immár ő a legrangosabb európai kupasorozat valaha volt legfiatalabb kapusa. Iker Casillas, a Real Madrid legendája – aki napjainkban az FC Porto kapusa – a Valencia elleni 1999 szeptemberében, 18 évesen és 177 naposan az Olympiakosz Pireusz elleni meccsen védte a királyi gárda kapuját.

Sőt, Svilar az U19-eseknek kiírt Ifjúsági BL-ben is korrekorder. Az Anderlecht futballistájaként 2014. szeptember 16-án, húsz nappal 15. születésnapja után mutatkozott be a sorozatban a Galatasaray elleni meccsen (3–0-s vereség). Svilar az Anderlechttel kétszer jutott el az Ifi BL elődöntőjéig, 2015-ben a Sahtar Doneck, egy évvel ezután a Chelsea jelentette a végállomást. Az Anderlecht Svilarral a soraiban többek között a Borussia Dortmundot, az Arsenalt, az FC Barcelonát és a Portót is legyőzte (némelyiket nem is egyszer), s a fiatal kapus ilyen bravúrokkal járult hozzá a sikerhez:



BAKIZOTT, MOURINHO MÉGIS DICSÉRTE


A Manchester United szerdán egy gólt szerzett a Benfica otthonában, az viszont elég volt a győzelemhez. Marcus Rashford szabadrúgásánál Svilar bakizott, behátrált saját kapujába a labdával.



„Tisztában voltunk vele, milyen jó kapus, erre a játékosaim figyelmét is felhívtam – így José Mourinho, a Manchester United portugál menedzsere. – Az volt a tervünk, hogy a rögzített szituációknál sok embert küldünk a közelébe, hogy elbizonytalanítsuk a kijövetelekben. Sokat kockáztat a szabadrúgásoknál, ilyet csak a legjobb kapusoktól látni. Egyszerűen balszerencséje volt a kölyöknek. Fantasztikus tehetség, csak a legnagyobb kapusok kapnak ilyen gólt. Óriási lehetőség rejlik benne. Remélem, a Benfica előkészítette a legnagyobb pénzes zsákját, mert néhány éven belül valaki hatalmas összeget fizet érte.”

„Védhettem volna jobban, de utólag kár ezen búslakodni – értékelt Svilar a lefújást követően. – Nem török össze a hiba miatt, készen állok a kihívásokra. Ez is része a fejlődésnek, nem tudom megváltoztatni a múltat. Örülök a rekorddöntésnek, de ez is csak egy meccs volt a sok közül. Nem lehetünk boldogak, mert nem tudtunk nyerni hazai pályán a pazar közönségünk előtt. Az edzőnk azt kérte, úgy játsszak, ahogy edzésen szoktam, nem volt különleges utasítása.”

„Svilar nagyszerű kapus, akinek még sokat kell tanulnia és fejlődnie, de vasárnap is ő áll a kapunkban” – szögezte le Rui Vitória, a Benfica 47 éves mestere.

Sokat elmond Svilar tehetségéről, hogy honfitársa, Romelu Lukaku és néhány MU-sztár is biztatta a Benfica kapusát a hibája ellenére.



KÉTMILLIÓ EURÓT FIZETETT ÉRTE A BENFICA, 60 MILLIÓ EURÓ A KIVÁSÁRLÁSI ÁRA

Tizenhatodik születésnapja közeledtével számos európai topklub udvarolt Svilarnak, ám ő nevelőklubjával, az Anderlechttel kötött három évre szóló profi szerződést. Állítólag az Arsenal, a Chelsea, a Manchester United, az Ajax és a Schalke is örömmel látta volna soraiban a belga kapust.

Idén nyáron a Benfica nagyjából kétmillió euróért megszerezte az Anderlechttől Svilart. A portugál sajtó szerint Luís Filipe Vieira, a Benfica elnöke külön kérésére nyílt ki a lisszaboni klub pénztárcája Svilarért, aki 2022-ig írt alá új együttesénél, s ha minden igaz, 60 millió eurós kivásárlási összeg szerepel megállapodásában.

Svilar az 1-es mezt kapta meg a Benficánál, s október 14-én a Portugál Kupában mutatkozott be a felnőttek között, az Olhanense elleni mérkőzésen (1–0-s siker). Érdekesség, Jan Oblak, az Atlético Madrid szlovén kapusa ugyancsak az Olhanense ellen debütált annak idején a Benficában (2013. december 15-én).

Luís Filipe Vieira elnök és az új szerzemény, Mile Svilar (Fotó: Benfica)
Luís Filipe Vieira elnök és az új szerzemény, Mile Svilar (Fotó: Benfica)

A BELGA ÉS A SZERB VÁLOGATOTT VERSENG ÉRTE

A 190 cm magas Svilar 1999. augusztus 27-én a belgiumi Antwerpenben látta meg a napvilágot. Édesapja, a kilencszeres jugoszláv válogatott Ratko Svilar ugyancsak kapus volt, 16 éven át védte az Antwerp kapuját, majd edzőként több mint tíz évig dolgozott a klubnál. A cservenkai születésű Ratko Svilar ott volt az 1982-es világbajnokságon, amelyen a jugoszlávok nem jutottak tovább csoportjukból Észak-Írország és Spanyolország mögött.

Édesapja révén Mile Svilarnak tehát szerb útlevele is van, s bár a szerbek évek óta hívják, a Benfica labdarúgója rendre a belga korosztályos válogatott meghívásának tesz eleget. Az U15-ös nemzeti együttesben 2014-ben debütált, s már öt mérkőzésen az U19-esek között is megmutathatta magát.

A 2016-os U17-es Eb-selejtező elitkörében három mérkőzésen egyetlen gólt sem kapott, sőt a Spanyolország elleni, csoportelsőségről döntő tizenegyespárbajban két lövést hárított, így a belgák végeztek az első helyen. Aztán a kontinensviadalon négy mérkőzés jutott neki, de a belgák elvéreztek a negyeddöntőben Németországgal szemben.

MILE SVILAR LEGSZEBB VÉDÉSEI:

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik