Klopp: A futballban nem akarod elkerülni a kemény csatákat, sőt...

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.05.01. 12:42
null
Klopp tudja, nagyon nehéz feladat vár a Liverpoolra a Camp Nouban (Fotó: AFP)
Jürgen Klopp és a Liverpool egy év után ismét döntőbe jutna a Bajnokok Ligájában, míg az FC Barcelona négy év után játszana ismét finálét a sorozatban. Két mérkőzés, két topklub, de csak egy maradhat. Szerda este jön a párharc első meccse.

A keddi Tottenham–Ajax meccs (0–1) után szerdán Barcelonára szegeződnek a tekintetek, ugyanis jön a Bajnokok Ligája másik elődöntőjének első mérkőzése.

A két csapat legutóbb 2007-ben találkozott Európa legrangosabb kupasorozatában, akkor a nyolcaddöntő mindkét meccsén idegenbeli siker született, és az angolok jutottak tovább 2–1-es barcelonai győzelmüknek köszönhetően.

Érdekesség, hogy mind a két találkozót végigjátszotta az akkor még csak 19 éves Lionel Messi, aki egyébként még soha nem talált be a Liverpool ellen a Bajnokok Ligájában.

Az argentin klasszisnak most kulcsszerepe lehet, ugyanis amikor betalált a BL-ben egy kieséses párharcban, akkor a gránátvörös-kékek eddig minden alkalommal továbbjutottak.

SZAVAZÁS

Melyik két csapat játssza a Bajnokok Ligája döntőjét?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Messi egyébként az idény elején ígéretet tett a szurkolóknak a Camp Nou gyepén állva egy mikrofonnal, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy ismét elhódítsák a BL-serleget.

„Messi a legjobb játékos, akit valaha futballozni láttam. Cristiano Ronaldo is remek futballista, sőt, én is dolgozom fantasztikus labdarúgókkal, akik még aktívak és bőven van idejük fejlődni. Édesapám mindig Peléről beszélt, de én élőben nem láthattam őt, túl fiatal voltam. Sok jó játékos van, de számomra Messi a legjobb” – fogalmazott a mérkőzés előtti sajtótájékoztatón Jürgen Klopp, a Liverpool menedzsere.

A német szakember szerint rengeteget érhet az idegenbeli siker, de… „Ez nehéz. Annyian jöttek már Barcelonába úgy, hogy megvolt az ötlet, volt egy terv, és beszéltek arról, hogy mi lesz akkor, ha ezt csináljuk, azt csináljuk. Aztán koppantak. Persze néhányan okoztak nehézséget a csapatnak, láthattuk a Real Sociedad elleni meccset, és a Levante is jól szerepelt néhány nappal ezelőtt. Persze, minél jobb az ellenfél, minél nívósabb egy sorozat, annál nagyobb a tét. Szombat óta matematikailag is bajnok a Barca, most már nyugodt szívvel koncentrálhatnak a játékosok a Bajnokok Ligájára. Alig várom a meccset, de nehéz feladatunk lesz.”

Az 51 éves trénert többek között arról is megkérdezték, mit gondol arról, hogy a párharc továbbjutója lesz a június 1-jei madridi döntő favoritja.

„Az emberek sokat gondolnak, és még többet beszélnek. Nekünk futballoznunk kell. Ki ne tisztelné az Ajaxot azok után, amit eddig elért a Bajnokok Ligájában?! Gondolja valaki, hogy ha a hollandok jutnak tovább a jövő héten, akkor a másik csapat majd azt mondja, hogy hála istennek, az Ajax lesz az ellenfelünk?! Egyszerűen briliánsak. A Tottenham is erős csapat. Ismerjük a londoniakat, tudjuk, hogy nagy küzdők. Nincs favorit, talán ha a Barca továbbjut, akkor ő. Ha mi jutunk tovább, csak egy csapat leszünk a kettőből, és mindent meg fogunk tenni a győzelemért.”

„A futballban nem akarod elkerülni a kemény csatákat, sőt, megvívni akarod őket, mert ez az, amiért játszol. Hogy tökéletesek leszünk-e este? Valószínűleg nem, ez nem lehetséges. Fogunk-e hibázni? Igen. Szenvedni fogunk? Igen, száz százalék! Lesznek helyzeteink? Ó, igen, száz százalék. Hogy kihasználjuk-e? Reméljük. Erre törekszünk. Néhányan azt mondják, hogy jobbak lettünk az utóbbi években, és hogy a Barcelona már nem ugyanaz Xavi és Iniesta nélkül. Ez azonban egy fantasztikus együttes. Nagyon nehéz feladatunk lesz, de nem is lehetnék lelkesebb, hogy itt vagyunk. Ez az, amit meg kell értetnem a játékosaimmal is. Hogy ugyanezt érezzék: futballozhatunk.”

Nem lesz egyszerű dolga Virgil van Dijknak (Fotó: AFP)
Nem lesz egyszerű dolga Virgil van Dijknak (Fotó: AFP)

A stabil védelmek találkozása. A kieséses szakaszban az FC Barcelona négy találkozón csupán egy gólt kapott, a Liverpool kettőt. A Premier League-ben a Liverpool kapta a legkevesebb gólt (36 meccsen 20-at), így finoman szólva sem lesz könnyű dolguk a katalánoknak.

Virgil van Dijk sem véletlenül lett az angol élvonal legjobb játékosa az idényben, Andrew Robertsonnal minden bizonnyal minden megtesznek annak érdekében, hogy a lehető leghatékonyabban kivegyék Messit a játékból. A Premier League-ben egyébként 14 év után kapta meg ismét védő a legjobbnak járó díjat, akkor John Terry, a bajnok Chelsea csapatkapitánya nyert.

Roberto Firmino valószínűleg nem lép pályára az esti találkozón – bár a kerettel elutazott, és Klopp azt mondta, amennyiben a brazil támadó százszázalékos állapotban lesz, lehet, hogy játszani fog –, így Sadio Mané és Mohamed Szalah lesz az, aki elsősorban kellemetlenséget okozhat a hazai védőknek. Az egyiptomi támadó párharca Jordi Albával akár döntő faktor is lehet.

Mind a két csapatnál előszeretettel segítik a támadásokat a szélső védők, a mai mérkőzésen azonban talán kevesebbszer számíthatunk arra, hogy föl-alá futkosson a szélen Alexander-Arnold és Robertson, illetve Sergi Roberto és Jordi Alba.

Ernesto Valverde, a Barca vezetőedzője úgy fogalmazott, fontos, hogy meg szeretnék úszni kapott gól nélkül, de ami még ennél is fontosabb, hogy nyerjenek.

„Otthon játszunk, meg szeretnénk nyerni a mérkőzést. Nem tudom, hogy ez a két csapat van-e a legjobb formában Európában. Mi a bajnokságot megnyertük, míg a Liverpool a Manchester Cityvel harcol Angliában az aranyéremért. Ebben az idényben mind a két gárda ott van, ahol lenni szeretne. A Liverpoolnak kiváló támadói vannak, Klopp pedig a játékstílust – amit irányítása alatt a Dortmund képviselt – átültette a Liverpoolba. Nehéz legyőzni őket, csak egyszer kaptak ki a Premier League-ben, ez nagyon sokat elárul róluk” – így a katalánok trénere.

„Nem hibázhatunk, végig koncentrálnunk kell. Egy negyedórás hullámvölgy sokba kerülhet. Nem is fizikailag, hanem pszichésen kell rendben lennünk. A Chelsea ellen a Liverpool a második félidő első tizenöt percében el is döntötte a meccset. Nem szabad engednünk, hogy feltolják a védekezésüket, képesnek kell lennünk kezelni a nyomást, amit ránk helyeznek a pályán.”

Valverde arra is válaszolt, hogy Klopp szerint a Camp Nou nem a labdarúgás temploma. „A Camp Nou hangulata sorsöntő számunkra. Kilencvenezer szurkoló támogatását érezzük, és érzi az ellenfél is. Ugyanez lesz a Liverpool ellen is. Ebben az értelemben a szurkolók hajtanak minket. Mint a Liverpoolt az Anfield közönsége. Klopp csak befolyásolni akar a szavaival. De ez egy másik játék lesz, a pályán huszonkét labdarúgó próbál gólt szerezni.”



A Barcelona is reagált a Twitter-oldalán: „Ez az otthonunk, a templomunk, az erődünk!”

FC Barcelona on Twitter

This is Camp Nou Our home. Our temple. Our fortress #BarçaLFC#WeColorFootball https://t.co/UnmX7GSK80



BAJNOKOK LIGÁJA
ELŐDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
21.00:
FC Barcelona (spanyol)–Liverpool FC (angol) (Tv:M4 Sport)– élőben az NSO-n!

Ezzel az élőképpel készülnek a Barcánál az esti meccsre

FC Barcelona on Twitter

¡Preparados para dar color a Europa Así lucirá el Camp Nou en el #BarçaLFC #WeColorFootball https://t.co/mFGFd1ye46



Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik