Jól kezdett a Barca, de fordított az Arsenal

Vágólapra másolva!
2011.02.16. 20:38
null
Pedig nem kéne eltakarnia az arcát: Arsavin góljával győzött az Arsenal (Fotó: Reuters)
A Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő egyik leginkább várt párharcának első mérkőzésén az Arsenal 2–1-re megverte a Barcelonát a londoni Emirates Stadionban. A David Villa góljával vezetést szerző katalánok sokáig uralták a meccset, a hajrában azonban Robin van Persie és Andrej Arsavin is betalált.

 

Az Arsenal és a Barcelona is bombaerős kezdőcsapattal állt fel a mérkőzésen: a katalánoktól csak Carles Puyol hiányzott, míg Arsene Wenger az eltiltott Bacary Sagna mellett Thomas Vermaelenre, Abou Diabyra és Lukasz Fabiankskira sem számíthatott.

 

A londoniak lengyel kapusa, Wojciech Szczesny élete első európai kupamérkőzésén lépett pályára a Barca elleni találkozón.

A Barcelona kezdte aktívabban a mérkőzést: David Villa betört a tizenhatoson belülre a jobb oldalon, de az Arsenal játékosai tisztáztak.

Néhány pillanattal később a hazaiak jutottak szabadrúgáshoz: Samir Nasri veszélyesen ívelte a tizenhatoson belülre a labdát, és Alexandre Song nem sokkal maradt le róla.

Az „ágyúsok” magukhoz ragadták az irányítást: előbb Theo Walcott vitte végig a labdát a tizenhatosig a felezővonalról indulva, de egy kicsit hosszan indította Robin van Persie-t, majd nem sokkal később utóbbi lőtt kapura közelről Cesc Fabregas emelése után, de Víctor Valdés szépen mentett.

A várakozásoknak megfelelően nagyszerű iramú játékkal kezdődött a mérkőzés, legalábbis az első tíz percben nem óvatoskodott egyik csapat sem, mindkét együttes felvállalta a nyílt támadójátékot. Az Arsenal veszélyesebb támadásokat vezetett, és kiválóan zárta le a területeket a katalánok támadói előtt.

A 15. percben aztán a gránátvörös-kékek a meccs addigi legnagyobb helyzetét puskázták el. David Villa kiválóan ugratta ki Lionel Messit, aki megpróbált Szczesny mellett a kapuba emelni, de a labda a bal kapufa mellett hagyta el a játékteret.

A Barcelona az első negyedóra után saját játékát kezdte játszani: sokat passzolva próbált eljutni a hazaiak kapujáig, de az utolsó passzokat rendre lefülelték a védők.

Eközben Arsene Wenger csapatának a kontrái életveszélyesek voltak. A 25. percben Walcott kiugratta Fabregast, aki átemelte a labdát a bal oldalra, de Éric Abidal fejjel tisztázott Van Persie elől.

A 26. percben vezetést szerzett a Barcelona: Lionel Messi elvitte a labdát három hazai játékos között, kiugratta David Villát, aki elgurította a labdát Szczesny mellett. 0–1

VILLA GÓLJA

Nem sokkal később ismét nagy helyzetbe kerültek a katalánok: Villa a jobb oldalról középre játszott, ahol Pedro sarokkal próbált kapuba lőni, de Szczesny blokkolta a próbálkozást.

SZAVAZÁS

Melyik nemzet csapata nyeri meg a Bajnokok Ligája 2010–2011-es kiírását?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Egy perccel később Van Persie majdnem egyenlített: a holland játékos tíz méterről lőhetett Valdés kapujára, de nem volt elég pontos.

A 37. percben Messi az Arsenal kapujába bólintott, csakhogy a játékvezető lesállás miatt nem adta meg a gólt.

Josep Guardiola csapata uralta a meccset a szünet előtt, veszélyesebben játszott ellenfelénél, és megérdemelten jutott előnyhöz.

Egy kis statisztika: a Villának gólpasszt adó Messi a Barcelona ebben az idényben szerzett 113 góljából hatvanban szerepet vállalt: 40 gólja mellett most adta a 20. gólpasszát. Xavi ezúttal is remekül passzolt a meccs ezen szakaszában: 51 átadásából 48 jó helyre ment. A másik oldal legjobb passzolója, Samir Nasri 32-nél járt az első félidőben – de ebből csak 17 volt jó.

 

A második félidőt az Arsenal kezdte jobban: előbb Van Persie kapott jó labdát – lesen –, majd Jack Wilshere lőtt kapura, Valdés azonban védett.

A másik oldalon Pedro próbálkozott, csakhogy kibillentették az egyensúlyából. Nem sokkal később az Arsenal töltött perceket a vendégek kapuja előtt, az „ágyúsok” elveszítették a labdát, miután Cesc Fabregas szabadrúgását könnyedén lehúzta Valdés. Gerard Piqué egyébként sárga lapot kapott az eset előtt, így eldőlt, hogy lemarad a visszavágóról.

TEKINTSE      MEG BL-ADATBANKUNKAT!
TEKINTSE MEG BL-ADATBANKUNKAT!

A 61. percben ismét a hazaiak előtt adódott lehetőség: Nasri próbálta középre passzolni a labdát, de Piqué szögletre mentett Van Persie elől. Négy perccel később a holland csatár tüzelt veszélyesen, Valdés védett.

A 76. percben Wilshere kapura próbált lőni a tizenhatos bal oldaláról – Éric Abidal belevetődött a labdába. Két perccel később már siker koronázta a hazaiak próbálkozását: Gaël Clichy kiválóan ívelt Van Persie elé, aki a bal oldalon, az alapvonal közeléből – kihasználva Valdés helyezkedési hibáját – a kapuba bombázta a labdát. 1–1

A szárnyra kapó londoniak nem sokkal később (83. perc) megduplázták előnyüket: Samir Nasri egy jó indítással elfutott a jobb szélen, az alapvonal előtt visszahúzta a labdát, és kiválóan játszotta meg a középen feltűnő Andrej Arsavint. Az őrizetlenül hagyott csereember nem sokat teketóriázott, egyből Valdés kapujába tekert! 2–1

A lassan ocsúdó Barcelona majdnem egyenlített az utolsó pillanatokban: Daniel Alves lövését előbb védte Szczesny, majd a brazil védő átadása rövid volt Messinek – igaz, az argentin lesen kapta volna a labdát.

A ráadásban Arsavin hibája után megint helyzetbe került Alves, Szczesny védett, majd kisebb kavarodás után tisztáztak a védők, így 2–1-re győzött az Arsenal, és – ha nem is megnyugtató, de – előnyből várhatja az izgalmasnak ígérkező barcelonai visszavágót.

ARSENAL–BARCELONA 1–1 (VAN PERSIE)

 

ARSENAL–BARCELONA 2–1 (ARSAVIN)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik