Ibra óta nem volt erre példa a PSG-ben – íme, a BL első triplázó védője!

Vágólapra másolva!
2017.11.01. 13:31
null
Laywin Kurzawa történelmet írt a Bajnokok Ligájában (Fotó: AFP)
Kedden megszerezte első gólját a Bajnokok Ligájában Layvin Kurzawa, a Paris Saint Germain 25 éves balhátvédje, s ha már így tett, második és harmadik találatát is meglőtte a legrangosabb európai sorozatban – ezzel ő lett az első védő, aki triplázott a BL-ben. Nem mellesleg pedig Zlatan Ibrahimovic után a második PSG-futballista, aki egy BL-meccsen három gólt ért el. Layvin Kurzawával folytatjuk portrésorozatunkat.

AZ ELSŐ VÉDŐ, AKI MESTERHÁRMAST SZERZETT A BL-BEN. VAGY A MÁSODIK?

Egyes források szerint Kurzawa csupán a második, BL-triplát jegyző bekk, ugyanis 1993-ban Franck Sauzée a Marseille színeiben háromszor is beköszönt a CSZKA Moszkva elleni csoportmeccsen, csakhogy a 39-szeres válogatott futballista akkoriban középpályásként is szerepelt.

Kurzawa nem áll hadilábon a góllövéssel: klubszinten immár 18-nál jár. A Ligue 1-ben tizenkétszer, kétszer BL-selejtezőn, egyszer pedig a francia Szuperkupán talált be korábban. A legeredményesebb élvonalbeli idénye a 2013–2014-es volt, amikor 28 bajnokin 5 gólt termelt, még az AS Monacóban.

EDDIG CSAK IBRÁNAK SIKERÜLT

A PSG játékosaként ezt megelőzően csak Zlatan Ibrahimovic szerzett mesterhármast a BL-ben – igaz, a svéd csatár azon a mérkőzésen összesen négyszer talált be. Ibra 2013. október 23-án négy gólig jutott, a PSG pedig – akárcsak kedden – 5–0-ra győzött az Anderlecht ellen.

KURZAWA LENGYEL VÁLOGATOTT IS LEHETNE

A balhátvéd 1992-ben, a franciaországi Fréjusben született. Édesapja guadeloupe-i, édesanyja pedig lengyel származású volt. Állítólag a lengyel szövetség is kereste, ám Kurzawa a franciák mellett tette le a voksát.

ÚGY FELHÚZTA A SVÉD U21-ESEKET, HOGY EB-T NYERTEK

Kurzawa az U19-es válogatottban szerepelt először nemzeti mezben. Legemlékezetesebb találkozója azonban már az U21-esek között történt.

A 2015-ös korosztályos Eb selejtezőjében, 2014 őszén Kurzawa kétszer is bevette Kazahsztán kapuját, majd egy hónappal később a svédek elleni pótselejtezőn ismét villant. A franciák októberben odahaza 2–0-ra nyertek, a visszavágón azonban a skandinávok a 71. perctől 3–0-ra vezettek és továbbjutásra álltak. Kurzawa a 87. percben szépített, így ismét Franciaország volt nyeregben, a fiatal balbekk pedig a svéd John Guidettit heccelte a gólörömével. Egy perccel később a hazaiak megint betaláltak, így mégis ők utazhattak a csehországi tornára, amelyen ráadásul aranyérem került a nyakukba.

A svédek nem feledkeztek meg Kurzawáról (Fotó: AFP)
A svédek nem feledkeztek meg Kurzawáról (Fotó: AFP)


A svédek a franciák elleni meccs végén, sőt az Eb-győzelem után is Kurzawa gólörömét utánozva ünnepeltek.



A VALENCIA ELLEN JÁTSZOTT UTOLJÁRA A MONACÓBAN, MÁSNAP ÚTON VOLT A PSG-BE

Kurzawa a Monacóban nevelkedett, 2010 szeptemberében mutatkozott be a felnőttcsapatban. Nevelőegyesületével szerepelt a másodosztályban, az élvonalban és a BL-ben is, majd a Paris Saint-Germain 2015 nyarán 23 millió euróért szerződtette.

A balhátvéd egy interjúban elmesélte, 2015. augusztus 25-én, a Valencia elleni kulcsfontosságú BL-selejtező előtt közölte a társaival, hogy a PSG-be igazol, de mindent megtesz, hogy a Monaco továbbjusson. Mint mondta, a kapitány Jérémy Toulalan gratulált neki, míg a csapattársai osztoztak az örömében, ő pedig másnap már a Párizsba tartó repülőgépen ült. A Monaco – Kurzawával a kezdőben – 2–1-re győzött, ám mivel a Valencia az első mérkőzésen 3–1-re nyert, a spanyol gárda jutott tovább a főtáblára, a Monacónak meg maradt az Európa-liga.

Kurzawa a Monacóban vált profi futballistává (Fotó: AFP)
Kurzawa a Monacóban vált profi futballistává (Fotó: AFP)


KURZAWA ZSAROLÁSI BALHÉBA KEVEREDETT

Idén nyáron Kurzawát azzal zsarolták meg, hogy amennyiben nem fizet 200 ezer eurót, zsarolói nyilvánosságra hoznak egy májusban készült videót, amelyen a labdarúgó gúnyosan kritizálja Didier Deschamps-ot, a francia válogatott szövetségi kapitányát egy párizsi bárban. A játékos a rendőrséghez fordult segítségért, a hatóságok pedig öt férfit letartóztattak az ügyben, amely még nem zárult le.

Kurzawa egyébként 2014 novemberében, Albánia ellen mutatkozott be a francia felnőttválogatottban, majd néhány nappal később, a Svédország elleni találkozón először volt kezdő a nemzeti együttesben. Két évvel később kapott ismét meghívót, kezdett, gólt és gólpasszt jegyzett, a franciák részben ennek révén verték meg 3–1-re az olaszokat Bariban.


A PSG védőjének összesen kilenc fellépése van eddig a nagyválogatottban, legutóbb a Luxemburg elleni hazai 0–0 során játszott. Jó esélye van arra, hogy bekerüljön a világbajnoki keretbe.

KURZAWA HÁROM GÓLJA AZ ANDERLECHT ELLEN IDŐRENDBEN:





Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik