Hleb és Bressan nélkül kevesebbet ér a BATE, de...

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2014.07.29. 11:29
null
Két éve Ibrahima Sidibe szerezte a Loki gólját a BATE ellen (Fotó: Mirkó István, archív)
A debreceni DVSC-Teva–BATE Boriszov mai BL-selejtező előtt megvizsgáltuk, hogyan alakult a két gárda kerete a két évvel ezelőtti párharcukhoz képest, javultak-e az akkor 3–1-gyel búcsúzó magyar bajnok esélyei.

A DVSC-Teva–BATE Boriszov mai BL-selejtező előtt a viszonyítási pontot a két csapat két évvel ezelőtti párharca jelentheti. Akkor a fehéroroszországi 1–1 után a BATE az első felvonáson még nem játszó, a visszavágón viszont már bevethető olimpiai válogatottjaival a soraiban, az 57. perctől Nikolov Balázs kiállítása után emberelőnyben játszva 2–0-ra győzött Debrecenben és továbbjutott, majd a csoportkörbe is kvalifikálta magát. Lássuk, hogyan alakultak a keretek azóta.

KEVESEBBET ÉR, DE VAJON GYENGÜLT-E A BATE?

Kezdjük a sort a tízszeres bajnok (ebből 2006 óta nyolcat egymás után nyert), a BL csoportkörében pedig háromszor szereplő (legutóbb éppen két éve) BATE Boriszovval, amelynek a keretértéke a transfermarkt.de szerint két év alatt 21.9 millió euróról (6 milliárd 778 millió forint) 18.2 millió euróra csökkent. Örömtüzeket persze nem érdemes gyújtani, hiszen magyar mércével mérve így is erős csapatról beszélhetünk, amely mintegy hétmillió euróval többet ér, mint a Loki kerete.

Ettől függetlenül tény, a mostani együttesben nincsenek olyan jól csengő nevek, mint a két évvel ezelőttiben a korábban az Arsenalban is futballozó Alekszandr Hleb (januárban a török Konyasporhoz szerződött) és a fehérorosz-brazil Renan Bressan személyében, utóbbi 2013-ban 3.5 millió euróért igazolt az orosz Alanyijához (jelenleg a kazah Asztana játékosa).

A mostani csapat legértékesebb játékosa a kétmillió euróra taksált 28 éves fehérorosz válogatott támadó középpályás, Szergej Krivec, aki a jelenlegi szezonban 17 bajnokin kilenc gólt szerzett és tíz gólpasszt adott, vezeti a fehérorosz góllövőlistát. Az ő debreceni játéka azonban kérdéses azok után, hogy az előző fordulóban a Skënderbeu ellen csak az első meccsen játszott. Itt jegyezzük meg, az albán bajnok (amelytől két éve a Loki Albániában 1–0-ra kikapott, majd itthon 3–0-ra nyert) alaposan megnehezítette a BATE dolgát, csak idegenben lőtt góljának köszönhetően ment tovább 1–1-gyel Alekszandr Jermakovics vezetőedző csapata.

A tavaszi–őszi rendszerű fehérorosz bajnokságban tavaly a 12 gólos Vitalij Rogyionov volt a csapat és az egész liga legeredményesebb játékosa, a jelenlegi idényben pedig Krivec mögött nyolc találattal a második helyen áll a góllövőlistán. Rá Debrecenben is nagyon oda kell figyelni. A fehérorosz gárda három légióst foglalkoztat az észt kapus Germans Martins, a szerb védő Filip Mladenovics és a Skënderbeu ellen továbbjutást érő gólt szerző orosz hátvéd, Anri Hagus személyében.

A BATE a jelenlegi szezonban 18 forduló után 12 győzelem, öt döntetlen és egy vereség mellett csak a második helyen áll a tabellán a Dinamo Minszk mögött, igaz, csak három pont a hátránya. Tavaly az alapszakaszt is csak a második helyen zárta, a rájátszást viszont már kilencpontos előnnyel fejezte be a Sahtyor Szoligorszk előtt.

A LOKI ÉRTÉKE NŐTT, DE A KULCSEMBEREKTŐL KIEMELKEDŐ TELJESÍTMÉNY KELL

SZAVAZÁS

Ön szerint továbbjut-e a DVSC a BL-selejtezőben a BATE ellen?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A becslések szerint jelenleg 11.2 millió eurós keretű DVSC-Teva értéke az elmúlt két évben emelkedett, hiszen akkor még csak 9.9 millió euróra taksálta a csapatot a transfermarkt.de. Azóta távozott ugyan a francia Adamo Coulibaly, aki mind szakmailag, mind piaci értékét tekintve (két éve 600 ezer euró) jelentős veszteség a Loki számára, ugyanakkor érkezett a középpályára az előző körben a Cliftonville ellen remekbe szabott szabadrúgásgóllal jelentkező szlovén szélső, Rene Mihelic, aki a télen ingyen jött, de 750 ezer eurót ér a piaci portál szerint, és rövid idő alatt meghatározó játékossá nőtte ki magát.

A DVSC továbbjutásához tőle extra teljesítményre lesz szükség, főképp mert a csapat másik gólerős szélsője, Kulcsár Tamás az Újpest elleni Szuperkupa-meccsen elszenvedett vádlisérülése miatt nem szerepelhet.

A Loki gyengéje, hogy csatárai nem képesek kiegyensúlyozott teljesítményre, nehéz megjósolni, hogy mikor kitől várható inkább a gól a L’Imam Seydi, Ibrahima Sidibe, Tisza Tibor, Dalibor Volas négyesből. Erőssége viszont a középpálya, amelynek támadószekciójában a már említettek mellett hazai mércével mérve Szakály Péter és Selim Bouadla is kiemelkedő képességű játékosnak számít – kérdés, a BATE ellen is kiemelkednek-e. A középpálya védekező részlegében pedig az előző szezonban a DVSC legjobbjai közé tartozó Zsidai László mellé az angliai kölcsönből visszatérő Varga József érkezett, de számításba vehető Vadnai Dániel is.

A Loki kerete véleményünk szerint arra mindenképp alkalmas lehet, hogy felvegye a versenyt a BATE-val, de a továbbjutásra csak akkor lehet reális esélye, ha a fent említett kulcsemberek kiemelkedő teljesítményt nyújtanak, sokkal jobbat, mint a Cliftonville ellen 2–0-ra megnyert párharc során.

BATE Boriszov–DVSC-Teva 1–1 (2012. 08. 01.):

DVSC-Teva–BATE Boriszov 0–2 (2012. 08. 07.):

BAJNOKOK LIGÁJA, SELEJTEZŐ
HARMADIK FORDULÓ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
DVSC-Teva–BATE Boriszov
(fehérorosz)
Debrecen, Nagyerdei Stadion. Kedd, 20.45 (Tv: M2)

A MÉRKŐZÉSRŐL FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ, SZÖVEGES TUDÓSÍTÁST OLVASHAT A NEMZETI SPORT ONLINE-ON.

BAJNOKOK LIGÁJA
3. SELEJTEZŐKÖR, ELSŐ MÉRKŐZÉSEK, KEDD

19.30: Sparta Praha (cseh)–Malmö (svéd)
20.15: Slovan Bratislava (szlovák)–Sheriff (moldovai)
20.30: DVSC-Teva (magyar)–BATE Boriszov (fehérorosz) (Tv: M2)

BL, 2. SELEJTEZŐKÖR
Cliftonville (északír)–DVSC-TEVA (magyar) 0–0 0–2 0–2
FC BATE Boriszov (fehérorosz)–KS Skënderbeu (albán) 0–0 1–1 1–1, idegenben lőtt góllal
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik