Gulácsitól Szalahig – a BL legerősebb kapus-védő-támadó triói

I. SZ.I. SZ.
Vágólapra másolva!
2019.09.17. 12:25
null
Gulácsi Péter és Ibrahima Konaté (fehérben) a lipcsei védelem két kincse (Fotó: AFP)
A Bajnokok Ligája csoportkörének nyitánya alkalmából összeszedtük a főtábla 14 legértékesebb kapus-védő-támadó hármasát. A sorrendet a triók értéke szerint állítottuk fel, az összeállítás alapjául a transfermarkt.de szolgált – az értékeket millió euróban tüntetjük fel. Holtverseny esetén a kisebb szórást vettük kedvező tényezőnek, a súlyos sérüléssel bajlódókat vagy a legalább három mérkőzésre eltiltottakat nem vettük figyelembe. BL-erősorrend, kicsit másképp.

14. RB LEIPZIG (122)

Gulácsi Péter (magyar, 12), Ibrahima Konaté (francia, 45), Timo Werner (német, 65)
Kezdjük egy magyarral! Gulácsi Péter az előző idényben a Kickernél nemcsak a kapusok, hanem az összes játékost tekintve a legjobb átlag osztályzattal zárta a Bundesligát. Hiába hívják Spanyolországba, a lipcseiek oszlopa akar maradni. Willi Orbán személyében magyar válogatott védő a Leipzig csapatkapitánya, de a 20 éves francia Ibrahima Konaté kétszer olyan értékes. Úgy tűnik, csak idő kérdése, hogy igazi topklubhoz kerüljön, akárcsak Timo Werner, aki az első négy Bundesliga-fordulóban szerzett öt góljával továbbra is a csapat hatékony gólfelelőse.

13. INTERNAZIONALE (141)
Samir Handanovic (szlovén, 6), Milan Skriniar (szlovák, 60), Romelu Lukaku (belga, 75)
A szlovén kapus az előző idényekben az öltözőt uraló délszláv különítmény megcsappanása után is a csapatkapitány maradt, Antonio Conte joggal bízik a 35 éves Handanovicban. Bár a védelemben Diego Godín 33 évesen is világklasszis, a kilenc évvel fiatalabb Milan Skriniar a jövőt képviseli, és hasonlóan megbízható. A vb-bronzérmes Romelu Lukaku a Serie A-éllovas Inter keretének legértékesebb játékosa, az eddigi három bajnokin szerzett két gólja is azt mutatja, eddig hozza, amiért szerződtették.

BL-CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ
SZEPTEMBER 17., KEDD

E-CSOPORT

21.00: Napoli (olasz)–Liverpool FC (angol)
(Tv: Spíler2)
21.00: Salzburg (osztrák)–Genk (belga)

F-CSOPORT
18.55:
Inter (olasz)–Slavia Praha (cseh)
(Tv: Spíler2)
21.00: Dortmund (német)–Barcelona (spanyol)
(Tv: M4 Sport)

G-CSOPORT
18.55:
Lyon (francia)–Zenit (orosz)
(Tv:
Spíler1)
21.00: Benfica (portugál)–RB Leipzig (német)

H-CSOPORT
21.00:
Chelsea (angol)–Valencia (spanyol)
(Tv: Spíler1)
21.00: Ajax (holland)–Lille (francia)


SZEPTEMBER 18., SZERDA

A-CSOPORT
18.55:
FC Bruges (belga)–Galatasaray (török)
(Tv: Spíler1)
21.00: PSG (francia)–Real Madrid (spanyol)
(Tv: Spíler2)

B-CSOPORT
18.55:
Olimpiakosz (görög)–Tottenham (angol)
(Tv: Spíler2)
21.00: Bayern München (német)–Crvena zvezda (szerb)
(Tv: Spíler1)

C-CSOPORT
21.00:
Dinamo Zagreb (horvát)–Atalanta (olasz)
21.00: Sahtar Doneck (ukrán)–Manchester City (angol), Harkiv

D-CSOPORT
21.00:
Leverkusen (német)–Lokomotiv Moszkva (orosz)
21.00: Atlético Madrid (spanyol)–Juventus (olasz)
(Tv: M4 Sport)

12. DORTMUND (149)
Roman Bürki (svájci, 14), Mats Hummels (német, 35), Jadon Sancho (angol, 100)
Bár Lucien Favre a német Szuperkupa-meccsen és a bajnoki nyitányon is Marwin Hitzt állította a kapuba, hetek óta ismét Roman Bürki nevével kezdődik a BVB kezdőcsapatának névsora, és ez így is van rendjén. Bár sok kritikát kap, a védelem oszlopa a Bayerntől visszatérő Hummels, míg a 19 éves Sancho értéke az előző idényben az egekbe szökött. Az új idényt is remekül kezdte, megszerezte első felnőttválogatott gólját, igazi kincs Dortmundban.

11. BAYERN MÜNCHEN (153)
Manuel Neuer (német, 18), Joshua Kimmich (német, 70), Robert Lewandowski (lengyel, 65)
Neuer a csapatkapitány, s bár egyre kevesebben tartják a világ legjobbjának a posztján, a német válogatottból (amelynek a 2014-es vb-győzelem óta szintén a kapitánya) és a Bayernből is kirobbanthatatlan. Joshua Kimmich az egyik legértékesebb német labdarúgó, Phillip Lahm méltó utódja. A gólfelelős évek óta Robert Lewandowski, a lengyel négy forduló után hét góllal vezeti a Bundesliga góllövőlistáját.

10. NAPOLI (165)
Alex Meret (olasz, 25), Kalidou Koulibaly (szenegáli, 75), Lorenzo Insigne (olasz, 65)
A 22 éves Meret az olasz válogatottban Gianluigi Donnarumma mögött eddig nem jutott lehetőséghez, de Nápolyban megbíznak benne. A szenegáli Koulibaly a világ egyik legsokoldalúbb védője, a játék minden elemében kiemelkedő, s a védősor bármelyik posztján megállja a helyét. A csapatkapitány Insigne a Fiorentina elleni bajnoki nyitányon két gólt szerzett és két gólpasszt adott, ő a gólerős támadósor mozgatórugója.

9. JUVENTUS (200)
Wojciech Szczesny (lengyel, 35), Matthijs de Ligt (holland, 75), Cristiano Ronaldo (portugál, 90)
Bár Gianluigi Buffon visszatért Torinóba, a bajnokikon Szczesny állt a kapuban, és háromból két meccset kapott gól nélkül hozott le. De Ligt első éve a tanulásról szólna, de Giorgio Chiellini sérülése miatt Maurizio Sarri aligha mellőzheti az Ajaxtól szerződtetett hollandot. Az ötszörös aranylabdás Cristiano Ronaldo 34 évesen is az olasz bajnok legértékesebb játékosa és legnagyobb ásza.

Cristiano Ronaldo mellett Wojciech Szczesny tehet a legtöbbet a Juventus sikeréért – már ha ő fog védeni a BL-ben is (Fotó: AFP)
Cristiano Ronaldo mellett Wojciech Szczesny tehet a legtöbbet a Juventus sikeréért – már ha ő fog védeni a BL-ben is (Fotó: AFP)

8. TOTTENHAM HOTSPUR (215)
Hugo Lloris (francia, 25), Toby Alderweireld (belga, 40), Harry Kane (angol, 150)

Világbajnok csapatkapitány áll a kapuban, de előtte a védősor nem lett erősebb a tavalyinál. Kieran Trippier távozása után a legértékesebb védő papíron Davinson Sánchez, de kevés Spurs-szurkoló mondja azt, hogy ő a legjobb is. A Toby Alderweireld, Jan Vertonghen belga párosból előbbi fiatalabb és a TM becslése szerint 18 millióval értékesebb is honfitársánál. Elöl sokkal nagyobb a merítési lehetőség, Harry Kane évek óta az egyik leghatékonyabb befejező csatár – ki tudja, meddig képes ezen a szinten játszani?

7. CHELSEA (220)
Kepa Arrizabalaga (spanyol, 60), N'Golo Kanté (francia, 100), Christian Pulisic (amerikai, 60)
A Chelsea esetében kivételt teszünk, a világ legdrágább (a Chelsea 80 millió eurót fizetett érte a Bilbaónak, a Transfermarkt ennél alacsonyabbra teszi az értékét) kapusa és a Dortmundból érkező Christian Pulisic mellett nem klasszikus védőt jelenítünk meg a trióban, hanem a Chelsea legértékesebb játékosát, a világbajnok védekező középpályás Kantét. A legjobb a posztján, s legendás szerénységével kilóg a sztárfutballisták sorából.

6. MANCHESTER CITY (270)
Ederson (brazil, 70), John Stones (angol, 60), Raheem Sterling (angol, 140)

Joao Félix idei átigazolásáig senkiért sem kapott több pénzt a Benfica, mint a brazil kapusért, akit Manuel Neuerhez hasonlítanak abban, hogy amolyan söprögetőként képes irányítani a védelmet. A City legértékesebb védője, Aymeric Laporte legalább a fél idényre kidőlt, a következő védő a sorban a sérüléséből nemrég felépült John Stones (akivel 15 milliót és három helyezést „veszített” a listánkon a City) – a csapat védelme a Spurséhez hasonlóan hagy kívánnivalót maga után. A támadósorban más gondjai vannak Pep Guardiolának, de a bőség zavarában sem hagyhatja ki Raheem Sterlinget, aki az előző idény alatt igazi klasszissá érett.

5. ATLÉTICO MADRID (270)
Jan Oblak (szlovén, 100), José Giménez (uruguayi, 70), Joao Félix (portugál, 100)
A szlovén évek óta a világ egyik legjobbja, a FIFA 20 készítői pedig neki adták a legmagasabb pontszámot a kapusok között. Az uruguayi Giménez 2013-ban 18 évesen 900 ezer euróért került a Danubiótól az Atlético Madridhoz, amelynek egyik legjobb védője lett Diego Godín mellett. Még mindig csak 24 éves, az értéke 70 millió euróra tehető. Az Atlético Madrid a rá nem jellemző módon 126 millió eurót fizetett a Benficának a 19 éves Joao Félixért, aki az új portugál generáció többi támadójához hasonlóan nem kerülheti el, hogy Cristiano Ronaldóhoz hasonlítsák.

4. PARIS SAINT-GERMAIN (275)
Keylor Navas (Costa Rica-i, 10), Marquinhos (brazil, 65), Kylian Mbappé (francia, 200)
A PSG első három bajnokiján Alphonse Areola állt a kapuban, a francia elcserélése után a 19 éves Marcin Butka kapott egy meccset, szombaton a Strasbourg ellen pedig már a háromszoros BL-győztes Navas őrizte a kaput. Marquinhos 2013 óta példaképe, Thiago Silva mellett tökéletesíti védőjátékát, s ebben a korábbi edző, Laurent Blanc is nagy segítségére volt. Elöl a két méregdrága támadóból a nyáron a távozásán ügyködő Neymart is kiemelhettük volna, Mbappé hét évvel fiatalabb, ráadásul nincs eltiltva a csoportkör felétől.

Hazard és Varane egymás ellen a vb-elődöntőben – most már együtt küzdenek a Real Madrid sikereiért (Fotó: AFP)
Hazard és Varane egymás ellen a vb-elődöntőben – most már együtt küzdenek a Real Madrid sikereiért (Fotó: AFP)

3. REAL MADRID (275)
Thibaut Courtois (belga, 55), Raphaël Varane (francia, 70), Eden Hazard (belga, 150)
Areola érkezése ellenére – egyelőre – Courtois a kezdő kapus, pedig Varane nem titkolta el, hogy honfitársát is szívesen látná a kapuban. A Real védelmében Sergio Ramos a legsikeresebb, de a szintén világbajnok francia sem sokkal marad el tőle, ráadásul hét évvel fiatalabb. A klub a Cristiano Ronaldo távozása után keletkezett űrt Hazard-ral tömte be. A Londonból érkezett belga a hétvégén bemutatkozott bajnokin, és a BL-re is készen áll.

2. FC BARCELONA (300)
Marc-André ter Stegen (német, 90), Clément Lenglet (francia, 60), Lionel Messi (argentin, 150)
A német kapus Barcelonában a világ egyik legértékesebbje lett, de a német válogatottban továbbra is csak Manuel Neuer sérülése esetén vetik be. Lenglet egy éve érkezett a Sevillától, Barcelonában ez idő alatt közel megduplázódott az idén a francia válogatottban is bemutatkozó 24 éves középső védő értéke. A támadósorban rendkívül értékes játékosok sorakoznak, de még mindig az ötszörös aranylabdás, az idén Puskás-díjra jelölt Messi az etalon.

1. LIVERPOOL (330)
Alisson Becker (brazil, 80), Virgil van Dijk (holland, 100), Mohamed Szalah (egyiptomi, 150)
A BL- és Copa América-győztes brazil az UEFA-nál az idény legjobbja lett a posztján, s ha a trófeákat nézzük, az Aranylabdára is esélyes lehet. Ugyanez igaz Van Dijkra is, a holland az UEFA-nál már elnyerte az Év játékosa díjat. A Celticben kettő, a Southamptonban három idényt töltő 28 éves középhátvéd a Liverpoolban teljesedett ki. Ugyanez igaz Szalahra is, az egyiptomi Jürgen Klopp keze alatt kivirágzott, és a Sadio Mané, Roberto Firmino párossal félelmetes támadótriót alkot.

Van Dijk és Szalah az európai Szuperkupa után (Fotó: AFP)
Van Dijk és Szalah az európai Szuperkupa után (Fotó: AFP)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik