Gondokkal teli az öltöző, mégsem lankad a Loki

Vágólapra másolva!
2010.07.28. 14:23
null
Czvitkovics Péter (jobbra) kezdőként, Dombi Tibor csereként lehet a Loki segítségére (Fotó: Németh Ferenc)
Ma este nyolc órakor a budapesti Szusza Ferenc Stadionban fogadja a Debrecen a svájci FC Baselt a Bajnokok Ligája selejtezőjének harmadik fordulójában. Mindkét csapatból hiányoznak majd fontos játékosok, ám a svájci bajnokból kevesebben – Herczeg András, a hajdúságiak klubmenedzsere nem véletlenül nevezte az FCB-t a továbbjutás esélyesének.

A Levadia Tallinn ellen az utolsó pillanatig veszélyben volt a továbbjutás, ebből kiindulva kegyetlenül nehéz feladat vár a magyar bajnokcsapatra, amely ma este – az UEFA előírásainak eleget téve – nem saját stadionjában, hanem Újpesten fogadja az FC Baselt. Az észt bajnoknál jóval erősebb és tapasztaltabb svájci bajnoknak ez lesz a bemutatkozó mérkőzése a 2010–2011-es nemzetközi kupaidényben, ám – szemben a Lokival – a bajnokságban már pályára lépett, és mindkét mérkőzését megnyerte.

PÁLYAVÁLASZTÓKÉNT
A BL-SELEJTEZŐBEN 
2005
Hajduk Split (horvát) 3–0
Manchester United (angol) 0–3
2006
Rabotnicski (macedón) 1–1
2007
Elfsborg (svéd) 0–1
2009
Kalmar (svéd) 2–0
Levadia Tallinn (észt) 1–0
Levszki Szófia (bolgár) 2–0
2010
Levadia Tallinn (észt) 3–2
(Az eredmények a DVSC szemszögéből)

„Labdabiztos, erős, gyors csapat vár ránk, amely jól támad, uralja a meccseit, szóval nagyon kemény erőpróba elé nézünk. De minden gondunk ellenére remélem, ezt a meccset képesek leszünk mi irányítani. Nehéz lesz, tudjuk jól, szoros mérkőzést várunk” – nyilatkozta Herczeg András a Nemzeti Sportnak.

A debreceni klubmenedzser az eltiltott Vukasin Polekszics és Mészáros Norbert mellett három sérült, illetve beteg játékosára (Kabát Péter, Laczkó Zsolt, Szakály Péter) sem számíthat. Herczeg úgy véli, a Basel esélyesebb a továbbjutásra, ám hozzátette azt is: nem ismeretlen számára a csapat kényszerű toldozgatásának-foltozgatásának feladata.

„Tavaly, a sikerek idején is csak harminc percig tudtam abban az összeállításban pályán tartani a csapatomat, amelyikben a legerősebbnek éreztem: a Fiorentina ellen itthon, amíg Mészáros Norbert meg nem sérült. Addig mindig pótolni kellett valakit" – próbált erőt meríteni a múltból a magyar szakember.

A középpályán minden bizonnyal kezdőként kap lehetőséget a magát egyre jobb formában érző Varga József, míg ugyanebben a csapatrészben – a szakvezető elgondolása szerint – Czvitkovics Péter szervezi majd a támadásokat.

A bázeliek részéről nem véletlenül nyilatkozták többen – így a vezetőedző Thorsten Fink is – az utóbbi napokban: számukra az otthoni bajnokság megnyerése mindennél fontosabb ebben az idényben. A svájciak úgy kalkulálnak, hogy a 2011–2012-es szezonban az ország bajnoka automatikusan ott lesz a BL főtábláján; ez csak akkor nem következik be, ha a BL-t 2011 tavaszán megnyerő csapat a saját bajnokságból nem harcolja ki a BL-részvétel lehetőségét.

Ez persze nem jelenti azt, hogy a svájciak ne kezelnék kiemelten fontos feladatként az idei BL-selejtezőt is – elvégre a főtáblára kerülés már az idén is jelentős pénzügyi forrást tenne hozzáférhetővé a számukra.

 BL-SELEJTEZŐ,
3. FORDULÓ

Keddi mérkőzések: Juhászék győztek, Vad II büntetőt ítélt Leandro javára

Szerdai mérkőzések: a program

A bázeli csapatból a Loki ellen két éve UEFA-kupa-selejtezőn – a Young Boys játékosaként – már gólt szerző Gilles Yapi eltiltás miatt hiányzik majd, a tapasztalt támadó, Marco Streller pedig izomsérülés miatt nem léphet pályára. Utóbbit a mindössze 18 éves kameruni csatár, Jacques Zoua helyettesíti.

Noha Thorsten Fink, a bázeliek vezetőedzője bizakodó, egyúttal mértéktartó nyilatkozatában jelentős nemzetközi tapasztalattal bíró csapatként festette le a Lokit, kétségkívül ő is számíthat sokat látott futballistákra. Ilyen például Alex Frei, aki ugyan megjárt két-két világ- és Európa-bajnokságot, a BL-ben mégsem mutathatta meg magát.

„Bármilyen furcsa, a selejtezőből is most kapok majd ízelítőt. De ennél messzebbre egyelőre nem is szeretnék tekinteni. Ebben a sorozatban nehezebb lesz a továbbjutás, mint amilyen tavaly az Európa-ligában volt, úgyhogy óvatlanság lenne máris a fellegekben járni" – jelentette ki a 31 esztendős csatár, aki természetesen hozzátette: nehezen dolgozná fel, ha rögtön a selejtezőben kiesne a csapata.

 BAJNOKOK LIGÁJA, SELEJTEZŐ
3. FORDULÓ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
DEBRECENI VSC–FC BASEL (svájci)
Budapest, Szusza Ferenc Stadion, 20.00. Tv: Sport1. V: César Muniz Fernández (spanyol)
A várható kezdőcsapatok:
DEBRECEN: Malinauskas – Bernáth, Komlósi, Mijadinoszki, Fodor M. – Czvitkovics, Varga J., Kiss Z., Yannick – Coulibaly, Rezes. Klubmenedzser: Herczeg András
BASEL: Costanzo – Inkoom, D. Abraham, Cagdas, Safari – Shaqiri, Huggel, Cabral, Stocker – Zoua, Frei. Vezetőedző: Thorsten Fink

A LOKI MÉRKŐZÉSÉRŐL ÉLŐ, SZÖVEGES TUDÓSÍTÁSSAL ÉS ÉLŐKÉPES CIKKEL JELENTKEZÜNK OLDALUNKON.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik