FTC: Most, hogy ezt kimondtam, máris libabőrös lettem – Lovrencsics

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2020.09.22. 12:44
null
Lovrencsics Gergő (Fotó: Szabó Miklós)
Lovrencsics Gergő, a ferencvárosiak csapatkapitánya alig várja, hogy lejátsszák nekik a Bajnokok Ligája-indulót, és érzelemdús pillanatokra számít, a Molde ellen azonban hideg fejre lesz szükség.

 

– A Dinamo Zagreb ellen már az első félidőben le kellett cserélni. Kiújult a sérülése?
– Szerencsére nem – felelte lapunknak a 32 esztendős Lovrencsics Gergő, a Ferencváros csapatkapitánya. – Más a gond, a farizmom fáradt el, ez gátolt a fordulásokban, megindulásokban. Nem éreztem magam százszázalékos állapotban, ezért szóltam a szakmai stábnak. Dinamo Zagreb-szintű csapat ellen csakis tökéletes állapotú futballistáknak szabad pályán lenniük. No de már semmi bajom, bevethető vagyok, utazhatok Norvégiába is.

– Az északiak azzal próbálják nyugtatni magukat, papíron a Ferencváros a párharc esélyese. Jó ezt kimondani, nem?
– Megmondom őszintén, ez a része nem érdekel. A fiúkkal is beszéltünk róla az öltözőben, ha az döntene, papíron ki az esélyesebb, már a Celtic ellen kiestünk volna. Nem azt nézegetjük, kinek mekkora most a sansza a csoportkörbe jutásra. A BL rájátszásáról beszélünk, és most, hogy ezt kimondtam, máris libabőrös lettem. A Molde ellen két kemény mérkőzés vár ránk, idegenben kezdünk, ez talán előny lehet nekünk. Teljes koncentrációt igényel a párharc, ugyanolyan élesnek kell lennünk, mint a Djurgarden, a Celtic és a Dinamo Zagreb ellen. Csakis ezért juthattunk el idáig.

– A BL-rájátszásban már nem egy, hanem két mérkőzés dönt. Jó lehet ez a Fradinak?
– A kétmérkőzéses párharc teljesen más felkészülést igényel, itt már lehet némileg taktikázni. A főnök, Szerhij Rebrov is két mérkőzésben gondolkodik. Norvégiában a stabilitás lesz a legfontosabb, de nem csak védekezni szeretnénk, nyerni megyünk a Molde otthonába.

– A Molde keretét zömében norvég játékosok alkotják, a csatársorban mégis két afrikai játékos, a nigériai Leke James és az elefántcsontparti Mathis Bolly rohamoz. Készül rájuk külön?
– Hétfő délelőtt alaposan elemeztük a futballjukat. Tisztában vagyok vele, kik jöhetnek velem szemben, de nekünk, szélső védőknek nem csak a csatárokra kell figyelnünk, legalább ilyen fontos, hogy az ellenfél balhátvédje mennyire kapcsolódik be az akcióikba. A hétfői elemzés negyven percig tartott, ez a minimum, a szakmai stáb akkor is ennyire alapos, ha a Kisvárdát fogadjuk vagy ha éppen a Dinamo Zagreb érkezik hozzánk. Felvázolták azt is, kik alkothatják az aktuális kezdőcsapatot, ugyanakkor egyénileg lebontva is megkaptuk, ki jöhet velünk szembe. Szóval Szerhij Rebrovék minden részletre felhívták a figyelmünket.

– A norvég klub stadionjában műfüves a pálya. Ez jelenthet hátrányt?
– Sőt, arról sem feledkeznék meg, hogy a mérkőzés időpontjában hat-hét Celsius-fok lesz, míg idehaza az elmúlt napokban nyárias melegben tréningeztünk. Kedd este megnézzük, milyen a pálya, a stadion, a talaj, bízom benne, hogy a műfű nem lesz probléma.

– A norvégiai találkozón a játékvezetőt a VAR, azaz a videobíró-rendszer is segíti.
– Különös lesz így játszani. Sohasem léptem még pályára olyan mérkőzésen, amelyen volt VAR-rendszer. Megmondom őszintén, a televízióban néha értetlenül néztem a rendszer működését, néha kihívják a játékvezetőt, hogy saját maga nézze vissza az esetet, máskor simán megy tovább a játék a kétes szituációkban, megint máskor a szobában ülők döntenek. Kíváncsi vagyok, milyen lesz személyesen megtapasztalni a videobíró működését.

– A Dinamo Zagreb kiütésével az Európa-liga-csoportkör immár biztos. Nagyon csalódott lenne, ha az idén is az El-ben kellene helytállniuk?
– A cél az volt, hogy az idén is jussunk el legalább az Európa-liga csoportkörébe. Ezt már elértük, de evés közben jön meg az étvágy, ha már itt vagyunk a rájátszásban, meg kell ragadnunk a lehetőséget. Most még nagyobbat álmodunk, és szeretném, ha ebből valóság lenne. Szerda este már a Bajnokok Ligája himnuszát is lejátsszák nekünk, érzelemdús pillanatok lesznek.

Lovrencsics Gergő (elöl) és társai idén már biztosan nemzetközi kupasorozat csoportkörében bizonyíthatnak
(Fotó: Török Attila)
Lovrencsics Gergő (elöl) és társai idén már biztosan nemzetközi kupasorozat csoportkörében bizonyíthatnak (Fotó: Török Attila)
MOLDE FK: KÖZÉPEN KÉTSÉGKÍVÜL GYENGÉBB
Amit a norvég szurkolók is elismernek: a párharc esélyese a Ferencváros. A magyar bajnokcsapat az elmúlt hetekben, hónapokban bizonyította, immár nemzetközi szinten sem lehet kézlegyintéssel elintézni, az elmúlt évi Európa-liga-szereplés és az idei BL-sikerek, a svéd Djurgarden, a skót Celtic és a horvát Dinamo Zagreb hármassal szemben elért eredmények végképp felhelyezték (visszahelyezték) a futballtérképre. Knut Espen Svegaarden, a VG újságírója is úgy tartja, a párharc esélyese a Ferencváros.
„Az eredmények alapján mindenképpen a magyar együttes a favorit – mondta lapunknak a norvég újságíró. – Ettől függetlenül a magam részéről kiegyenlített párharcra számítok, a mérkőzések előtt ötven-ötven százalék esélyt adok a két csapatnak. A Molde erőssége a labdatartás, a bajnokságban ez az a csapat, amely leginkább képes a saját akaratát az ellenfélre kényszeríteni. A statisztikák is azt mutatják, rendkívül nagy százalékban birtokolja a labdát, ha a helyzet azt kívánja, a Molde játékosai képesek türelmesen többször is körbeadogatni az ellenfél kapuja előtti területet.”
Knut Espen Svegaarden elmondta, a Molde szélsői védői rendkívül aktívak, gyakran bekapcsolódnak az össz­játékba, ám a csapat középen viszont könnyen zavarba hozható, és az ügyes labdatartás ellenére viszonylag kevés helyzetet alakít ki. A nigériai Leke James a center, aki a Molde legeredményesebb labdarúgója hét góljával, az elefántcsontparti Mathis Bolly egyelőre kevésbé veszélyes.
„Hétfőn beszéltem Erling Moe vezetőedzővel, rendkívül optimistának tűnt. Ahogy fogalmazott, alaposan feltérképezték a Ferencvárost, szinte mindent tudnak róla. Az elmúlt napokban a védekezés gyakorlását erőltette az edzéseken, akkor sem lennék meglepve, ha szerdán végül hazai pályán is inkább a kontratámadásokból próbálnának meg eredményt elérni.”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik