FTC: Meglátjuk, hogy tudunk-e apró sikereket elérni – Hajnal

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2020.10.15. 11:07
null
A Fradi sportmenedzsere, Hajnal Tamás kíváncsi, tudnak-e apró sikereket elérni (Fotó: Szabó Miklós)
Hajnal Tamás, a Ferencváros sportmenedzsere tudja jól, a Bajnokok Ligája-menetelés során fel kell készülniük, hogy a sikerért a fájdalmat is el kell viselniük.

 

– Október közepétől a karácsonyig tartó időszakig nem kevesebb, mint tizenhét tétmérkőzést játszanak. Bírják a majd a tempót?
– Ez hihetetlenül nagy terhelés, olyan, amilyenben még sohasem volt része a csapatnak – mondta a Nemzeti Sportnak Hajnal Tamás, a Ferencváros sportmenedzsere. – A koronavírus-járvány miatt alaposan besűrűsödött a versenynaptár, a rájuk váró terhelés olyan lesz a labdarúgóknak, amilyent még senki sem élt át közülük. A szakmai stábnak éppen ezért különösen okosan kell a játékosok terhelését elosztania, muszáj nagyon odafigyelni a sérülések elkerülésére. Alighanem kivédhetetlen, hogy egy-két játékos hosszabb vagy rövidebb időre kidőljön. És akkor még nem beszéltünk azokról a labdarúgóinkról, akikre hazájuk válogatottjában is számítanak. Ők ezekben a napokban három meccset is játszhattak, novemberben pedig újabb három következhet. Ez adott esetben huszonhárom mérkőzést jelent. Nagyon nagy szám.

Ha valamikor a Fradi meglepetést szerezhet...

Taróczy Balázs, barcelonai főkonzul, párosban kétszeres
Grand Slam-győztes teniszező:

– Barcelonai főkonzulként miként éli meg, hogy a Ferencváros egy csoportba került a Bajnokok Ligájában a katalán sztárcsapattal?
– Minden szempontból óriási tett, hogy a Fradi bejutott a csoportkörbe, és Magyarországra visz két ilyen világhírű együttest, mint a Barcelona és a Juventus. Egyedül azt sajnálom, hogy éppen a világjárvány alatt történik ez, pedig a játékosoknak hatalmas élményt jelentett volna telt ház előtt, nagyszerű hangulatban pályára lépni a Camp Nouban.

– Mit vár a mérkőzéstől?
– Naponta olvashatjuk a híreket a Barcelona különböző belső problémáiról, a klubelnök körül áll a bál, nem tudtak megfelelően erősíteni, tehát a csapat most nincs a csúcson. Azt gondolom, ha valamikor a Fradi óriási meglepetést szerezhet, akkor most – nincs veszítenivalója. Megnéztem a selejtezős találkozóit, rendkívül egységesnek tűnik. Remélem, hasonló bravúrral kezd, mint tavaly az Európa-ligában, amikor az első fordulóban itt, Barcelonában közelebb állt a győzelemhez, mint az Espanyol.

– Kint lesz a találkozón?
– Igen, meghívtak. Napról napra változnak a rendelkezések, Madridban rendkívüli állapotot vezettek be, Barcelonában is keményebb intézkedések jönnek, de remélem, nem lesz akadálya, hogy a helyszínen nézhessem meg a mérkőzést.(K. R.)

– Pénteken Kisvárdán lépnek pályára, jövő kedden pedig már a Barcelona ellen a Camp Nouban. Mennyire lesz nehéz a váltás? Elkalandozhatnak ilyenkor a gondolatok?
– A figyelmet mindig a következő feladatra kell irányítanunk. Fontos lesz, hogy ne kalandozzanak el a játékosok gondolatai, próbáljanak mindig csakis az adott mérkőzésre összpontosítani. Büszkék vagyunk rá, hogy eljutottunk a Bajnokok Ligája csoportköréig, hihetetlen eredmény, ám a klubnál elsőbbséget élvez az újabb bajnoki cím megszerzése. Ezt a játékosokkal is nap mint nap tudatjuk, érzékeltetjük. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy péntek este Kisvárdán is jó eredményt érjünk el. Csak az újabb bajnoki címmel juthatunk el ismét a most elért magasságba. Másfelől emberi vonás, teljesen normális, hogy néha eljátszanak a gondolattal, milyen lesz – tegyük fel –, amikor Lionel Messi jön velük szembe.

– Mire gondolt, amikor először meglátta a csoportellenfeleket: Juventus, Barcelona, Dinamo Kijev.
– Meglehetősen vonzó csoport, nem?! Ha a korábbi sikereket, a sztárfutballisták nevét vesszük figyelembe, ennél jobb helyre nem is kerülhettünk volna. A világ élcsapatai közül kettő ott van a csoportunkban, óriási élmény lesz ilyen együttesek ellen pályára lépni, a stadionjukban tétmérkőzésre készülődni. Mindhárom ellenfél nagyon erős, a Dinamo Kijev szintén kiemelkedő tudású együttes, a vezetőedzőnk, Szerhij Rebrov miatt az a két összecsapás is különösen érdekesnek ígérkezik. Szakmailag és a szurkolók szempontjából is jó csoportba kerültünk. Meglátjuk, hogy tudunk-e apró sikereket elérni.

– Most is éppen az edzőpálya korlátja mellett figyeli árgus szemekkel az edzést. Hogyan látja, készen áll a csapat az előtte álló kemény két hónapra?
– Erős keretünk van, amely ráadásul megfelelő létszámú, ezért nem féltem a fiúkat. A Bajnokok Ligájába fiatal, saját nevelésű srácokat is neveztünk az úgynevezett B-listára. Még egyszer hangsúlyozom, a terhelés megfelelő menedzselése rendkívül fontos, de ezen kívül szinte minden apró részletnek jelentősége lesz. Kezdve a játékosok hozzáállásától a csapat körül dolgozó stáb munkájáig: az erőnléti edzők, az orvosok, a fizioterapeuták, a táplálkozásért felelős szakember, de tényleg az összes munkakört beleértve. Ki-ki a saját területén próbálja a tőle telhető legtöbbet nyújtani. Fontos, hogy olyan hátteret biztosítsunk a futballistáknak, amelynek köszönhetően a lehető legjobban tudnak teljesíteni.

– Pályafutása alatt játszott többek között Dortmundban és Stuttgartban is, a Camp Nouba viszont sosem jutott el ellenfélként.
– Játékosként nem, most sportvezetőként sikerült. Nem tagadom, nagyon várjuk már a keddi összecsapást, de nem alibiből mondom, most még tényleg csakis a Kisvárda elleni péntek esti összecsapásra figyelünk. A felkészülésünk is arra a kilencven percre van kihegyezve. Óriási tett, hogy eljutottunk a Bajnokok Ligája csoportkörébe, hogy ilyen szinten játszhatunk, minden egyes pillanatot szeretnénk élvezni, na és minél többet tanulni. Továbbá megragadni minden lehetőséget s apró részsikereket elérni. De fel kell készülnünk arra is, hogy a csoportkör nem lesz sétagalopp. Jürgen Klopp mondogatta annak idején: ahhoz, hogy sikeres legyél, tudni kell szenvedni is, elviselni, ami igazán fáj... A játékosoknak mentálisan is fel kell készülniük rá, hogy olyan csapatok ellen lépnek pályára, amelyek valószínűleg többet birtokolják a labdát. Ezt elviselni nem könnyű feladat, erre is készülni kell. Nem szabad türelmetlenné, csalódottá válni. De mindenre felkészülünk – erre is.

BAJNOKOK LIGÁJA
A G-CSOPORT MENETRENDJE
1. FORDULÓ
Október 20., kedd
18.55:
Dinamo Kijev (ukrán)–Juventus (olasz)
21.00: FC Barcelona (spanyol)–FERENCVÁROS

2. FORDULÓ
Október 28., szerda
21.00:
Juventus (olasz)–FC Barcelona (spanyol)
21.00: FERENCVÁROS–Dinamo Kijev (ukrán)

3. FORDULÓ
November 4., szerda
21.00:
FC Barcelona (spanyol)–Dinamo Kijev (ukrán)
21.00: FERENCVÁROS–Juventus (olasz)

4. FORDULÓ
November 24., kedd
21.00:
Juventus (olasz)–FERENCVÁROS
21.00: Dinamo Kijev (ukrán)–FC Barcelona (spanyol)

5. FORDULÓ
December 2., szerda
21.00:
Juventus (olasz)–Dinamo Kijev (ukrán)
21.00: FERENCVÁROS–FC Barcelona (spanyol)

6. FORDULÓ
December 8., kedd
21.00:
FC Barcelona (spanyol)–Juventus (olasz)
21.00: Dinamo Kijev (ukrán)–FERENCVÁROS

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik