FTC: A dinamósok nem gondolták, hogy megoldhatatlan dolguk lesz – Uzuni

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2020.09.18. 11:14
null
A nagy öröm közben majdnem megfojtották Uzunit (Fotó: Szabó Miklós)
Kalandos életútja volt a Dinamo Zagreb ellen 2–1-re megnyert Bajnokok Ligája-selejtezőn a Ferencváros győztes gólját szerző Myrto Uzuninak: néhány évvel ezelőtt még egy görög étteremben dolgozott, és onnan hívták futballedzésre.


Olyan higgadtan rúgta el a labdát a kapujából kiinduló Livakovic kapus mellett, mintha csak edzésen lenne. Az ilyen nagy lehetőségnél sok futballistának megremeg a lába, főleg, ha előtte két helyzetben is ront. Márpedig történetünk főszereplője, Myrto Uzuni a Dinamo Zagreb ellen korábban hibázott. A döntő pillanatban azonban nem, sebészi pontossággal tekerte a labdát a bal alsó sarokba.

„Kívülről könnyű szituációnak tűnhetett, ám nagyon nem volt egyszerű – mondta lapunknak a 25 éves albán labdarúgó. – A kiugrásom előtti pillanatokban meg kellett küzdenem a pozícióért, ráadásul éppen egyik barátom, Marin Leovac ellen, aki elveszítette az egyensúlyát, így zavartalanul vezethettem a labdát a kapura. Sokan azt gondolják, innen már csak elrontani lehet az ilyen ziccert, ám nagyon kell koncentrálni, hogy az ember kivárja a lehető legjobb pillanatot. Szerencsére nem remegett meg a lábam.”

UZUNI GYŐZTES GÓLJA

A légiós nem tagadta, ezzel élete legszebb estéjét szerezte magának. A lefújást követően hosszasan válaszolgatott a telefonjára érkező gratuláló üzenetekre, Albániából is több ismerőse írt, olyanok is, akik régóta nem jelentkeztek. Első gólja volt ez a Ferencváros mezében, és igazán emlékezetesre sikerült.

A futballista kalandos életutat tudhat maga mögött: Beratban született, családja utóbb Görögországba ment, ahol nem mindennapi megpróbáltatásokban volt részük.

„A jobb élet reményében költöztünk oda, de hamar rá kellett jönnünk, idegenek vagyunk – folytatta Myrto Uzuni. – Tízévesen kerültem Görögországba, tizennégy évesen napi több órát kellett dolgoznom, hogy megéljünk. Albániában rendkívül összetartók a családok, együtt küzdöttünk a mindennapok során. A két kezemen nem tudnám összeszámolni, hányféle munkát végeztem, ám az utolsó fordulatot hozott az életembe. Egy étteremben dolgoztam, ott találkoztam azzal a labdarúgóedzővel, aki ebédelés közben megkérdezte tőlem, nincs-e kedvem kimenni a délutáni edzésre. Elmentem, mert mit veszíthettem egy jó focizással, és ha akkor nem megyek, most aligha vagyok a Ferencvárosban.”

Mondhatjuk, azóta alaposan kinőtte magát: az elmúlt években Horvátországban légióskodott, kilencszer szerepelt az albán válogatottban, legutóbb szeptember elején a Litvánia elleni 1–0-ra elveszített Nemzetek Ligája-találkozón. Az albán szélső legnagyobb erőssége a gyorsasága, emellett a labdabiztonsága is kiemelkedő. Nyári megszerzésekor a Ferencvárosnál nem véletlenül mondták, veszélyes futballistát szerződtettek, olyan játékost, aki sok örömöt szerez még a zöld-fehér drukkereknek.

Myrto Uzuni a Lokomotiva Zagreb, tehát a Dinamo városi ellenlábasától érkezett Magyarországra. Kíváncsiak voltunk, ez jelentett-e neki bármiféle plusz motivációt, s mit érzett a Dinamo kiejtése után.

„Egyértelmű, nagyon motivált, hogy megmutassam, én vagyok a legjobb a pályán – folytatta. – A Dinamo játékosai közül többeket is jól ismerek, hiszen évekig játszottam a város második számú csapatában, gyakran egy kávézóban üldögéltünk, egy étteremben ebédeltünk. Sokan gratuláltak a mérkőzés után, mondván, nem gondolták volna, hogy ilyen nehéz, sőt megoldhatatlan dolguk lesz.”

A Ferencvárosnak a Bajnokok Ligája-csoportkörbe jutásért a Moldét kell búcsúztatnia. Uzuninak nem ismeretlen a norvég aranyérmes, 2018 nyarán Európa-liga-selejtezőn lépett ellene pályára.

„Akkoriban még odahaza játszottam, a KF Laci játékosa voltam – emlékezett vissza. –  Jobb csapat volt a Molde, idegenben három-nullára nyert, és a visszavágón is győzött. A norvég újságok mégis velem készítettek interjút, azt írták, az albánok tízes számú játékosa Európa bármelyik bajnokságában megállná a helyét. Most a Ferencváros futballistájaként térek vissza Moldéba, és minden vágyam, hogy revansot vegyek.”

BAJNOKOK LIGÁJA
SELEJTEZŐ, 3. FORDULÓ

FERENCVÁROS–DINAMO ZAGREB (horvát) 2–1 (1–1)
Budapest, Groupama Aréna, zárt kapuk mögött. Vezette: S. Stieler (német)
FTC: Dibusz – Lovrencsics G. (Botka, 24.), Blazic, Kovacevic (A. Frimpong, 72.), Civic – Sigér, Haratin – Nguen, Somália, Uzuni – Boli (Isael, 66.). Vezetőedző: Szerhij Rebrov
DINAMO: Livakovic – Stojanovic, Dilaver, Gvardiol, Leovac – Ademi – Kastrati, Gojak (Gavranovic, 72.), Majer (Jakic, 60.), Orsic (Ivanusec, 72.) – Petkovic. Vezetőedző: Zoran Mamic
Gólszerző: Lovrencsics G. (2.), Uzuni (65.), ill. Uzuni (23. – öngól)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik