„Egyértelműen gyengült a Dinamo. Koronavírus? Mindenki titkolózik!”

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2020.09.16. 13:14
A 19 órakor kezdődő Ferencváros–Dinamo Zagreb BL-selejtező előtt ezúttal újságíró kollégák elemzik a horvát csapat játékát, erényeit, gyenge pontjait. A véleményekből jól látszik, hogy egész más a csapat megítélése Zágrábban és más Splitben...
A Dinamo kedden már Budapesten, a Groupama Arénában edzett (Fotó: Török Attila) – galériánkhoz katt a képre!
A Dinamo kedden már Budapesten, a Groupama Arénában edzett (Fotó: Török Attila) – galériánkhoz katt a képre!

„MEGOLDOTTÁK OLMO TÁVOZÁSÁT” – ÍGY LÁTJÁK ZÁGRÁBBAN

A Sportske novosti zágrábi újságíróját, Dean Bauert tavaly meglepte a Dinamo akkori vezetőedzője (a most már Eszéken dolgozó Nenad Bjelica), aki a zágrábi 1–1 után biztos volt abban, hogy Budapesten kiejtik a Ferencvárost. Az akkori 4–0-s siker után Horvátországban el is várják, hogy ismét győzzön a Dinamo az FTC vedégeként.

„Amikor az előző idényben összekerült a két csapat a Bajnokok Ligája selejtezőjében, a zágrábi döntetlen után a Dinamo akkori vezetőedzője, Nenad Bjelica magabiztosan kijelentette, száz százalékig biztos a továbbjutásban. A meccs utáni sajtótájékoztatón csak néztünk egymásra, elvégre az egy-egyes döntetlen inkább a Ferencvárosnak kedvezett, és a szakvezetőktől egyébként is ritkán hallani ilyen kijelentést. Végül igaza lett, a Dinamo a visszavágón elsöpörte az FTC-t, ám most senki sem beszél sima továbbjutásról Zágrábban. Az biztos, hogy a többség idegenben is elvárja a győzelmet, de a csapatnál mindenki kellő tisztelettel beszél a magyar bajnokról – fogalmazott horvát kollégánk.

„A Dinamo gyenge pontja talán a helyzetkihasználása, a múlt szombati, Hajduk elleni meccsen négy-öt ziccert is elszórakozott, így ahelyett, hogy simán megnyerte volna a meccset, az utolsó pillanatig izgulnia kellett a győzelemért. A horvát bajnokságban ez belefér, ám a nemzetközi porondon aligha. Arra viszont hiba lenne alapozni, hogy Dani Olmo távozásával gyengült a horvát bajnok kerete. A Dinamo akadémiája a legjobb az országban, a klub stratégiájának része, hogy időről időre eladja a legjobb játékosokat. A spanyol támadó távozása nem okozott pánikot, a terv része volt, és az eredmények alapján meg is oldották a pótlását.”

NAGYÍTÁSHOZ KATT A KÉPRE!
NAGYÍTÁSHOZ KATT A KÉPRE!

„GYENGÜLT A DINAMO, A KLUCSEMBEREK NINCSENEK JÓ FORMÁBAN” – VÉLEMÉNY SPLITBŐL

Ugyanakkor az index.hr spliti munkatársa, Vedran Buble szerint Olmo és másik két középpályás távozásával igenis gyengült a Dinamo, a Hajduk elleni 2–1-es győzelemből pedig nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni…

„Damian Kadzior (Eibar), Dani Olmo (RB Leipzig) és Nikola Moro (Dinamo Moszkva) távozásával azt mondhatjuk, kétségkívül gyengült a Dinamo Zagreb – jelentette ki Vedran Buble. – A nyári érkezők tapasztalatlan fiatalok, őket nem tekinthetjük a távozókhoz hasonló kulcsjátékosoknak, egyelőre inkább kiegészítő emberek. Múlt héten a Dinamo talán ha a tudása harminc százalékát nyújtotta a Hajduk ellen, így is győzött, nem emlékszem arra, mikor tudott legutóbb ennyire könnyedén nyerni, de az utóbbi időben a splitiek nagyon gyengén játszanak, nem lehet őket komolyan venni, ezért az a mérkőzés nem mutatta meg a Dinamo valós erejét. A két kulcsembernek jelen pillanatban Mislav Orsic és Bruno Petkovic tekinthető, azzal együtt, hogy mind a ketten messze vannak a legjobb formájuktól. Rajtuk kívül Lirim Kastratira érdemes odafigyelni, meggyőződésem, hogy ő a világ egyik leggyorsabb játékosa.”

Hajduk Split–Dinamo Zagreb 1–2

Kollégánkat a zágrábi koronavírus-ügyről is kérdeztük. Mint ismeretes, a hivatalos álláspont szerint egy játékos (Sztefan Milics) szervezetében mutatták ki a vírust, minden más teszt negatív eredményt hozott.

„A koronavírusos esettel kapcsolatban nem vagyok biztos abban, hogy bárki is tudja, mi az igazság. Mindenki titkolja az információkat, fél az UEFA-tól, az esetleges kizárástól. A klub azt mondja amit akar, és amit az UEFA-tisztviselők hallani szeretnének. Persze tizenöt vagy húsz eset nem lenne manipulálható, de kettő vagy három igen” – reagált a spliti újságíró.

„GYORS, REMEKÜL KÉPZETT CSAPAT” – EZT MUTATTÁK KOLOZSVÁRON

Kolozsvári tudósítónk, Boros Miklós a BL-selejtező előző fordulójában rendezett CFR–Dinamo Zagreb (2–2, 11-esekkel 5–6) meccs tapasztalatai alapján elemezte a horvátok játékát.

CFR–Dinamo 2–2, 11-esekkel: 5–6

„Egyénileg remekül képzett, a támadószekcióban nagyon gyors játékosokból álló csapat benyomását keltette Kolozsváron a Dinamo, amely azonban főként belső védőinek hibái miatt csak hétkörös szétlövésben jutott tovább a román bajnok CFR otthonában – mondta Boros Miklós. – A zágrábiak főként nagyon direkt, a támadótérfélen egyetlen mélységi passzra épített akciókkal játszották át a CFR középpályás védekezését, hogy aztán Mislav Orsic, Lovro Majer, majd a csereként beálló Lirim Kastrati sebességét kihasználva jusson túl a középhátvédeken. Reakcióidőben is rendre simán megverték az erdélyi futballistákat, mindkét góljukat kapusról kipattanó labdára lecsapva szerezték. Legértékesebb mezőnyjátékosát, a horvát válogatott Bruno Petkovicot csak a CFR első egyenlítése után hozta be Zoran Mamic edző, a többi támadójánál fizikailag erősebb csatárra elsősorban az előrevágott labdák megtartását bízva.

A védősor kevésbé volt acélos, főleg középen. Kévin Théophile-Catherine már a második félidőben piros lapot kapott, amikor büntetőt hozott össze a CFR-nek, de a volt ferencvárosi Emir Dilaver is kissé lefelé lógott ki a horvátoktól. A legmagabiztosabb az emberhátrányban beálló, alig tizennyolc éves Josko Gvardiol volt, aki a döntő tizenegyest is belőtte a végén. Dominik Livakovic kapus teljesítménye ellentmondásos volt: egy-nullás vezetésnél hárította Ciprian Deac büntetőjét, nem sokkal később azonban csúnyán bevédte Michaël Pereira távoli lövését. Az idegei viszont rendben voltak a végén: a szétlövés ötödik körében, Amer Gojak rontása után lábbal védte Catalin Golofca középre küldött labdáját, versenyben tartva csapatát. A mentális erő az egész csapatra jellemző volt, sem a kiállítás, sem a rendes játékidő ráadásnak harmadik percében kapott gól nem fogta meg a zágrábi játékosokat.”

A FERENCVÁROS BL-KERETE
Kapusok: Dibusz Dénes, Bánki Márton, Bogdán Ádám
Védők: Abraham Frimpong, Lovrencsics Gergely, Adnan Kovacevic, Eldar Civic, Botka Endre, Miha Blazic, Marcel Heister, Lasha Dvali, Csontos Dominik, Iyinbor Patrick
Középpályások: Tokmac Nguen, Igor Haratin, Somalia, Sigér Dávid, Csonka András, Hajdú Roland, Katona Bálint, Aissa Laidouni,
Támadók: Olekszandr Zubkov, Roko Baturina, Pócsik Botond, Redzic Damir, Franck Boli, Myrto Uzuni, Isael, Varga Roland

Az NSO ajánlja:
♦ A Dinamo védője szerint erősödött a Fradi, jobb játékosok alkotják
♦ Nem a Dinamo lesz a legnagyobb ellenfelünk – Rebrov

BAJNOKOK LIGÁJA
SELEJTEZŐ, 3. FORDULÓ
Dinamo Kijev (ukrán)–AZ Alkmaar (holland) 2–0
(Gerson Rodrigues 49., Saparenko 86.)
PAOK (görög)–Benfica (portugál) 2–1 (Jannulisz 63., A. Zsivkovics 75., ill. Rafa Silva 90+4.)
KAA Gent (belga)–Rapid Wien (osztrák) 2–1 (Dorsch 36., Jaremcsuk 59. – 11-esből, ill. Demir 90+3.)

SZERDAI MÉRKŐZÉSEK
17.00:
Omonia Nicosia (ciprusi)–Crvena zvezda (szerb) (Tv: Sport2)
19.00: FERENCVÁROS–Dinamo Zagreb (horvát) (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
19.00: Maccabi Tel-Aviv (izraeli)–Dinamo Breszt (fehérorosz)
19.00: Qarabag (azeri)–Molde (norvég)
20.30: FCMidtjylland (dán)–Young Boys (svájci)

A PLAYOFF (4. FORDULÓ) PÁROSÍTÁSA
BAJNOKI ÁG
Qarabag (azeri)/Molde FK (norvég)–FERENCVÁROS/Dinamo Zagreb (horvát)
Slavia Praha (cseh)–FC Midtjylland (dán)/Young Boys (svájci)
Maccabi Tel-Aviv (izraeli)/Dinamo Breszt (fehérorosz)–Red Bull Salzburg (osztrák)
Olympiakosz Pireusz (görög)–Omonia Nicosia (ciprusi)/Crvena zvezda (szerb)
NEM BAJNOKI ÁG

FK Krasznodar (orosz)–PAOK (görög)
KAA Gent (belga)–Dinamo Kijev (ukrán)
A playoffkörben a továbbjutás már két mérkőzésen dől el. Játéknapok: szeptember 22. és 23.; szeptember 29. és 30.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik