Eddig a pontrúgások jelentették a Pool gyenge pontját

Vágólapra másolva!
2009.09.16. 15:18
Mit lehet tenni, ha a Liverpool egy játékosa jóformán többet ér a „labdarúgópiacon”, mint a DVSC teljes kerete? És hogyan lehet zavarba hozni a „vörösök” védelmét? A Pool kapta gólok eddig azt mutatják, hogy „nyílt játékból” nagyon nehéz betalálni Rafa Benítez csapatának, pontrúgásokból azonban…

 

Egy a Liverpool által kapott gólok közül: Curtis Davies fejel a
Egy a Liverpool által kapott gólok közül: Curtis Davies fejel a

A VÉDEKEZÉSI SZISZTÉMA
 

A Liverpool védekező játékosai szögleteknél és oldalról elvégzett szabadrúgásoknál két négyes vonalat alkotnak, a szisztéma kulcsfigurái a rövid sarkot fogó védő, a középen helyezkedő, illetve a kettő között álló, mint ezt Alan Hansen egy, a BBC részére készített elemzésben elmondta.

 

A rendszer alapja az, hogy a tizenhatoson belül azonosíthatók olyan területek, amelyekről az átlagnál nagyobb (3/100) arányban születnek gólok már az első, beívelés utáni érintésből.

 

„A fő gond ezzel a játékkal, hogy mindenképpen marad üresen ember, és a védekező futballistáknak kell eldönteniük,  melyik támadót veszik fel, és kit engednek el. Ez a szisztéma sokkal nehezebben tanulható meg, és csak akkor hatékony, ha a játékosok nemcsak saját szerepükkel, hanem társaik feladatával is tökéletesen tisztában vannak" – mondta a szakkommentátor.

Eddig a rögzített szituációk jelentették a Liverpool gyenge pontját a 2009–2010-es szezonban: a „vörösök” egy kivétellel minden gólt szöglet, szabadrúgás vagy éppen büntető után kaptak, „nyílt játékból" egyedül a Bolton Wanderers tudott betalálni a hálójukba.

Benítez a szögleteknél és szabadrúgásoknál is elsősorban zónavédekezést alkalmaz, és a Liverpool hátsó alakzatának már az előző szezonokban is voltak gondjai a beívelésekkel. A Mersey-partiak a 2008–2009-es idényben a Premier League-ben hat gólt kaptak rögzített játékhelyzetek után (ez a nyolcadik legrosszabb mérleg volt a ligában).


A statisztikák azt mutatják, a zónavédekezéssel nem kap ugyan több gólt a Liverpool rögzített szituációk után, mint más, emberfogással dolgozó csapatok, ennek ellenére a bajnokikon már most hétből hatszor pontrúgások után zördült a háló – annyiszor, mint az előző idényben összesen.

Az is igaz persze: a helyezkedési hibákat kiváló fizikai állapotú angol csapatok használták ki, a Debrecennek nem feltétlenül lesz erre esélye.

Főleg, hogy a Loki eddigi mérkőzésein a BL-ben nem szerzett rögzített szituációból gólt, és a Soproni Ligában sem ontja a találatokat szögletek és szabadrúgások után – legutóbb, a Paks ellen mondjuk épp egy szabadrúgást követő fejes hozta meg a győzelmet.

Azt, hogy hátul mi kell a magyar bajnokcsapattól, kedden tökéletesen megmutatta az APOEL Nicosia.

A ciprusi csapat az Atlético Madrid félelmetes arénájában harcolt ki 0–0-s döntetlent, miután jól tömörült, védőik minden területet lezártak, kapusuk, Dioniszisz Hiotisz pedig zseniális formában védett, az őrületbe kergetve Diego Forlánt.

Extra kapusteljesítmény és (szinte) hibátlan védekezés nélkül alighanem kizárólag tisztes különbségű vereség lehet a végeredmény. Ha viszont ez megvan, bármi megtörténhet – még ha nem is várhatjuk el a debreceniektől a pontszerzést.

Helytállást, bátorságot és töretlen küzdőszellemet viszont igen – meglátjuk, hogy ez mire lesz elég.

AZ ASTON VILLA BÜNTETI A POOL VÉDEKEZÉSI HIBÁIT
 

 

 

 

 BAJNOKOK LIGÁJA
E-CSOPORT
Liverpool (angol)DVSC-TEVA (magyar)
Liverpool, Anfield Road, 20.45. V.: Proenca (portugál)
A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK
Liverpool: Reina – G. Johnson, Carragher, Skrtel, Fábio Aurélio – Gerrard, Lucas – Kuyt, Benajun, Riera – Torres. Menedzser: Rafa Benítez
DVSC: Polekszics – Bodnár, Komlósi, Mészáros, Fodor – Ramos, Kiss Z. – Czvitkovics, Leandro, Szakály P. – Coulibaly. Klubmenedzser: Herczeg András

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik