Danko Lazovics: Elértünk valamit, amiben rajtunk kívül nem sokan hittek, de...

PIETSCH TIBORPIETSCH TIBOR
Vágólapra másolva!
2018.08.30. 09:45
null
Danko Lazovics nem foglalkozik a múlttal, az előtte álló feladatokra összpontosít (Fotó: Török Attila)
A Mol Vidi FC támadója, Danko Lazovics a bezáródó kapuról, a tavaly nyár óta történtekről, a lefújás utáni eseményekről és a magyar futball fejlődéséről is beszélt a Nemzeti Sportnak.

 

A 4. KALAPBAN

A Mol Vidi FC biztosan a 4. kalapba kerül az El csoportkörének pénteki sorsolása előtt. A Bajnokok Ligája negyedik selejtezőkörében az AEK Athénnal szemben alulmaradó székesfehérvári együttes UEFA-együtthatója 4250 pont, ami a legalacsonyabb a már biztosan El-főtáblás csapatok között.

A sorsolással kapcsolatos további részleteket itt olvashat.

– Akar róla beszélni?
– Persze, miért ne? – felelte Danko Lazovics, aki ritkán nyilatkozik, az athéni mérkőzés után mégis készséggel állt a Nemzeti Sport rendelkezésére.

– Szóval, milyen érzés?
– Rossz. Mégis jó. Mindenekelőtt büszke vagyok arra, amit letettünk az asztalra. Küzdöttünk, hajtottunk magunkért, a klubunkért, a magyar labdarúgásért. Elértünk valamit, amiben rajtunk kívül nem sokan hittek, de... Az igazság az, hogy a büszkeség mellett harag is dolgozik bennem. Ott álltunk a Bajnokok Ligája kapujában, belépni azonban nem tudtunk rajta. S ez nem jó érzés. Nagyon nem jó.

– Mi hiányzott ahhoz, hogy ne záródjon be önök előtt az a kapu?
– Mindenekelőtt kis szerencse. Jóllehet úgy tartják, szerencséje csak annak van, aki tesz érte.

– Úgy véli, önök nem tettek meg mindent?
– Ezt nem mondtam. Nem is mondhatom. Ami tőlünk telt, megtettük, ami bennünk volt ebben a párharcban, kiadtuk magunkból. Csakhogy egy kiváló ellenféllel találtuk szemben magunkat, és hiába harcoltunk becsülettel, a sors most úgy akarta, hogy a görögök jussanak tovább. Hozzáteszem, megérdemelten kerültek a Bajnokok Ligájába.

– Ön az első, aki fehérvári részről ezt kijelenti.
– Nézze, ebben a sportágban egyvalami sohasem hazudik – a végeredmény. Márpedig az arról tanúskodik, hogy a két meccsen az AEK három gólt szerzett, mi csak kettőt. Ezek után felesleges bármi másról beszélni.

– Azt mégiscsak megkérdezném, hogy ha nem Vaszilisz Barkasz őrzi az athéniak kapuját, más lett volna a végeredmény?
– Aláírom, a kapus megmentette a csapatát. Nem egyszer, nem kétszer.

– Ő maga úgy fogalmazott, hogy Danko Lazovics első félidei szabadrúgásánál kellett bemutatnia a legnagyobb bravúrt.
– Ezt ő jobban tudja, mint én. Ha kicsivel szerencsésebbek vagyunk, meglehet, abból a lövésből gól született volna, és akkor... De felesleges ezen morfondírozni. A vitathatatlan tény az, hogy az AEK lépett tovább, ezúton is sok sikert kívánok neki a főtáblán. Mi pedig, remélem, jövőre újra megpróbáljuk.

– Ha valaki az első selejtezőkör előtt azzal áll önök elé, az őszi szezon egy részét azzal töltik majd, hogy csoportmeccseket játszanak az Európa-ligában, mit szólt volna?
– Úgy vágtunk neki az európai kupaszereplésnek, hogy el akarunk jutni a csoportkörig, ha a BL-ben nem is, az El-ben mindenképpen. Tavaly nyáron úgy kezdtük el a munkát Marko Nikoliccsal, hogy hittünk a bajnoki cím megszerzésében, és hittünk abban is, hogy előbb-utóbb a nemzetközi porondon is leteszünk valamit az asztalra. És tessék, megcsináltuk! Májusban miénk lett az arany, most pedig várjuk az Európa-liga sorsolását. Arról viszont szó sincs, hogy ezzel megelégednénk, merem remélni, ez csupán valaminek a kezdete.

– Mi szükséges ahhoz, hogy a folytatás hasonlóképpen alakuljon?
– Minőség. Úgy értem, kell a minőség a csapatba.

– A bosnyák válogatott támadót, Armin Hodzicot már szerződtette a klub, és a hírek szerint napokon belül lesz még egy-két követője.
– Bízom benne, hogy csakugyan így történik. Minél előbb erősödünk, annál jobb. Ezért sem győzöm hangsúlyozni, hogy kell a minőség a Vidibe. Anélkül álom marad a BL. De mondom, reményeink szerint jövőre újra megpróbáljuk, és akkor talán már sikerrel járunk.

– Mi történt a lefújást követően, miért akaszkodtak össze az AEK játékosaival?
– Nem tudom, miért, ám a továbbjutásuk ellenére idegesek voltak a görögök. Valaki megrúgott, de a nagy tumultusban nem láttam, hogy ki.

– A felvételek tanúsága szerint Marko Livaja.
– Utólag már mindegy. Tetszik, nem tetszik, ez is a futball velejárója. A szenvedély hozzátartozik a focihoz. Hogy őszinte legyek, megértem, ha valakit elöntenek az érzelmek a pályán. Én is ilyen vagyok.

– Gyanítjuk, feszültségből a vasárnapi, Ferencváros elleni mérkőzésükön sem lesz hiány.
– Óriási csata lesz! Semmi kétség, az érzelmeknek akkor is fontos szerepük lesz. A tabellát a Fradi vezeti, mindenre számítunk, csak könnyű meccsre nem. Ettől függetlenül mindent elkövetünk, hogy győzzünk a rangadón. Tekintve, hogy az első csoportmérkőzés még odébb van, egy ideig minden idegszálunkkal az NB I-re fókuszálhatunk. A bajnoki címünket meg akarjuk védeni, a Magyar Kupát meg akarjuk nyerni – láthatja, vannak még céljaink.

– Az Európa-ligában mire törekszenek?
– Erre a kérdésre a sorsolás után érdemes visszatérni. Habár annyit leszögezhetek, szerintem van esélyünk a jó szereplésre, főleg ha bővül a keretünk. Fontos nekem a magyar labdarúgás, ezért is örülök annak, hogy a Vidi jóvoltából ismét jegyzik nemzetközi szinten, ám újra és újra elmondom, itt nem szabad megállni. Mindenkinek meg kell tennie mindent, hogy innentől fogva évente legalább egy, de inkább több klub eljusson legalább addig, ameddig most mi. Szinte minden téren látom a fejlődést a magyar futballban, ezért is bízom abban, hogy a példánk ragadós lesz.

– Ez végszónak is megfelelne, csakhogy lenne még valami. Egy görög kolléga állítja, négy esztendeje kevésen múlt, hogy az AEK játékosa legyen.
– Valóban így volt. Közel álltam ahhoz, hogy Athénba szerződjek, ám a megállapodás meghiúsult.

– A Vidi–AEK párharc végeredményének ismeretében bánja, hogy így alakult?
– Egyáltalán nem. Két éve remek helyre kerültem, Székesfehérváron jó emberek vesznek körül. Amit itt kaptam, a BL-szerepléssel is szerettem volna viszonozni, ezért sem repesek az örömtől amiatt, hogy „csak” az Európa-ligában folytathatjuk. Dühít, hogy véget ért a Bajnokok Ligája-menetelésünk, jóllehet az enyhíti a fájdalmat, hogy a klubnak sokat jelent az El-csoportkör is. Amit eddig elértünk, már a múlté, nincs más feladatunk, mint a holnapra fókuszálni. Ez a csapat még sokra viheti – és én örülök, hogy tagja lehetek ennek a csapatnak.

BAJNOKOK LIGÁJA
PLAYOFFKÖR, VISSZAVÁGÓ
BAJNOKI ÁG
AEK ATHÉN (görög)–MOL VIDI FC 1–1 (0–0)

Athén, Olimpiai Stadion, 42 000 néző. V: Szymon Marciniak (lengyel)
AEK Athén: Barkasz – Bakakisz, Ikonomu, Lambropulosz, Hult – Galanopulosz, Simoes – Hélder Lopes, Klonaridis (Ponce, 62.), Mantalosz (Csoszics, 90.) – Livaja (Alef, 84.). Vezetőedző: Marinosz Uzunidisz
Mol Vidi FC: Kovácsik – Fiola, Juhász R., Vinícius, Stopira – Nego, A. Hadzic, Nikolov (Pátkai, a szünetben) – Kovács I., Lazovics – M. Scsepovics. Vezetőedző: Marko Nikolics
Gólszerző: Mantalosz (48. – 11-esből), ill. Nego (57.)
Kiállítva: Hélder Lopes (80.), Livaja (98. – a kispadról)
Továbbjutott: az AEK Athén, 3–2-es összesítéssel.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik