Csupán egy párban ismétlődik korábbi döntő - a BL-sorsolás érdekességei

Vágólapra másolva!
2014.12.15. 13:55
null
Emlékkép az 1997-es döntőről: a dortmundi Stéphane Chapuisat két olasz, Angelo Di Livio és Ciro Ferrara szorításában (Fotó: Reuters – archív)
Csupán egy párharcban (Juventus–Dortmund) ismétlődik korábbi BL-finálé, de egyéb érdekességek is színezik a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének hétfőn elkészített párosítását. Íme, gyors gyűjtésünk eredménye!

 

PARIS SAINT-GERMAIN–CHELSEA

♦ A két csapat a legutóbbi kiírásban negyeddöntőt vívott egymással, akkor a londoniak jutottak tovább a visszavágó hajrájában szerzett Demba Ba-góllal.

♦ Az akkori győztes gólban döntő érdemeket szerző David Luiz tavasszal még a Chelsea oldalán örült a továbbjutásnak, most viszont a PSG mezében harcol a sikerért.

♦ José Mourinho 15-ször meccselt francia csapat ellen, csak egyszer veszített, 11-szer nyert és háromszor döntetlent ért el.

SZAVAZÁS

Melyik csapat jut tovább?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

 

MANCHESTER CITY–BARCELONA

♦ Itt is ismétlődik egy tavaszi párharc: a legutóbbi nyolcaddöntőben a Barca oda-vissza legyőzte a Cityt (2–0, 2–1), mindkét találkozón Lionel Messi és Dani Alves szerezte a katalánok góljait.

♦ Sergio Agüero 10-szer lépett pályára a Barca ellen, ezeken a meccseken hat gólt szerzett, míg Luis Suárez hat Man. Cityvel szembeni találkozóján csak egyet.

♦ Messi és Agüero személyében az argentin játékosok BL-gólrangsorának első és harmadik helyezettje csaphat össze a nyolcaddöntőben. (A második helyen a már visszavonult Hernán Crespo áll.)

♦ A kiemelés értelmében a visszavágót Barcelonában rendezik, négy nappal a Real Madrid elleni – szintén hazai – el Clásico előtt.

SZAVAZÁS

Melyik csapat jut tovább?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

 

BAYER LEVERKUSEN–ATLÉTICO MADRID

♦ Két olyan csapat találkozik, amely egyaránt veszített már BEK/BL-döntőt, de a trófeát még nem emelhette fel. A Leverkusen a Real Madriddal szemben maradt alul a 2002-es fináléban (1–2), az Atlético pedig 1974-ben a Bayern Münchentől (1–1, megismételt mérkőzésen 0–4), 2014-ben a Real Madridtól (1–4, hosszabbítás után) kapott ki. Az Atlético 1974-ben és 2014-ben is egy percre volt a diadaltól.

♦ 2010-ben az Európa-ligában találkozott egymással a két csapat, mindkét találkozó 1–1 lett, mindkétszer a Bayer került előnybe.

SZAVAZÁS

Melyik csapat jut tovább?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

 

SAHTAR–BAYERN MÜNCHEN

♦ A két csapat még sohasem találkozott egymással a nemzetközi porondon, a bajorokat edző Pep Guradiola azonban Barca-trénerként már szerzett tapasztalatot a doneckiekről: háromszor nyert, egyszer veszített ellenük.

♦ Tudják, mi a közös pont Mircea Lucescu és Pep Guardiola életútjában? A válasz: a Brescia csapata. Lucescu 1991 és 1996 között a Brescia edzője volt, míg Guardiola 2001–02-ben és 2003-ban volt a lombard klub futballistája.

SZAVAZÁS

Melyik csapat jut tovább?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!


JUVENTUS–DORTMUND

♦ A két csapat eddig hétszer találkozott egymással, 1997 tavaszán például a BL-döntőben – akkor a német csapat győzött 3–1-re. Ez az egyetlen párosítás, amelyikben korábbi döntő ismétlődik meg.

♦ Vissza 1997-hez: a jövő évi berlini finálé nagykövete, Karl-Heinz Riedle két gólt szerzett azon a bizonyos müncheni mérkőzésen.

♦ Az összesített mérleg: négy Juventus-győzelem, egy döntetlen, két Dortmund-győzelem.

SZAVAZÁS

Melyik csapat jut tovább?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

 

SCHALKE–REAL MADRID

♦ Az előző szezonban szintén találkoztak egymással a nyolcaddöntőben, a királyiak idegenben 6–1-re, otthon 3–1-re nyertek. Cristiano Ronaldo összesen négyszer köszönt be a két mérkőzésen.

♦ Nincsenek jó emlékei a nemrég visszatérő Jesének erről a párosításról, a Schalke ellen dőlt ki hosszú időre, és kénytelen volt kihagyni a világbajnokságot is.

♦ A Real a Schalke ellen aratta legnagyobb idegenbeli győzelmét a BL-ben

SZAVAZÁS

Melyik csapat jut tovább?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

 

ARSENAL–MONACO

♦ Bár még nem vívtak tétmeccset egymás ellen, a két klubot sok minden összeköti, például Arsene Wenger személye: az „ágyúsok” menedzsere 1987 és 1994 között a Monaco trénere volt, francia bajnokságot és Francia Kupát is nyert a hercegségbeli csapattal.

♦ Az Arsenal csupán két mérkőzést veszített el a BL-ben francia csapattal szemben, hétszer nyert, háromszor döntetlent ért el ellenük.

SZAVAZÁS

Melyik csapat jut tovább?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

 

BASEL–PORTO

♦ A Baselt edző Paulo Sousa a három portugál óriásklub közül kettőben játszott: a Benficában és a Sportingban – a Porto mindig ellenfele volt.

SZAVAZÁS

Melyik csapat jut tovább?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

 

BAJNOKOK LIGÁJA
A NYOLCADDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA

Paris Saint-Germain–Chelsea
Manchester City–Barcelona
Bayer Leverkusen–Atlético Madrid
Juventus–Dortmund
Schalke–Real Madrid
Sahtar Doneck–Bayern München
Arsenal–Monaco
Basel–Porto

A BL TAVASZI PROGRAMJA

NYOLCADDÖNTŐ
Február 17–18., 24–25.: 1. mérkőzések
Március 10–11., 17–18.: visszavágók

A NEGYEDDÖNTŐ SORSOLÁSA
Március 20., Nyon

NEGYEDDÖNTŐ
Április 14–15.: 1. mérkőzések
Április 21–22.: visszavágók

AZ ELŐDÖNTŐ SORSOLÁSA
Április 24., Nyon

ELŐDÖNTŐ
Május 5–6.: 1. mérkőzések
Május 12–13.: visszavágók

DÖNTŐ
Június 6., Berlin

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik