Csak a második legjobb a Messi nélküli Barcelona

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.10.23. 08:52
null
Messi kidőlt, mindkét meccsét nélküle játssza a Barcelona az Interrel (Fotó: AFP)
A Bajnokok Ligája-csoportkör harmadik fordulója előtt ismét jelentkezünk a szerkesztőségünk szavazatai alapján összesített erősorrenddel, amelynek éléről lecsúszott a Lionel Messit kartörés miatt három hétre elveszítő Barcelona. A Juventus feljött a dobogóra, míg a spanyol bajnokságban is szenvedő Real Madrid tartja hetedik helyét.

16. (az előző listán: 16.) LYON (francia)
A Manchester City váratlan, idegenbeli legyőzése új megvilágításba helyezte az OL esélyeit, és egyelőre nem esik nehezünkre – Bruno Génésio vezetőedző véleményével azonosulva – a Sahtar elleni folytatásból a pozitívumra összpontosítani: vagyis nem a rettenetes első félidőre és a hazai pályán elveszített két pontra, hanem arra, hogy sikerült kétgólos hátrányból, a közönség támogatása nélkül (zárt kapu!) kiharcolni a 2–2-t. Viszont megkerülhetetlen negatívum, hogy az ősz négy lyoni BL-gólszerzőjéből három (Maxwel Cornet, Léo Dubois és a vezér, Nabil Fekir) sérülés miatt nem játszhat a Hoffenheim otthonában. A főpróba mindenesetre tűrhetően sikerült (2–0 a Nimes ellen), a PSG elleni 0–5 sebei gyógyulnak – részben, mert Memphis Depay két hónap után újra betalált.

KIEMELT MÉRKŐZÉSEK A HÉTEN
...azaz mindkét csapat szerepel a listánkon
KEDD
21.00: Manchester United (10.)–Juventus (3.) (Tv: M4 Sport)
SZERDA
21.00: Dortmund (9.)–Atlético Madrid (8.)
21.00: Barcelona (2.)–Internazionale (11.) (Tv: M4 Sport)
21.00: PSG (4.)–Napoli (13.) (Tv: Spíler2)

15. (új) AJAX (holland)
Csupán egyetlen folt (a PSV elleni 0–3) csúfítja az amszterdamiak igen látványos, 3–0-s, 4–0-s, 5–0-s diadalokkal riogató, sőt egy 7–0-t is felcsillantó őszi mérlegét. A jellemzően holland csapatokat maga alá temető gólgörgeteg valószínűleg még nem lett volna elegendő listánk 15. helyéhez, csakhogy az eredménylajstromot a Bayern München otthonában kiharcolt 1–1 felértékeli – még azt figyelembe véve is, hogy a bajorok messze nincsenek csúcsformában. A legutóbbi tíz mérkőzéséből nyolcat kapott gól nélkül tudott le az Ajax, saját közönsége előtt különösképp nem ismer pardont, és mivel jelentős hiányzója nincs, a Benfica ellen majdhogynem kötelező otthon tartania a három pontot.

14. (13.) AS ROMA (olasz)
Rendkívül hullámzóan teljesítenek az évadban a „farkasok”, akiknél Eusebio Di Francescónak meggyűlik a baja az „öregek” és fiatalok közötti egyensúly megtalálásával. A hatmeccses nyeretlenségi szériát követő négy fellépéses sikersorozatot a szombati, SPAL elleni meglepő vereség zárta le. Pedig a BL-ben nem rossz a sorsolás, ám kedden kötelező a győzelem a CSZKA ellen, máskülönben lehet, hogy legközelebb már nem is találkozunk a csapattal a 16-os listán.

13. (11.) NAPOLI (olasz)
Pontszerzési kényszerrel a hátán utazik Párizsba a nápolyi csapat, mert a Liverpool elleni siker után ugyan nem áll rosszul az együttes, ám a Belgrádban hagyott két pontot csak idegenbeli bravúrral lehet visszadolgozni. Az előjelek nem rosszak, mivel Carlo Ancelotti gárdája a legutóbbi három fellépésén gólt sem kapott, de a PSG-nek nem sok gyenge pontja látszik. Nagy meccs lesz, amely meghatározhatja a Napoli BL-szezonját.

Dries Mertensékre nehéz feladat vár a PSG ellen (Fotó: AFP)
Dries Mertensékre nehéz feladat vár a PSG ellen (Fotó: AFP)

12. (9.) TOTTENHAM HOTSPUR (angol)
Baj van, méghozzá nem is kicsi: a Spurs két forduló után még pont nélkül áll a BL-ben, ráadásul a csoportrivális Internazionale a „messitlenített” Barcelonával játszhat kétszer... Az előző BL-idényben a londoniak nem kaptak ki idegenben, most fájó milánói vereséggel nyitottak – ha a PSV-t nem győzi le a Spurs, akkor alighanem lassan búcsút is mondhat a továbbjutásnak. Meglátjuk, mire mennek Harry Kane-ék, ha falnak vannak szorítva.

A HETI PROGRAM
KEDD
E-CSOPORT
18.55: AEK Athén (görög)–Bayern München (német) (Tv: Spíler2)
21.00: Ajax (holland)–Benfica (portugál)
F-CSOPORT
21.00: Hoffenheim (német)–Lyon (francia) (Tv: Spíler2)
21.00: Sahtar Doneck (ukrán)–Manchester City (angol)
G-CSOPORT
21.00: ASRoma (olasz)–CSZKA Moszkva (orosz) (Tv: Spíler1)
21.00: Real Madrid (spanyol)–Viktoria Plzen (cseh)
H-CSOPORT
18.55:
Young Boys (svájci)–Valencia (spanyol) (Tv: Spíler1)
21.00: Manchester United (angol)–Juventus (olasz) (Tv: M4 Sport)
SZERDA
A-CSOPORT
18.55:
FC Bruges (belga)–Monaco (francia) (Tv: Spíler1)
21.00: Borussia Dortmund (német)–Atlético Madrid (spanyol)
B-CSOPORT
18.55:
PSV (holland)–Tottenham Hotspur (angol) (Tv: Spíler2)
21.00: FC Barcelona (spanyol)–Internazionale (olasz) (Tv: M4 Sport)
C-CSOPORT
21.00:
Paris Saint-Germain (francia)–Napoli (olasz) (Tv: Spíler2)
21.00: Liverpool FC (angol)–Crvena zvezda (szerb)
D-CSOPORT
21.00:
Lokomotiv Moszkva (orosz)–FC Porto (portugál) (Tv: Spíler1)
21.00: Galatasaray (török)–Schalke 04 (német)

11. (14.) INTERNAZIONALE (olasz)
Az első bajnokikon mutatott bukdácsolás után feljövőben az Inter, amely szépen csendben hétmeccses győzelmi sorozatot épített fel. Mauro Icardi igazi vezérként húzza a milánóiakat, akik továbbra sem brillíroznak, ám egy pillanatig sem lehet leírni őket: a vasárnapi városi derbin ismét a hosszabbításban csikarták ki a győzelmet – a szezonban immár harmadszor! A Barca ellen így sem a nerazzurri az esélyes, ám a messi-ástalanított katalánok ellen adott a lehetőség a meglepetésre.

10. (10.) MANCHESTER UNITED (angol)
A top tíz végére még pont befér José Mourinho Manchester Unitedje, amely a Newcastle United és a Chelsea ellen is romjaiból támadt fel, mutatva, hogy azért van még (lelki)erő a csapatban. A Juventus elleni hazai mérkőzés jó fokmérője lesz annak, valóban van-e javulás, vagy csak a végső kétségbeesés szorított ki némi extra teljesítményt a Unitedből. Nyugalom továbbra sincs – egy győzelem sokat segíthetne az őszi hullámok elsimításában.

9. (12.) BORUSSIA DORTMUND (német)
Sokan gondolhatják, hogy Lucien Favre alakulata erőn felül teljesít, azonban a fekete-sárgák meggyőző produkciót nyújtottak az idény eddigi szakaszában. Az új igazolások hamar beilleszkedtek, külön kiemelendő Paco Alcácer, aki 216 perc alatt nyolc gólt szerzett. A gárda magabiztosan vezeti a Bundesligát, a szezonban még veretlen, ráadásul a gólokkal és a szép játékkal sem marad adós. A BL-ben minden bizonnyal az Atlético Madriddal a csoportelsőségért küzd majd meg az együttes, amely kezd hasonlítani Jürgen Klopp öt-hat évvel ezelőtti Dortmundjára.

8. (8.) ATLÉTICO MADRID (spanyol)
Ugyan a hazai tabellán a városi rivális Real előtt áll, az európai Szuperkupáért a nyáron kellemetlen kokit nyomott a BL-címvédő fejére, majd a spanyol pontvadászatban idegenben sem kapott ki tőle, itt mégis csak a blancók után kullog az Atlético Madrid. Amely továbbra sem képes kiegyensúlyozottan teljesíteni, még ha kezd is kiegyenesedni a csapat, amely az utóbbi hét mérkőzéséből ötöt megnyert, kettőt pedig döntetlenre adott. A szuperligában a Monaco és az FC Bruges nem volt akadály, a Borussia Dortmund azonban más minőség, és ez a párharc dönt majd a csoportelsőségről. Diego Simeone szép lassan összerázza a régiekkel a Rodri, Thomas Lemar, Nikola Kalinic hármast, előbb-utóbb felépül Diego Costa is, azaz továbbra is beletörhet bárki foga az Atlético almájába. De hogy meg is nyerje az AM a BL-t, arra továbbra is kevés az esély. Mondjuk éppen egy a nyolchoz.

7. (7.) REAL MADRID (spanyol)
Mindent elmond az előző három kiírás győzteséről, hogy az előző, hetedik helyezés után ismét a hetedik helyre futott be listánkon a királyi klub, az ötmérkőzéses nyeretlenségi sorozatot pedig a nagy rivális Barcelona drukkerei azzal hálálták meg, hogy a Sevilla legyőzése után kórusban tüntettek a nem is olyan régen kinevezett edző, a katalánok szája íze szerint dolgozó Julen Lopetegui maradása mellett... A zűrzavaros, veszteségekkel és az erősítések elmaradásával terhes nyarat csapnivaló ősz követte, a La Ligában a klub nemhogy az aranyért nem harcol, per pillanat BL-es helyen sincs, legutóbb az újonc Real Valladolid előzte meg a tabellán. A káoszt és kapkodást mindennél jobban jelzi, hogy az egylethez közel állók szerint hamarosan visszatérhet José Mourinho, a télen a 37 éves Zlatan Ibahimovic jönne megváltónak, Sergio Ramos pedig nem az ellent gyepálja, hanem a feltörekvő fiatalon, Sergio Reguilónon játszik vadkacsalövészetet, de még a tartalékok között pallérozódó nagy ígéret, Vinícius Júnior is piros lappal jelentkezik a remek gólja után. Ám láttunk már pár szép virágot kinyílni a porból, korai még leírni egy 970 millió eurós kerettel bíró klubot...

 

A Real Madrid nagyon mély gödörben van – a Plzen elleni két meccs hatékony kúra lehet (Fotó: AFP)
A Real Madrid nagyon mély gödörben van – a Plzen elleni két meccs hatékony kúra lehet (Fotó: AFP)

6. (5.) BAYERN MÜNCHEN (német)
A vezetőség a múlt héten rendkívüli sajtótájékoztatót tartott, ez is azt mutatja, hogy nincs minden rendben a német klub háza táján. Korai lenne azt állítani, hogy hétvégi győzelmével visszatért az eddig tőle megszokott útra a bajor gárda, ám Niko Kovac legénysége Athénban – pont jókor jön egy gyengébb ellenfél az AEK képében – újabb lépést tehet afelé, hogy lekerüljön a nyomás a vállakról és ismét maximális önbizalommal futballozzanak a játékosok. Több labdarúgó gyengébb formában van, a Bayernnek igazi csapatként kell kilábalnia a kisebb gödörből. Kérdés, Kovacnak van-e elég tudása és tekintélye mindehhez.

5. (3.) LIVERPOOL (angol)
Nápolyi vereségével nehéz helyzetbe manőverezte magát a Liverpool, amely igen kemény négyes sorozatot tudott le szeptember-október fordulóján győzelem nélkül. A Huddersfield ellen Jürgen Klopp alaposan „átrotálta” a csapatát, a Pool viszonylag energiakímélő játékkal is győzni tudott – nem szólhat mindig a heavy metal... A Crvena zvezda ellen nem szabad pontokat veszteniük Kloppéknak, ha jót akarnak maguknak.

4. (4.) PSG (francia)
Egy topligát tíz forduló után százszázalékos mérleggel, plusz 31-es gólkülönbséggel vezetni akkor is elismerésre méltó teljesítmény, ha az a topliga „csak” a francia. De ezt most felejtsük el gyorsan, hiszen ha a liverpooli vereség mellé becsúszik még egy, méghozzá otthon a Napoli ellen, akkor hiába a hazai mezőny leradírozása, az egész idény borulhat. Thomas Tuchel is tudja ezt, talán ezért adott extra szabadnapokat dél-amerikai válogatottjainak, köztük Neymarnak, aki a hétvégi bajnoki helyett (könnyed 5–0 az Amiens ellen) egy portugáliai szörfversenyen celebkedhetett. A nápolyiak ellen várják tőle az ellenszolgáltatást. A vezetőségnek különösen édes lenne a győzelem, hiszen Carlo Ancelotti személyében egy Párizsban otthonosan mozgó hadvezér készül hódításra a Parc des Princes-ben.

3. (6.) JUVENTUS (olasz)
Bár Cristiano Ronaldo nemierőszak-ügye Damoklész kardjaként lebeg a Juve felett – ezt még a klub részvényei is megérezték –, ez a pályán nyújtott teljesítményre nincs hatással. Szombaton a Genoa ellen ugyan a szezonban először nem söpörte be a győzelmet tétmeccsen a torinói gárda, ezt leszámítva minden fellépésén eljutott legalább két szerzett gólig, és a kezdeti gólcsend után Ronaldo is megtalálta a fellépőt a futószalaghoz, miközben a védelem stabilnak mondható. Kiegyensúlyozottságban – ez látszik a listahelyezésen – a topcsapatok közül is kiemelkedik Massimiliano Allegri együttese, és ha a Manchester United otthonából ponttal távozik, lassan lehet figyelni az erőbeosztásra.

2. (1.) FC BARCELONA (spanyol)
Elveszítette az első helyét a katalán gigász, és ez nem Lionel Messi kartörésére vezethető vissza, hanem az olyan „pontvesztésekre”, mint a Valencia, a Girona és az Athletic Bilbao elleni döntetlenek, illetve a Leganés elleni kínos vereség. Sokat elmond a spanyol ligáról, hogy így is vezeti a Barca a tabellát – az Espanyol és a Deportivo Alavés előtt. A BL-ben és PSV-t és a Tottenhamet is könnyedén verték a barcelonaiak, a Real Madrid elleni szuperrangadó előtt jól jön egy kis testmozgás az Internazionale ellen, amely kihasználhatja a Messi sérülése miatti sokkot, illetve az el Clásico közelségét, meglepetést okozva a Camp Nouban. De ha ez meg is történik, ha el is veszítette az első helyét erősorrendünkben a Messi-brigád, továbbra is a sikeréhes Barcelona a BL egyik legnagyobb esélyese.

1. (2.) MANCHESTER CITY (angol)
Ahhoz képest, hogy a Bajnokok Ligáját döcögősen kezdte Pep Guardiola csapata, listánk elejére került – mondjuk tekintve a Premier League-ben mutatott formát, ez azért nem véletlen. A City szeptember 1. óta gólt sem kapott hazai porondon, tartott néhány meggyőző bemutatót (5–0 a Cardiff City és a Burnley ellen), Kevin De Bruyne visszatért, Sergio Agüero pedig szorgalmasan lapátolja a gólokat. A Sahtar elleni idegenbeli mérkőzés ettől függetlenül még rázós lehet a manchesterieknek – ha megvan, akkor viszont a csoportkör kipipálásával aligha lesz probléma.

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Borussia Dortmund 2 2
4–0 +4 6
2. Atlético Madrid 2 2 5–2 +3 6
3. FC Bruges 2 2 1–4 –3 0
4. Monaco 2 2 1–5 –4 0
A B-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Barcelona 2 2 8–2 +6 6
2. Internazionale 2 2 4–2 +2 6
3. Tottenham 2 2 3–6 –3 0
4. PSV Eindhoven 2 2 1–6 –5 0
A C-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Napoli 2 1 1 1–0 +1 4
2. Liverpool 2 1 1 3–3 0 3
3. Paris SG 2 1 1 8–4 +4 3
4. Crvena zvezda 2 1 1 1–6 –5 1
A D-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Porto 2 1 1 2–1 +1 4
2. Schalke 2 1 1 2–1 +1 4
3. Galatasaray 2 1 1 3–1 +2 3
4. Lokomotiv Moszkva 2 2 0–4 –4 0
AZ E-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Ajax 2 1 1 0 4–1 +3 4
2. Bayern München 2 1 1 0 3–1 +2 4
3. Benfica 2 1 0 1 3–4 –1 3
4. AEK Athén 2 0 0 2 2–6 –4 0
AZ F-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Lyon 2 1 1 4–3 +1 4
2. Manchester City 2 1 1 3–3 0 3
3. Sahtar Doneck 2 2 4–4 0 2
4. Hoffenheim 2 1 1 3–4 –1 1
A G-CSOPORT ÁLLÁSA
1. CSZKA Moszkva 2 1 1 3–2 +1 4
2. Roma 2 1
1 5–3 +2 3
3. Real Madrid
2 1
1 3–1 +2 3
4. Viktoria Plzen 2
1 1 2–7 –5 1
A H-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Juventus 2 2 0 0 5–0 +5 6
2. Manchester United 2 1 1 0 3–0 +3 4
3. Valencia 2 0 1 1 0–2 –2 1
4. Young Boys 2 0 0 2 0–6 –6 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik