Gulácsi bravúrjai és Werner tizenegyese Tottenham-verést ért a Leipzignek

Vágólapra másolva!
2020.02.19. 20:47
null
Gulácsi Péter több bravúrt is bemutatott szerda este Londonban (Fotó: Dömötör Csaba)
A magyar válogatott Gulácsi Péter bravúrokkal járult hozzá a Leipzig győzelméhez, amely Timo Werner büntetőjével idegenben győzte le a Tottenhamet a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első mérkőzésén.

BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS

Tottenham Hotspur–RB Leipzig 0–1 (Werner 58. – 11-esből)

A TALÁLKOZÓ ESEMÉNYEIRŐL SZÓLÓ ONLINE KÖZVETÍTÉSÜNK ITT OLVASHATÓ!

Bár szerdán vastag szürke felhők takarták a londoni égboltot, a permetszerűen szitáló eső pedig sosem akart elállni, a belvárosban így is pezsgett az élet, és a kora délutáni órákban pedig már csalhatatlan jeleit láthattuk annak, hogy a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakasza megérkezett Angliába. A zsúfolt metrószerelvényeken a foghíjas támadósor ellenére is bizakodó Tottenham-mezes drukkerek szólították le a sérülésektől és eltiltások miatt megtizedelt védelemmel érkező RB Leipzig szurkolóit (legalább bosszankodni is együtt lehetett). Rövid csevej, egy kedves vállon veregetés, majd búcsúzáskor az elmaradhatatlan„Sok szerencsét!”zárszó mindkét félről. Többnyire ennyi fért bele az alkalmi megismerkedésbe, ám a történelme első Bajnokok Ligája nyolcaddöntős meccsére készülő lipcsei együttes így is elég nagy halnak bizonyult ahhoz, hogy már a korai órákban felpezsdítse az életet.

Igaz, a szigetországi médiában nagyobb hangsúlyt kapott a címvédő Liverpool kedd esti veresége, mint az erősen megfogyatkozott londoni csapat erőpróbája, a napilapok sporthasábjait Diego Simeone „utcai harcosokból verbuvált bandájának” győzelme uralta, ám a mérkőzés előtti órákban a Tottenham impozáns stadionja felé hömpölygő tömeget elnézve mindenki meggyőződhetett róla, hogy az észak-londoni csapat szurkolói meghallották José Mourinho kérését.

A kétszeres BL-győztes portugál zseni kedden a negyvenkétezer bérletessel büszkélkedő Tottenham szurkolóinak támogatását kérte, miután kiderült, hogy Harry Kane után a kartörést szenvedő Szon Hung Min is kidőlt a sorból (a két támadó együtt az együttes mostani idényben szerzett 61 góljából 31-et vállaltak magukra). Azt mondta, elcsigázott játékosai már nem tehetnek többet, plusz energiát egyedül a drukkerek hangorkánja adhat. Ők pedig meg nem is hagyták cserben a csapatot, a stadion mellett húzódó lezárt négy sávos utat ellepték a szurkolók, a parádés fényjátékkal tarkított felvezetés után, a két csapat kivonulásakor hangorkánban léptek pályára a játékosok– és ebben a magával ragadó hangulatban kocogott be a Leipzig gólvonala elé Gulácsi Péter.

Gulácsi Péter Dele Allival néz szembe (Fotó: Dömötör Csaba)
Gulácsi Péter Dele Allival néz szembe (Fotó: Dömötör Csaba)

Nem is kellett sokat várni az első bravúrjára, a hetedik percben Steven Bergwijn bal alsó sarokra tartó lövését védte szép vetődéssel, más kérdés, hogy az első percek legnagyobb helyzetét a vendég együttes hagyta ki, Angelino közeli kísérletét a második percben ütötte lécre Hugo Lloris, majd nem sokkal később a fél Európától körbeudvarolt Timo Werner próbálkozott kiszorított helyzetből, ám a világbajnok francia kapus jól zárta a szöget. A helyzetek kiegyenlített mezőnyjátékkal párosultak, a németek igyekeztek megbecsülni a labdát, lapos passzokkal keresték a helyet a behátráló angol játékosok között, míg a fehér mezesek elsősorban a gyors ellentámadásokban, valamint az előretolt Lucas Moura gólérzékenységében és Dele Alli sebességében bíztak. Az egyik vendégszöglet után Patrik Schick nem sokkal tévesztette el a bal alsó sarkot, egy újabb beívelést követően viszont a londoniak a labdaszerzést követően néhány másodperc alatt eljutottak a magyar játékos kapujáig. A jelenet tökéletesen megmutatta, miért nem nyílhat ki túlságosan Julian Nagelsmann együttese, igaz, az első félidő végén így is megszerezhette volna a vezetést, ám az angolok kapusán ezúttal sem tudott kifogni, Lloris ezúttal Timo Werner közeli lövését hárította bravúrral, így gól nélküli döntetlennel zárult a német mezőnyfölényt hozó első játékrész.

A fordulás után előbb az önkéntesek takarították le a lipcsei szurkolók pályára dobált hosszú fehér szalagjait, majd a magyar válogatott kapusa védett elképesztő bravúrral, miután egy megpattanó beadást követően Lucas Moura lőtt hat méterről, ám Gulácsi odaért a jobb alsó sarokra tartó labdára. A gólcsend végül az 58. percben percben tört meg, Timo Werner emelt finom a kapu elé, Konrad Laimer eltolta a labdát, Ben Davies pedig ütemkéséssel a lipcsei játékos lábát érte el. A német válogatott csatárra pedig nem hibázta el a jogosan megítélt büntetőt, Lloris hiába érezte az irányt, nem tudta védeni a jobb alsó sarokba vágódó labdát. 1–0

A hazai közönség azonnal rákapcsolt, ám egy sakk-mattig játszott lipcsei akció végén a francia kapus meccsben tartotta a londoniakat, miközben a túloldalon a Lo Celso jobb sarokra tartó szabadrúgását bravúrral hárító Gulácsin sem tudtak kifogni a hazaiak.

Az előző kiírás döntőse hiába próbálkozott, a németek állták a sarat, és az idegenbeli győzelemmel hatalmas lépést tettek a negyeddöntő felé.

VISSZAVÁGÓ
Március 10., kedd
21.00: RB Leipzig (német)–Tottenham Hotspur (angol)

A TALÁLKOZÓ ESEMÉNYEIRŐL SZÓLÓ ONLIVE KÖZVETÍTÉSÜNK ITT OLVASHATÓ!

A MÁSIK MAI MÉRKŐZÉSEN
Atalanta–Valencia 4–1

A meccs jelenete? Gulácsi bravúrja Lo Celso szabadrúgásánál...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik