Agüero elhibázta, Szon büntetett – előnyben a Spurs a Man. City ellen

Vágólapra másolva!
2019.04.09. 20:33
null
Szon Hung Min lövése döntötte el az első meccset (Fotó: AFP)
Habár Sergio Agüero révén már a mérkőzés elején megszerezhette volna a vezetést a Manchester City, az argentin elhibázta a VAR segítségével megítélt büntetőt, Szon Hung Min viszont a hajrában betalált, így a Tottenham 1–0-ra legyőzte Pep Guardiola együttesét a Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első felvonásán.

BAJNOKOK LIGÁJA
NEGYEDDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
Tottenham Hotspur (angol)–Manchester City (angol) 1–0 (0–0)
London,
Tottenham Hotspur Stadion, 60 044 néző. V: Björn Kuipers (holland)
Tottenham: Lloris – Trippier, Alderweireld, Vertonghen, Rose – Winks (Wanyama, 81.), M. Sissoko – Eriksen, Alli (F. Llorente, 86.), Szon Hung Min – Kane (Lucas Moura, 58.). Menedzser: Mauricio Pochettino
Manchester City: Ederson – Walker, Otamendi, Laporte, Delph – Gündogan, Fernandinho, D. Silva (De Bruyne, 89.) – Mahrez (L. Sané, 89.), Agüero (Gabriel Jesus, 71.), Sterling. Menedzser: Pep Guardiola
G: Szon Hung Min (78.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Nyolc év után jutott el a legjobb nyolcig a Tottenham, amely a Premier League után a Bajnokok Ligájában is felavathatta új, több mint 62 ezer néző befogadására alkalmas stadionját – a Crystal Palace ellen összejött a győzelem, most azonban sokkal nehezebb dolga volt az együttesnek a 22 idei tétmeccséből húszat (!) megnyerő Manchester City ellen.

A két klub európai kupatalálkozón még sosem mérkőzött meg egymással ezt megelőzően, azt viszont érdemes megjegyezni, hogy a Guardiola-féle Manchester City az első vereségét éppen a Spurs ellen szenvedte el 2016 decemberében. Az akkori londoni kezdőcsapatból tízen még mindig a klub játékosai, egyedül Kyle Walker távozott, éppen a mostani ellenfélhez.

Ennyit a felvezetésről, ugyanis igencsak izgalmasan kezdődött az összecsapás: még egy perc sem kellett a vendégeknek, hogy lövésig jussanak el, David Silva kilépett, majd az oldalhálót zörgette meg, igaz, utólag kiderült, hogy a spanyol lesen volt. A túloldalt Dele Alli kapáslövése okozott némi riadalmat, s bár erő volt benne, a pontossággal akadtak gondok.

Az ítélet: tizenegyes!
Az ítélet: tizenegyes!

Két perc sem telt el, amikor Raheem Sterling került lövőhelyzetbe a tizenhatosnál, Danny Rose önfeláldozó bevetődése kellett ahhoz, hogy elháruljon a veszély. Gondoltuk legalábbis akkor, Björn Kuipers viszont a VAR-egységgel való kommunikáció után tizenegyesgyanús esetet nézett vissza, s mivel kiderült, hogy Rose a kezével hárította a lövést, a holland játékvezető büntetőt ítélt. A sérülése miatt két meccset kihagyó, ám most a kezdőcsapatba visszatérő Sergio Agüero félmagasan a kapu bal oldalát célozta meg, pechjére Hugo Lloris érezte az irányt, és oldalra ütötte a se nem elég erős, se nem elég pontos kísérletet. A francia kapus egyébként is remekel idén a tizenegyesek védésében, korábban a Leicester City és az Arsenal sem tudta ily módon bevenni a hálóját, így Lloris már három próbálkozást hatástalanított sikeresen 2019-ben.

AZ ÍTÉLET


ÉS A BÜNTETŐ

A tizenegyes némiképp magához térítette az addig „ímmel-ámmal” játszó londoniakat, Harry Kane ziccerbe is került, Edersonnak bravúrra volt szüksége a hárításhoz. Az első játékrészt ezzel le is tudták érdemben a csapatok, sokat kockáztatni egyik fél sem mert, amiben szerepet játszott, hogy Mauricio Pochettino és Pep Guardiola nagyszerűen felkészült az ellenfélből. Sokatmondó adat, hogy a három mezőnyjátékos a legkevesebb labdaérintéssel az első félidőben Agüero (14), Kane (17) és Szon Hung Min (18) voltak. Az említettek összesen nyolcszor találkoztak a labdával a tizenhatoson belül, általában akkor sem jó pozícióban.

Nem segített a Tottenham helyzetén, hogy Kane sérülést szenvedett a második félidő elején – a lassításokból jól kivehető volt, hogy Fabian Delph lépett rá a bal bokájára –, így a hazaiak elvesztették az egyik legfontosabb játékosukat. A Citynél Guardiola is változtatott a hajrára, a második játékrészre teljesen eltűnő Agüerót Gabriel Jesus váltotta.

Az áttörést mégsem ő, hanem az új stadion első gólját szerző Szon Hung Min hozta meg: a dél-koreai rosszul vette át az indítást a tizenhatos jobb oldalánál, egészen az alapvonalig sodródott, s bár már úgy tűnt, hogy nem sikerült megmentenie, még vissza tudta húzni, majd Delph mellett megtolta a labdát, és ballal Ederson lábai között a kapuba lőtt (1–0). Szon már a 18. gólját jegyezte a negyvenedik mérkőzésén az idényben, ez pontosan ugyanannyi, amennyivel a teljes előző szezonban zárt 53 találkozón.

A rendes játékidő vége előtt egy perccel – erre azért a hatperces ráadás jócskán rátett – Guardiola beküldte Kevin De Bruynét és Leroy Sanét, segíteni azonban már ők sem tudtak.

Nem lesz könnyű dolga a Citynek a visszavágón, különösen ha figyelembe vesszük azt a tényt, hogy a Tottenham az előző kilenc alkalommal mindannyiszor továbbjutott az aktuális európai kupapárharcából, ha megnyerte az első meccset.

A MÁSIK MÉRKŐZÉSEN
Liverpool FC (angol)–FC Porto (portugál) 2–0 (2–0)
Liverpool,
Anfield, 52 465 néző. V: Mateu Lahoz (spanyol)
Liverpool: Alisson – Alexander-Arnold, Lovren, Van Dijk, Milner – Henderson, Fabinho, N. Keita – Szalah, Firmino (Sturridge, 82.), Mané (Origi, 73.). Menedzser: Jürgen Klopp
Porto: Casillas – Maxi Pereira (Fernando, 77.), Felipe, Éder Militao, Alex Telles – Otávio, Danilo Pereira, Ó. Torres (B. Costa, 73.), Corona – Marega, Soares (Brahimi, 62.). Vezetőedző: Sérgio Conceicao
G: N. Keita (5.), Firmino (26.)

VISSZAVÁGÓK
Április 17., szerda
21.00: Manchester City (angol)–Tottenham (angol) – élőben az NSO-n!
21.00: FC Porto (portugál)–Liverpool (angol) – élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik