A T-55-ös tank kiállítása nagy nemzetközi visszhangot váltott ki (Fotó: zurnal.rs)

 

A kilencvenes évek véres délszláv háborúira emlékeztető, vörösre és fehérre festett szimbólum a horvátok szerint provokációnak számít, míg a Crvena zvezda rajongói oldala szerint csak szlogenjüket jelképezi, amely úgy szól: a gépezet elindult.

A harci bevetésre alkalmatlan, leszerelt járművet a stadion északi oldalánál állították ki, azon az oldalon, ahol a klub leghangosabb és legagresszívebb szurkolói szoktak ülni.Horvátország szerint az európai szövetségnek (UEFA) reagálnia kell az esetre, és meg kell büntetnie a szerb csapatot a háború népszerűsítéséért.

Nebojsa Sztefanovics belügyminiszter szerint viszont nem történt semmi, ami felháborodásra adna okot, szerinte a tank voltaképpen „csak egy makett, hiszen nincsenek rajta lövésre alkalmas alkatrészek, és senkire sem jelent veszélyt”. Goran Vesics, Belgrád polgármestere szintén elutasította a bírálatokat, és közölte: nem vár semmilyen reakciót az UEFA-tól.

A harckocsi kiállítása válaszlépésnek tekinthető arra, hogy a múlt héten Horvátországban álarcosok támadtak szerb szurkolókra két kávézóban is, ahol éppen a Crvena zvezda és a Young Boys első összecsapást nézték. A támadásokban öten sérültek meg.

A Cz Bernben 2–2-es döntetlent játszott, a továbbjutáshoz a győzelem mellett a 0–0-s és az 1–1-es döntetlen is elegendő lenne számára.

BAJNOKOK LIGÁJA-SELEJTEZŐ
4. FORDULÓ (PLAYOFFKÖR), VISSZAVÁGÓ
21.00: Crvena zvezda (szerb)–Young Boys (svájci) (Tv: M4 Sport) (2–2)
21.00: FK Krasznodar (orosz)–Olympiakosz Pireusz (görög) (Tv: Spíler1) (0–4)
21.00:
Rosenborg BK (norvég)–Dinamo Zagreb (horvát) (0–2)
Zárójelben az első mérkőzések eredményét tüntettük fel.