BL: sztárklubok üldözik a Dinamót, a horvátok csak az FTC-vel foglalkoznak

BORBOLA BENCE/HERCZE KRISTÓFBORBOLA BENCE/HERCZE KRISTÓF
Vágólapra másolva!
2019.08.10. 11:32
null
Dani Olmo (jobbra) semlegesítése kulcsfontosságú lesz a visszavágón (Fotó: MTI)
Nikola Lipovac, a Jutarnji List sportújságírója szerint a Dinamo Zagreb egészen más arcát mutatja majd Budapesten, egyértelműen fekszik neki, ha idegenben kell kiharcolnia a továbbjutást. A Sportske Novosti mindeközben arról cikkez, hogy a horvát aranyérmes több sztárklub megkeresését is elutasította Dani Olmóért.

 

A Sportske Novosti konkrétumokat is tudni vél: a lap szerint a Manchester United, az Everton és a Bayern München is ajánlatot tett a 21 esztendős spanyol utánpótlás-válogatott Olmóért a horvát együttesnek – előbbi állítólag 25, utóbbi kettő 28 millió eurót fizetett volna a támadóért a Dinamo Zagrebnek, ám a horvát klub a hírek szerint azért utasította el a szóban forgó megkereséseket, mert mindenképp be akar jutni a Bajnokok Ligája csoportkörébe, ehhez pedig szüksége lenne legjobb játékosára.

Mint ismert, a Dinamo Zagreb a Ferencvárossal játszik a selejtező 3. fordulójában, s ha továbbjut a magyarok elleni párharcból, akkor már csak a Bajnokok Ligája rájátszását kellene sikerrel vennie, hogy meglegyen a csoportkör.

A Sportske Novosti hozzáteszi, a horvátok természetesen tudják, hogy nem tarthatják meg sokáig legjobbjukat, ám abban is biztosak, hogy egy esetleges BL-csoportkör elérését követően némileg drágábban adhatnák el. A portál ennek kapcsán megjegyzi, csoportkör esetén a Dinamo 15 millió eurót kapna alapból, így ha vár a spanyol elpasszolásával, sokkal jobban járna, mintha most elengedné mondjuk 30 millió euróért.

A horvát portál megpróbálta megszólaltatni Dani Olmo ügynökét, ám ő nem kommentálta a pletykákat, ugyanakkor annyit elmondott, hogy a Dinamo Zagreb új szerződést ajánlott a fiatal támadónak, de egyelőre még át kell gondolniuk, hogyan tovább.

A Sportske Novosti úgy tudja, a Ferencváros elleni BL-selejtező odavágója után az angol másodosztályban szereplő Birmingham City ajánlatot tett a 21 esztendős középpályásért, Lovro Majerért, de a Dinamo Zagreb ezt is elutasította.

A DINAMO LEGÉRTÉKESEBB JÁTÉKOSAI*
1. Dani Olmo (spanyol)
15 millió
2. Arijan Ademi (északmacedón)6 millió
3. Kévin Théophile-Catherine (francia)
5 millió
4. Amer Gojak (bosznia-hercegovinai)4.5 millió
5. Mislav Orsic (horvát)
3.5 millió
*: a Transfermarkt alapján, az árak euróban értendők
Nikola Lipovac kezdeményező Dinamóra számít kedden
Nikola Lipovac kezdeményező Dinamóra számít kedden

Horvátországban közben továbbra sem értik a Dinamo Zagreb kedd esti leállását. Nikola Lipovac, a Jutarnji List sportújságírója a helyszínen, a Maksimir Stadionban látta az 1–1-gyel záruló összecsapást, és a budapesti visszavágón is ott lesz. A horvát újságíró jó kapcsolatot ápol a zágrábiak vezetőedzőjével, Nenad Bjelicával, aki egyébként igencsak magabiztosan nyilatkozott a számukra csalódást keltő csata után.

A 47 esztendős tréner nem értette a horvát médiamunkások leszegett fejét, és azt mondta: „Mire fel ez a temetői hangulat?! Mindenki szomorú, pedig nem estünk ki. Biztos vagyok benne, hogy Magyarországon nyerünk.”

Dinamo: pontvesztés Eszéken
Gól nélküli döntetlent játszott az Eszék otthonában péntek este a bajnoki címvédő Dinamo Zagreb, a hazaiaknál Kleinheisler Lászlót a 81. percben lecserélték. A Ferencváros BL-ellenfelének ez volt idénybeli nyolcadik tétmeccse, és a Fradi elleni hétközi 1–1 mellett a második döntetlenje – a többi hat találkozóját egyaránt megnyerte.

Nikola Lipovac is úgy érzi, hogy ha a Dinamo Zagreb folytatja az első tíz percben mutatott agresszív futballját, könnyen érkezhetett volna a második gólja, és talán el is intézhette volna a Ferencvárost.

„Továbbra is mindenki azt találgatja, miért állt le a Dinamo – mondta a Nemzeti Sportnak a horvát újságíró. – Miért nem folytatta azt az agresszív stílust, amelyet a mérkőzés első perceiben játszott? Amondó vagyok, igazából nem is az első félidővel volt gond, hanem a szünet utáni első negyedórával. A Ferencváros abban a periódusban egyértelműen uralta a játékot, a Dinamo engedte, hogy a magyar bajnok kezdeményezzen.”

Ezzel cseng egybe Szerhij Rebrov Nemzeti Sportnak adott csütörtöki interjúja, aki fontos statisztikai elemet emelt ki. A zöld-fehérek a fordulás utáni tizenöt percben 78 százalékban birtokolták a labdát, ami nemzetközi szinten is kimagasló.

„Az egyenlítés után a zágrábiak ismét rákapcsoltak, és jöttek is a helyzetek – folytatta Nikola Lipovac. – Látható volt, ha akarnak, helyzetbe tudnak kerülni. Talán a gyorsan lőtt gól után elaltatták magukat. A találkozó hajrájához közeledve kapufát lőtt a Dinamo, de nem szolgált rá a szerencsére, hiszen nem tett meg mindent a győzelemért.”

Horvát újságírók szerint a Dinamo Zagreb azért veszélyes csapat, mert az ilyen párharcokban az első mérkőzés gyengébb eredménye ellenére a visszavágón képes újítani. Nem is olyan régen, 2016 augusztusában a Salzburg járt pórul a Bajnokok Ligája-rájátszásban, a zágrábi 1–1 után a visszavágón Ausztriában győztek a horvátok, így ők jutottak a csoportkörbe. De van másik példa is: 2015 nyarán ugyancsak 1–1-et játszottak hazai pályán a Moldéval, egy hétre rá Norvégiában aztán 3–3-as döntetlent értek el úgy, hogy a 22. percben már 3–0-ra vezettek.

Lovrencsics Gergő (fehérben) tudja, hogy a budapesti összecsapáson is meg kell feszülnie a pályán (Fotó: Szabó Miklós)
Lovrencsics Gergő (fehérben) tudja, hogy a budapesti összecsapáson is meg kell feszülnie a pályán (Fotó: Szabó Miklós)
Mikor pótolhatnak?
A Ferencváros az első fordulóban a Debrecen, a másodikban a Zalaegerszeg ellen lépett volna pályára az NB I-ben, ám mindkét bajnokit elhalasztották. Egyelőre nem tudni, mikor pótolják a két mérkőzést. Ha a zöld-fehérek bejutnak a Bajnokok Ligája vagy az Európa-liga csoportkörébe, szinte alig marad szabad időpont az említett találkozók megrendezésére. A bajnokikkal, Magyar Kupa-meccsekkel, nemzetközi kupamérkőzésekkel és válogatott találkozókkal átszőtt őszi versenynaptárban decemberig mindössze két olyan hetet találni, amikor hét közben pályára léphetne a Ferencváros: szeptember 23–29. és október 14–20. között. Ezenfelül esetleg az utolsó őszi NB I-es forduló (december 15.) utáni hét jöhet szóba.

„A Dinamónál úgy kalkulálnak, egy gólt biztosan szereznek Budapesten is – folytatta a horvát sportújságíró. – De azzal is tisztában vannak, a Ferencváros van olyan jó csapat, hogy hazai pályán lőjön egyet. A reális eredmény a kettő egyes horvát győzelem lenne. Egy biztos, a Dinamónak kezdeményeznie kell, ami az összes horvát csapatra igaz, beleértve a válogatottat is. Ez valahogy sokkal jobban fekszik nekünk. A mentalitásunk ilyen, sohasem adjuk fel, nem ismerünk lehetetlen helyzetet, és ezt szeretjük is bizonyítani. Ez a feladat Budapesten is.”

A Jutarnji List munkatársa szerint talán jobb is, hogy a Dinamo Zagreb nem győzött 2–1-re, hiszen így nem játszhat nulla nullára. Márpedig ez a stílus sokkal jobban fekszik a horvát aranyérmesnek, nem lehet védeni az eredményt – támadni, kockáztatni kell.

Dani Olmót pedig a zágrábiak a selejtezősorozat végéig nem engedik el, vagyis Lovrencsics Gergőnek és társainak a spanyol cselgépre is fel kell készülniük.

BAJNOKOK LIGÁJA
SELEJTEZŐ, 3. KÖR, ELSŐ MÉRKŐZÉS
Dinamo Zagreb (horvát)–Ferencváros 1–1
(1–0)
Zágráb, Maksimir Stadion, 14 283néző. Vezette: Raczkowski (lengyel)
Dinamo Zagreb: Livakovic – Stojanovic, Leskovic, Peric, Leovac – Gojak (Moro, 69.), Ademi, Dani Olmo – Hajrovic (Majer, 69.), B. Petkovic (Gavranovic, 76.), Orsic. Vezetőedző: Nenad Bjelica
Ferencváros: Dibusz – Lovrencsics G., Blazic, Dvali, Heister – Sigér, Haratin – Zubkov, Skvarka (Ihnatenko, 89.), Nguen (Civic, 83.) – Szihnyevics (Lanzafame, 78.). Vezetőedző: Szerhij Rebrov
Gólszerző: Olmo (7.), ill. Sigér (60.)

VISSZAVÁGÓ
AUGUSZTUS 13., KEDD
20.00:
Ferencváros–Dinamo Zagreb (horvát) (Tv:M4 Sport) – élőben az NSO-n
Budapest, Groupama Aréna

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik