BL: sohasem volt még ennyi korábbi győztes a főtáblán

Vágólapra másolva!
2018.08.30. 10:05
null
Egészen brutális csoport is összejöhet a BL-ben (Fotók: AFP)
Tizenhárom korábbi BEK/BL-győztes jutott be a Bajnokok Ligája 32 csapatos csoportkörébe. Papíron ez lesz a legrangosabb európai kupasorozat legerősebb kiírása.

 

DÍJAKAT IS OSZTANAK

Monte-Carlóban csütörtökön megnevezik Európa legjobb futballistáját, és féltucatnyi további kategóriában jutalmazzák a legkiválóbbakat. Az UEFA korábban nyilvánosságra hozta a kategóriák dobogós helyezettjeit, a sorrend az élő adásban derül ki.

Már a helyszínen van a magyar szavazatot leadó Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője, aki ezúttal is kikérte olvasóink véleményét a voksához.
Az év európai labdarúgója: Luka Modric (horvát, Real Madrid), Cristiano Ronaldo (portugál, Real Madrid), Mohamed Szalah (egyiptomi, Liverpool)
A BL legjobb kapusa: Alisson (brazil, Roma), Gianluigi Buffon (olasz, Juventus), Keylor Navas (Costa Rica-i, Real Madrid)
A BL legjobb védője: Marcelo (brazil), Sergio Ramos (spanyol), Raphaël Varane (francia) – mindhárman Real Madrid
A BL legjobb középpályása: Kevin De Bruyne (belga, Manchester City), Toni Kroos (német, Real Madrid), Luka Modric (horvát, Real Madrid)
A BL Legjobb csatára: Lionel Messi (argentin, FC Barcelona), Cristiano Ronaldo (portugál, Real Madrid), Mohamed Szalah (egyiptomi, Liverpool)
A legjobb női labdarúgó: Pernille Harder (dán, Wolfsburg), Ada Hegerberg (norvég, Lyon), Amandine Henry (francia, Lyon)
Az El legjobb játékosa: Diego Godín (uruguayi, Atlético Madrid), Antoine Griezmann (francia, Atlético Madrid), Dimitri Payet (francia, Marseille)

Az UEFA csütörtök este készíti el a 2018–2019-es BL-szezon csoportbeosztását. A 32 fős mezőnyben 13 korábbi aranyérmes összesen 47 BEK/BL-trófeával a gyűjteményében vár ellenfélre. A spanyol AS rámutat, korábban sohasem volt példa arra, hogy ennyi korábbi győztes és megnyert serleg legyen érdekelt a csoportkörben.

A tizenhárom szóban forgó együttes a Real Madrid (13 elsőség), a Liverpool (5), a Bayern München (5), a Barcelona (5), az Ajax (4), a Manchester United (3), az Internazionale (3), a Juventus (2), a Benfica (2), a Porto (2), a Borussia Dortmund (1), a PSV Eindhoven (1) és a Crvena zvezda (1).

A korábbi BEK/BL-győztesek közül csak az AC Milan (7 trófea), a Nottingham Forest (2), az Aston Villa (1), a Chelsea (1), az Olympique Marseille (1), a Hamburg (1), a Feyenoord (1), a Steaua Bucuresti (1) és a Celtic (1) hiányzik.

A szövetség – szokás szerint – négy kalapra osztotta az érdekelt klubokat, s akár egészen brutális erősségű kvartettek is összejöhetnek – legalábbis a papírforma alapján.

Például lehet olyan négyes, amelyben csak korábbi győztesek kapnak helyet. Mondjuk így: Real Madrid/Barcelona, Borussia Dortmund, Liverpool, Internazionale.

Magyarként a német Hoffenheim játékosaként egyedül Szalai Ádámnak van esélye arra, hogy pályára lépjen. További magyar vonatkozás, hogy a PSG-nek Lőw Zsolt a pályaedzője.

Az Európa-liga csoportkörét, amelyben a Mol Vidi FC is szerepel, pénteken 13 órától sorsolják (Tv: Sport1, Digi Sport1, Eurosport1).

BAJNOKOK LIGÁJA 2018–2019
A CSOPORTKÖR KALAPBEOSZTÁSA
1. KALAP:
Real Madrid (spanyol), Bayern München (német), Atlético Madrid (spanyol), Barcelona (spanyol), Manchester CIty (angol), Juventus (olasz), Paris Saint-Germain (francia), Lokomotiv Moszkva (orosz)
2. KALAP: Borussia Dortmund (német), FC Porto (portugál), Manchester United (angol), Sahtar Doneck (ukrán), Napoli (olasz), Tottenham (angol), Roma (olasz), Benfica (portugál)
3. KALAP: Schalke (német), Lyon (francia), Monaco (francia), Ajax (holland), CSZKA Moszkva (orosz), Liverpool (angol), PSV (holland), Valencia (spanyol)
4. KALAP: FC Bruges (belga), Galatasaray (török), Young Boys (svájci), Internazionale (olasz), Hoffenheim (német), AEK Athén (görög), Crvena zvezda (szerb), Viktoria Plzen (cseh)

Az UEFA párba állította az azonos nemzetiségű csapatokat, amelyek nem játszhatnak ugyanazokon a napokon. Ezek a párok a következők:

Real Madrid és Barcelona
Atletico Madrid és Valencia
Bayern München és Borussia Dortmund
Schalke 04 és Hoffenheim
Manchester City és Tottenham Hotspur
Manchester United és Liverpool
Napoli és Roma
Juventus és Inter
PSG és Lyon
Lokomotiv Moszkva és CSZKA Moszkva
Porto és Benfica
Ajax és PSV

A CSOPORTKÖR MENETRENDJE
Augusztus 30., 18.00:
a csoportkör sorsolása (Tv: Eurosport1, M4 Sport)
Szeptember 18–19.: csoportkör, 1. forduló
Október 2–3.: csoportkör, 2. forduló
Október 23–24.: csoportkör, 3. forduló
November 6–7.: csoportkör, 4. forduló
November 27–28.: csoportkör, 5. forduló
December 11–12.: csoportkör, 6. forduló

A TOVÁBBI MENETREND
December 17.: a nyolcaddöntő sorsolása
2019
Február 12–13.: a negyeddöntőbe jutásért, 1. mérkőzések
Február 19–20.: a negyeddöntőbe jutásért, 1. mérkőzések
Március 5–6.: a negyeddöntőbe jutásért, 2. mérkőzések
Március 12–13.: a negyeddöntőbe jutásért, 2. mérkőzések
Március 15.: a negyeddöntő és az elődöntő párosításának sorsolása
Április 9–10.: negyeddöntő, 1. mérkőzések
Április 16–17.: negyeddöntő, visszavágók
Április 30 – május 1.: elődöntő, 1. mérkőzések
Május 7–8.: elődöntő, visszavágók
Június 1.: döntő, Wanda Metropolitano, Madrid

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik