Angelino négy perc alatt duplázott, simán nyert az RB Leipzig a Basaksehir ellen

KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁNKOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2020.10.20. 20:48
null
Angelino négy perc alatt duplázott az első félidő elején (Fotó: AFP)
Az RB Leipzig hazai pályán 2–0-ra legyőzte az Istanbul Basaksehirt a Bajnokok Ligája csoportkörének 1. fordulójában a H-csoportban. Willi Orbán és Gulácsi Péter végigjátszották a találkozót a házigazdánál.

BAJNOKOK LIGÁJA
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ

H-CSOPORT
RB Leipzig (német)–Istanbul Basaksehir (török) 2–0 (2–0)
Leipzig, RB Arena, 999 néző. Vezette: Jesús Gil Manzano (spanyol)

RB LEIPZIG: Gulácsi – Orbán, Upamecano (Konaté, 66.), Halstenberg – Mukiele, Nkunku (J. Kluivert, 70.), Kampl (Adams, 58.), Angelino – Olmo (Henrichs, 65.), Poulsen, Forsberg (Hvang Hi Csan, a szünetben).Vezetőedző: Julian Nagelsmann
BASAKSEHIR: Günok – Júnior Caicara (Özcan, 30.), Skrtel, Epureanu, Bolingoli-Mbombo – Rafael, Topal (Demba Ba, 67.), Kahveci (Alekszics, 83.) – Visca, Crivelli, Türüc (Giuliano, 83.).Vezetőedző: Okan Buruk
Gólszerző: Angelino (16., 20.)

A csoport másik meccsén
Paris Saint-Germain (francia)–Manchester United (angol) 1–2

Győzelemmel kezdte a Bajnokok Ligája 2020–2021-es kiírását a legutóbb elődöntőig menetelő RB Leipzig. S ami a magyar sportszerető szíveknek ennél is fontosabb: az Istanbul Basaksehir ellen Willi Orbán és Gulácsi Péter is kilencven percet kapott edzőjétől.

A Leipzig jól kezdett, ám az első tíz perc végén átvette a kezdeményezést a török együttes. A 12. percben Mukiele remek védőmunkája kellett a kapu elé érkező Türüccel szemben, hogy Gulácsi magabiztosan szedhesse fel a labdát.

A 16. percben már örömében rázhatta az ökleit a magyar kapus: Kampl védők mögé ívelt, nagyszerű labdáját Angelino vette át a tizenhatoson belül, majd ritkán látható szép technikai megoldással úgy fordult le az emberéről, hogy egyből ziccerbe is került – amit aztán nem hibázott el, még úgy sem, hogy alapjáratban a spanyol szélső is védő lenne (1–0).

Angelino négy perccel később ismét főszereplő volt – konkrétan: ismét gólszerző. Ezúttal Nkunku jó ütemben tovább adott labdáját varrta fel balról a hosszú felsőbe (2–0).

Lüktető, jó iramú játékkal folyt tovább a csata. A középpályán keveset időztek a felek, s így keveset időzött a labda is. Az első félidő alatt 14 gólszerzési kísérletet hoztak össze a csapatok – testvériesen megosztozva azokon.

A fordulás után is az történt, amit a lipcseiek szerettek volna – kár, hogy ez nem feltétlenül egyezett azzal, amit mi, nézők szerettünk volna. A Leipzig visszaállt, kontrákra rendezkedett be, a területet és a labdát szinte teljesen átengedte a Basaksehirnek. Ettől lassan, de biztosan egy (futballra benevezett néző számára) nehezen élvezhető sakkmeccsé kezdett válni a csörte.

Főleg amiatt, mert a törökök egyszerűen nem tudtak mit kezdeni a lehetőséggel.

Hiába telt el bő 30 perc a második félidőből úgy, hogy a Basaksehir 65 százalék felett birtokolta a labdát, csupán egy, azaz egy gólszerzési kísérlete volt a vendégegyüttesnek – s még az is elkerülte Gulácsi kapuját.

A végjátékra – szinte már tét nélkül – ismét felpörögtek az események, Gulácsinak és Günok kapusnak egyaránt védenie is kellett még, ám mivel mind a két kapus hozta, amit hoznia kellett, az eredmény nem változott.

Gulácsi Péter a lefújást követően kedélyesen beszélgetve fogadhatta korábbi liverpooli csapattársa, Martin Skrtel három pont mellé járó gratulációját.


A H-CSOPORT ÁLLÁSA
1. RB Leipzig112–0+23
2. Manchester United112–1+13
3. Paris SG111–2–10
4. Basaksehir110–2–20

PERCRŐL PERCRE

„A második félidő nem volt olyan jó, mint az első, de ott nagyon kijött a lépés. A legfontosabb az, hogy megvan a siker, nyertünk. Hétről hétre kell fejlődnünk. Ez jó alap. Igen, alapvetően védő vagyok, de megvan a taktikánk, amihez igyekszem alkalmazkodni. Edzésről edzésre. Hogy bennem van-e, hogy idényenként nyolc-kilenc gólt lőjek? Nem, nem hiszem. Az rengeteg lenne, de természetesen élvezem, hogy ilyen gyakran mehetek előre, hogy alapvetően jóval előrébb helyezkedem ebben a rendszerben" – mondta a meccs után Angelino.

VÉGE! Gulácsi Péter kedélyesen elbeszélget volt liverpooli csapattársával, Martin Skrtellel. A lipcseiek fogadják a gratulációkat. Megvan a győzelem az első csoportmeccsen!

90+2. perc: J. Kluivert gyorsít fel a bal szélen, a tizenhatos csücskétől lő, nem sokkal a kapu fölött, de elszáll a labdája.

90. perc: ISMÉT HÁROM PERC A RÁADÁS.

89. perc:
Henrichs kap sárgát.

88. perc: Egy újabb lapos átlövés kissé jobbról, Giulianótól. Gulácsi a bal alsó előtt fekszik rá a labdára. Csemege volt.

87. perc: Özcan rántotta le az emberét, ez is sárga.

A meccs hőse: Anglino (Fotó: AFP)
A meccs hőse: Anglino (Fotó: AFP)

85. perc: Visca dobja ki a labdát balra, lendületből jön Bolingoli, a centerezése azonban a kivetődő Gulácsi kezei közt végzi. A magyar kapus ismét biztos kezekről tesz tanúbizonyságot.

83. perc: Alekszics be, Kahveci le. Illetve még Giuliano is érkezik, ő Turuc helyére.

Gulácsi mozdulatáért ettől még jár az elismerő taps. Az önbizalma szempontjából sem mindegy talán, hogy ő vagy csupán a partjelző zászlaja menti meg a csapatot a góltól.

81. perc: GULÁCSI! BRAVÚR! DE NEM IS FONTOS… Szóval! Crivelli remek technikai megoldással egyérintőben ugratná ki Demba Bát a leshatárról, a labda el is jut a volt Hoffenheim-játékoshoz, aki egy az egyben áll szembe a magyar kapussal, utóbbi kijön, és a kaputól 8 méterre, lábbal óriásit véd. Hogy aztán harsanjon a síp, a partjelző behúzta a lest. A visszajátszások alapján jogosan.

80. perc: A jó öreg Skrtel rúgja hátba Hvangot, miközben a labdát szeretné elvenni tőle. Nem volt szándékos, de kemény mozdulat lett. Poulsen nem érti, hogy nem járt érte sárga.

79. perc: Gulácsi elegáns és higgadt! A 16-oson kívülre futva átveszi a labdát, becsapja a rárontó támadót, majd még a passz is pontos.

Amilyen jó iram, lüktető játék jellemezte az első félidőt, annyira alakult át a meccs taktikai tilitoliba a második félidőre. Számokkal is megtámogatva a kijelentést: 45 perc alatt 14 gólszerzési kísérlet, most 30 perc alatt négy.

Hiába van a második félidőben eddig 65 százalékos labdabirtoklási fölényben a Basaksehir, bő 30 perc alatt összesen egy pontatlan gólszerzési kísérlete volt a török csapatnak.

Okan Buruk gesztusai nem épp elégedettségről árulkodnak (Fotó: AFP)
Okan Buruk gesztusai nem épp elégedettségről árulkodnak (Fotó: AFP)

73. perc: Konaté kapott sárgát, lerántotta az ellenfelét.

71. perc: Gunuk robban ki a kapujából, majd ment a 16-oson kívül lábbal egy hosszú indításnál a labdára startoló Poulsen elől.

70. perc: Ez volt Nkunku utolsó akciója, a helyére Justin Kluivert állt be. Egyúttal ez volt a Leipzig utolsó cseréje.

69. perc: Nkunku lő 22 méterről, kissé balról, hiába életerős a próbálkozás, nem megy annyira szélre, hogy a kapus ne tudja szögletre ütni.

67. perc: Újabb régi kedves ismerős a pályán, az anno a Newcastle-ben és a Chelsea-ben is bizonyító: Demba Ba. Aki lement: M. Topal.

65. perc: Kettős csere a Leipzignél: Henrichs és Konaté jön, Olmo és Upamecano megy (a zuhany alá).

Gulácsinak az első 60 percben nem volt sok dolga, amikor viszont védenie kellett, azt magabiztosan megtette (Fotó: AFP)
Gulácsinak az első 60 percben nem volt sok dolga, amikor viszont védenie kellett, azt magabiztosan megtette (Fotó: AFP)

A Leipzig érezhetően kontrajátékra rendezkedett be a második félidőben. Ahhoz képest, hogy az első 45 percben a hazaiak birtokolták többet a labdát, a második játékrészből eddig eltelt 15 percben 63 százalékban a vendégeknél volt az.

60. perc: Rafael jobbról érkező beadását Willi Orbán fejeli ki szögletre, az ötös bal csücskénél berobbanó Türüc elől.

58. perc: A második német csere: Kampl le, Tyler Adams be!

55. perc: Crivelli fűzi be Upamecanót a tizenhatos jobb csücskénél, megindul az alapvonal felé, majd kivár egy ütemet, középen két védőre két támadó jut, de a minimális várakozással lehetőséget ad a török csapat támadója arra, hogy a visszazáró Halstenberg egy határozott közbecsúszással blokkolja a Türüc felé tartó passzt. Nagy mentés volt a némettől!

51. perc: Hvang indul meg a bal szélen, kicsit olyan, mintha nem tudnál eldönteni, hogy passzoljon, vagy lőjön. Ebből aztán egy elég gyenge, ám a kaput annál nagyobb távolságban elkerülő, pattogós kis labda lesz. Oda is a lehetőség.

Hvang lendületesen szállt be a játékba a második félidő elején (Fotó: AFP)
Hvang lendületesen szállt be a játékba a második félidő elején (Fotó: AFP)



48. perc: Kahveci próbálkozott meg egy ollózó mozdulattal a kaputól 14 méterre, a balról érkezett beadás után, de a lövés nem jut el Gulácsi kapujáig.

Szünetben Hvang Hi Csan állt be Forsberg helyére.

46. perc: Elkezdődött a második félidő!

45+3. perc: Vége az első félidőnek!

999 szerencsés lehet ott a helyszínen a csapatokkal (Fotó: AFP)
999 szerencsés lehet ott a helyszínen a csapatokkal (Fotó: AFP)

45. perc: HÁROM PERC A RÁADÁS!

43. perc: Rafael kap egy sárgát. Az egykori fürtös hajú Fergie-bébi ezúttal igazi favágókat idézve, méterekről csúszott rá Kampl lábára.

42. perc: Türüc végzi el az imént kiharcolt szabadrúgást. Trükkös a török, meg kell hagyni. A sorfal alatt, laposan a rövid alsót veszi célba, Gulácsi vetődik érte, de szerencsére nem derül ki, hogy odaért volna-e, mert egy 30 centivel a kapufa mellett pattog el a labda.

41. perc: Upamecano is felíratkozik egy sárgára, Crivelli lábát rúgta el a 16-os előterében, a kaputól 24-25 méterre.

40. perc: Nkunku kap sárgát, Bolingolit rántotta le a fépályánál.

38. perc: Kahveci veszi át a labdát a 16-os előterében, egyet igazít rajta, majd középről, laposan, a kapu közepét veszi célba, Gulácsiról ki sem pattan!

35. perc: Kahveci végez el kissé körülményesen egy szabadrúgást a Leipzig kapujától 28-30 méterre, amilyen sokáig készült rá, olyan rövid ideig volt éles a játékhelyzet: Türüc futott lesre.

Gulácsi Péter akcióban (Fotó: AFP)
Gulácsi Péter akcióban (Fotó: AFP)

Eddig kifejezetten jó iramú mérkőzés!

32. perc: GULÁCSI! BRAVÚR A MAGYAR KAPUSTÓL! Kahveci kapja a labdát a 16-os vonalában, előtte teljesen üres a lövősáv, középmagas, de rendkívül erős labdát küld a kapu jobb oldala irányába, Gulácsi szép, s nem kevésbé gyors vetődéssel ér oda! Ritka jól leszorított kísérlet volt a képek alapján.

31. perc: Angelino nagyon él, Nkunku szöglete után középen elszáll a labda, de nem gond, mert jön a spanyol, aki most balról, a 16-os vonaláról ereszt meg egy kapáslövést, nem sokkal a jobb alsó sarok mellé. Fogja a fejét, a kapus meg nagyot fújtat.

30. perc: Özcan áll be Caicara helyére.

29. perc: Nkunku lő jobbról, éles szögből, Gunok kipaskolja a léc alá tartó labdát. A kipattanóból megy tovább az akció, most Olmo lő 17 méterről, kissé jobbról, blokkolják.

28. perc: A társak is besegítenek az orvosi stábnak, konkrétan Rafael fog a honfitársa bal válla alá, úgy kísérik le. A bal lábára nem tud nehezedni Caicara a felvételek alapján.

26. perc: Az anno a Bundesligát is megjárt Caicarát kell ápolni. Nem túl jó jel, hogy senkivel nem ütközött, egyszerűen egy gyors irányváltás, megindulás után leült a földre. A térde környékét fogja. Jó eséllyel csere lesz...

24. perc: Visca lő balról, jó 22 méterről, de méterekkel kapu fölé száll. Gulácsinak csak szemmel kell követnie a labda útját. Aztán kocoghat a kirúgást elvégezni.

Megbikázva... Kettővel vezet a Leipzig és még csak a 20. perc (Fotó: AFP)
Megbikázva... Kettővel vezet a Leipzig és még csak a 20. perc (Fotó: AFP)

20. perc: KETTŐVEL VEZET A LEIPZIG! Poulsen szerzett labdát a vendégtérfél közepén, a török védők eltolódnak, Nkunku hiába kapja kicsit maga alá a labdát, így is kapásból ki tudja ugratni vele Angelinót, aki a 16-os bal oldalától befelé mozogva 12-13 méterről kilövi a bal felsőt! Dupla a spanyol szélsőtől!

18. perc: Bolingoli kapja a meccs első sárga lapját.

16. perc: GÓÓÓÓÓÓL! VEZET A LEIPZIG! DE MICSODA GÓLLAL! Kampl tökéletes ütemben löbböli be a labdát a védők mögé, Angelino bemozdul, leveszi, egy 180 fokos, jobbos fordulattal becsapja a védőjét, majd 12 méterről kilövi a rövid alsót. Szenzációs megoldás volt a spanyoltól.

A Leipzig kezdett jobban, de az elmúlt öt perc már inkább a törökökről szólt.

Fotó: AFP
Fotó: AFP

12. perc: Rafael adja be a labdát balról, középen Mukiele szorításában jön Deniz, aki ezzel együtt is tud fejelni, méterekkel a jobb oldali kapufa külső éle mellé.

8. perc: Visca kap remek kiugratást a jobb szélen, lefutja a védőket, a 16-os vonalából centerez, a hosszúnál Bolingoli érkezik, de mielőtt lőhetne, az egyik lipcsei odaér, s pont annyira ér hozzá a labdához, hogy az aztán csemegeként Gulácsi kezei közt végezze.

6. perc: Nagy védés Günoktól. Nkunku balról beívelt szöglete után Upamecano tud fejelni 6 méterről, középről, a török kapus látványos mozdulattal üti oldalra a teste mellé, bal kéz felé tartó labdát.

4. perc: Angelino próbálkozott meg egy lövéssel balról a 16-oson belül, a labdáját blokkolták a törökök.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés!

A MECCS ELŐTT

Gulácsi Péter ismét a Bajnokok Ligájában bizonyíthat (Fotó: AFP)
Gulácsi Péter ismét a Bajnokok Ligájában bizonyíthat (Fotó: AFP)

Két viszonylag fiatal csapatról beszélünk.

A Basaksehir több kisebb isztambuli csapat összevonásával jött létre 1990-ben. Először 2007-ben került fel a helyi élvonalba, a 2017-es és a 2019-es ezüstérmet követően pedig története első bajnoki címét 2020-ban szerezte meg.

Az RB Leipzig még a Basaksehirhez képest is „kölyökkorú”: 2009 májusában alapították. A Gulácsi Péter és Willi Orbán személyében két magyar válogatott légióst is foglalkoztató csapat az előző idényben a BL elődöntőjéig jutott, itt az a PSG állította meg, amely ezúttal csoportriválisa a lipcsei csapatnak.

A Leipzig négy forduló után veretlenül vezeti a Bundesligát, három győzelem és egy döntetlen a csapat mérlege. A Basaksehir viszont nem rajtolt túl jól a Süper Ligben: öt meccsen egy győzelem és egy döntetlen mellett három vereség szerepel a csapat neve mellett a tabellán. Azt az egy győzelmet viszont épp az előző hétvégén, a Trabzonspor otthonában sikerült megszerezni – önbizalmi szempontból ez talán nem mellékes.

A Leipzig 2017 őszén a Bajnokok Ligája csoportkörében találkozott török riválissal, a Besiktas Németországban 2–1-re, odahaza 2–0-ra nyert. A Basaksehir az Európa-ligában meccselt négyszer is német ellenféllel, 2019 őszén a Mönchengladbach otthonában győztek, míg hazai pályán 1–1-re végeztek, illetve 2017-ben (szintén a csoportkörben) a Hoffenheimmel „randevúztak”, Isztambulban 1–1, Sinsheimben 3–1-es német siker lett a vége.

A németeknél egészen hosszú a sérült lista: Haidara, Hartmann, valamint három alapember, Klostermann, Laimer és Sabitzer sem léphet pályára a Bajnokok Ligája csoportkörének első fordulójában.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik