BL: rájuk kell figyelni az elődöntőkben – infografika

SMAHULYA ÁDÁMSMAHULYA ÁDÁM
Vágólapra másolva!
2018.04.14. 10:34
null
Arjen Robben (balra) legutóbb tavaly csapott össze Sergio Ramosszal (Fotó: AFP)
A Real Madrid és a Bayern München párharca előre hozott döntőnek is beillik, míg a másik elődöntőben a két meglepetéscsapat, a Liverpool és a Roma méri össze az erejét.

 

Továbbra is különös az egykori kiváló háromszoros világbajnok nehézsúlyú ökölvívót, Vitalij Klicskót elegáns öltönyben, nyakkendőben és szemüvegben látni, ám Kijev polgármestereként már nem az ellenfelek kiütése, hanem a május 26-i döntőt rendező ukrán főváros népszerűsítése az egyik feladata. A pénteki sorsoláson is elsősorban politikusként vett részt, és hangsúlyozta: mindenki izgatottan várja a város életében történelmi jelentőségű finálét, hozzátéve az ilyenkor szinte elvárt mondatot, miszerint ez lesz minden idők legjobb döntője.

Úgy legyen. Vitalij Klicsko egyébként tíz-, míg a döntő nagyköveteként a sorsolásnál segédkező Andrij Sevcsenko ötéves volt 1981-ben, ez azért érdekes, mert azóta most fordul elő először, hogy a négy topliga egy-egy képviselője, vagyis egy angol, egy német, egy olasz és egy spanyol csapat jut be a legrangosabb európai kupasorozat elődöntőjébe. Akkor a Liverpool idegenben szerzett góllal búcsúztatta a Bayern Münchent, míg a Real Madrid 2–1-es összesítéssel ejtette ki az Internazionalét, a párizsi döntőben pedig Alan Kennedy góljával nyert az angol együttes (azt a mérkőzést Palotai Károly vezette). Kijevben megismétlődhet a 37 évvel ezelőtti finálé, ám ha mégsem, biztos, hogy szerepel olyan csapat a döntőben, amely az idény elején még remélni sem merte, hogy lesz rá esélye.

A Roma és a Liverpool abból a szempontból mindenképp örülhet, hogy mind a ketten elkerülték a legerősebbnek tartott ellenfeleket. Ellentétben a Real Madriddal, amelynek a Paris Saint-Germain és a Juventus után a Bayern Münchent kell kiejtenie ahhoz, hogy bejusson a döntőbe, és sorozatban harmadszor is megnyerje a Bajnokok Ligáját. Nem állítható, hogy ebben a kiírásban könnyű sorsolása volt a címvédőnek, arról nem is beszélve, hogy a csoportmérkőzések során a Tottenhammel és a Dortmunddal került egy négyesbe.

KATTINTSON A KÉPRE A NAGYÍTÁSHOZ!
KATTINTSON A KÉPRE A NAGYÍTÁSHOZ!

A németek és a spanyolok párharcát nem meglepő módon sokan előre hozott döntőként emlegetik, s ebben lehet is igazság, mindenesetre a bajorokat bizonyára a visszavágás vágya is fűti a tavalyi, hosszabbításban elbukott negyeddöntő, valamint a 2014-ben összesítésben 5–0-ra elbukott elődöntő után. Jelentős különbség azonban, hogy akkor Guardiola irányította őket, míg most az idény végén elköszönő Heynckes. A 72 éves szakembernek az is különlegessé teszi az összecsapást, hogy 2013-ban a bajorokkal, 1998-ban a királyiakkal nyerte meg a BL-t. Ráadásul ha netán Bayern–Liverpool döntő lenne, a 2013-as fináléhoz hasonlóan ezúttal is Jürgen Klopp lenne az ellenfél vezetőedzője – ám ennyire egyelőre ne szaladjunk előre. Érdemes szót ejteni a madridiaktól kölcsönvett James Rodríguezről is. A müncheniek kolumbiai támadója ezúttal valószínűleg a szokásosnál is motiváltabb lesz a Real ellen, amelynek színeiben az elmúlt szezonban kevés lehetőséget kapott, igaz, ebben a BL-kiírásban még egyetlen gólt sem szerzett.

Nem úgy Mohamed Szalah! Az egyiptomi csatár nyolcszor talált be eddig, ebből két gólt a Manchester City elleni negyeddöntőben szerzett, vagyis oroszlánrészt vállalt a Liverpool elődöntőbe jutásából. A Roma és a Liverpool csatáját elsősorban az ő személye teszi különlegessé, és még inkább így lesz, ha esetleg ő dönti el a párharcot. Mint ismert, az előző szezonban még az olasz klubot erősítette, a nyáron azonban az angolok 42 millió euróért szerződtették, akiknél szenzációs idényt fut, talán nem túlzás, hogy világklasszissá érett, és ha netán megnyerné vele együttese a BL-t, alighanem szobrot emelnének neki a városban. A két csapat legutóbb a 2001–2002-es idényben, a második csoportkörben találkozott egymással a BL-ben, akkor Liverpoolban 2–0-s hazai győzelem, Olaszországban gól nélküli döntetlen született. A legemlékezetesebb csatájuk azonban az 1984-es római BEK-döntő, amelyet tizenegyespárbajban nyertek meg az angolok. És az utolsó büntetőt épp a már említett Alan Kennedy lőtte be.

BAJNOKOK LIGÁJA
ELŐDÖNTŐ
ELSŐ MÉRKŐZÉSEK
Április 24.

Liverpool FC (angol)–AS Roma (olasz)
Április 25.

Bayern München (német)–Real Madrid (spanyol)

VISSZAVÁGÓK
Május 1.

Real Madrid–Bayern München
Május 2.
Roma–Liverpool

DÖNTŐ
Május 26., Kijev, Olimpiai Stadion

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik