BL: Nikolics vagy a Liliomfehérek várnak a Vidire - ellenfélmustra

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.07.17. 13:39
null
A BATE Boriszov stadionját 2014-ben adták át
Bár még a Bajnokok Ligája 2. selejtezőköre sem ért véget, az UEFA már elkészítette a 3. forduló párosítását. Továbbjutás esetén a fehérorosz BATE Boriszov vagy az ír Dundalk FC vár a Videotonra – az alábbiakban röviden bemutatjuk a lehetséges ellenfeleket.

Ami a Videoton lehetséges ellenfeleit illeti, még teljesen nyíltnak tűnik a párharc, miután a BATE csak 2–1-re nyert hazai pályán a Dundalk ellen.

A selejtező harmadik fordulójának első mérkőzéseit július 28-29-én, visszavágóit augusztus 4-5-én játsszák.

Lássuk pár érdekességet a két csapatról!

A BATE BORISZOV RÖVID BEMUTATÁSA

SOROZATÉPÍTŐ. A BATE 11-szeres fehérorosz bajnok, 2006 és 2014 között sorozatban kilencszer lett aranyérmes a hazájában, a legutóbbi szezonban a kupát begyűjtve duplázott is. Az aktuális bajnokság is már a felénél tart, a BATE jelenleg nyolc ponttal vezet a Dinamo Minszk előtt.

RUTINOS CSOPORTKÖRÖS. A BATE már hatszor jutott be európai kupa csoportkörébe – négyszer a BL-ben, kétszer az Európa-ligában szerepelt a főtáblán. A 2010–2011-es és a 2012–2013-as szezonban a legjobb 32 között búcsúzott az El-től.

ÚJ STADIONBAN. A klubot 1973-ban alapították, és 1996-ban alakult újjá. Színei a sárga és a kék. Mérkőzéseit a 2014-ben átadott Boriszov Arénában játssza, amelynek befogadóképessége 13 121 fő.

• ITT IS EGY NIKOLICS. A nagyrészt fehérorosz játékosokból álló keret érdekessége, hogy találunk benne egy Nemanja Nikolicsot, akinek természetesen semmi köze a Videotonból Lengyelországba igazoló magyar válogatott támadóhoz.

A DUNDALK FC RÖVID BEMUTATÁSA

SOKÁIG VÁRTAK ERRE. Az északír határ közelében fekvő ír város, Dundalk labdarúgócsapata 19 esztendő után lett újra bajnok, ezzel a 2014–2015-ös európai bajnoki szezonok „várakozási rekordere”, avagy a mostani BL-mezőny tagjai közül egy sem böjtölt többet a legutóbbi bajnoki címe óta a mostaniig.

ÉRIK AZ ÚJABB ARANY. Írországban a bajnokság (League of Ireland) a naptári évet követi, vagyis a mostani BL-kvóta a 2014-es bajnoki cím jutalma. A 2015-ös bajnokság nagyjából fél távnál jár, a Dundalk most is jól áll, 19 mérkőzés után kilencpontos előnnyel vezeti a tabellát az egy meccsel kevesebbet játszó Cork City előtt.

MEGHATÁROZÓ ÍR KLUB. A Dundalk eddig tízszer lett Írország bajnoka, ezzel negyedik az ír örökranglistán a Shamrock Rovers (17), a Shelbourne (13) és a Bohemians (11) mögött. Az ír kupát (FAI Cup) kilenc alkalommal hódította el, ezzel második az utcahosszal vezető Shamrock (24) mögött.

FEHÉREK, MINT A LILIOM. Bár az 1903-ban alapított klub címerében a piros is domináns szín – ez, valamint a három énekesmadár a város hagyományos jelképeire utal – , játékosai általában fehér mezben és fekete sortban játszanak, becenevük is erre utal: The Lily-Whites, azaz „Liliomfehérek”.

MAGYAR KLUBOK ELLEN. A Dundalk eddig kétszer találkozott magyar csapattal az európai kupaporondon – mindkétszer a Bajnokcsapatok Európa-kupájában (BEK), és mindkétszer kiesett. Az 1967–1968-as szezonban a Vasas 9:1-es összesítéssel (1:0, 8:1) könnyedén búcsúztatta, de az 1991–1992-es kiírásban a Kispest-Honvéd már nagyobb küzdelemre kényszerült: a budapesti első meccs 1–1-re végződött, az idegenbeli visszavágón Pisont István duplájával 2–0-ra nyert a magyar csapat.

BAJNOKOK LIGÁJA 2015–2016: ADATBANK ÉS KULCSDÁTUMOK

BAJNOKOK LIGÁJA, A 3. SELEJTEZŐKÖR PÁROSÍTÁSA
(a párharcok mellett feltüntetve az első meccs eredménye)

BAJNOKI ÁG
The New Saints (walesi)/VIDEOTON (0–1)–BATE Boriszov (fehérorosz)/Dundalk (ír) (2–1)
FK Sarajevo (bosnyák)/Lech Poznan (lengyel) (0–2)–FC Basel (svájci)
Ludogorec (bolgár)/Milsami Orhei (moldovai) (0–1)–Skënderbeu (albán)/Crusaders (északír) (4–1)
FK Ventspils (lett)/HJK (finn) (1–3)–Maribor (szlovén)/FK Asztana (kazah) (1–0)
AS Trencín (szlovák)/Steaua Bucuresti (román) (0–2)–Partizan Beograd (szerb)/Dila Gori (grúz) (1–0)
Celtic (skót)/Stjarnan (izlandi) (2–0)–Qarabag (azeri)/Rudar Pljevlja (montenegrói) (0–0)
Midtjylland (dán)/Lincoln Red Imps (gibraltári) (1–0)–APOEL (ciprusi)/Vardar (macedón) (0–0)
Hibernians (máltai)/Maccabi Tel-Aviv (izraeli) (2–1)–Viktoria Plzen (cseh)
Dinamo Zagreb (horvát)/Fola Esch (luxemburgi) (1–1)–Molde (norvég)/Pjunik Jereván (örmény) (5–0)
Salzburg (osztrák)–Malmö (svéd)/Zalgiris (litván) (0–0)

NEM BAJNOKI ÁG
Young Boys (svájci)–Monaco (francia)
CSZKA Moszkva (orosz)–Sparta Praha (cseh)
Rapid Wien (osztrák)–Ajax (holland)
Fenerbahce (török)–Sahtar Doneck (ukrán)
Panathinaikosz (görög)–FC Bruges (belga)

A nem bajnoki ágon az utolsó selejtezőkörben bekapcsolódó csapatok: Manchester United (angol), Valencia (spanyol), Bayer Leverkusen (német), Sporting (portugál), Lazio (olasz)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik