BL: „Nem az volt a legjobb napom” – Övrebö megszólalt a Chelsea–Barca előtt

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.02.19. 15:56
null
Tom Henning Övrebö (jobbra) nevét egy életre megjegyezték a Chelsea szurkolói (Fotók: Twitter)
A Chelsea–Barcelona Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő felvezetéseként a Marca exkluzív interjút készített Tom Henning Övrebővel, aki 2009 májusában tett szert világhírnévre, amikor a két csapat BL-elődöntőjének londoni visszavágóján több téves ítélettel sújtotta a londoni csapatot, amely Andrés Iniesta utolsó percekben lőtt bombagólja miatt alulmaradt a katalánok elleni párharcban. A norvég játékvezető csaknem kilenc év távlatából elismeri, többször is rosszul döntött, azt ugyanakkor nem tartja igazságosnak, hogy pályafutását a közvélemény egyetlen meccs alapján ítéli meg.

„Már nem bíráskodom, de amikor a kollégáim kikérik a véleményemet, próbálok segíteni. Napi szinten azonban nem veszek részt a munkában” – kezdte Övrebö, majd visszaemlékezett az ominózus, 2009. május 6-i estére.

„Egyáltalán nem vagyok büszke a teljesítményemre. Tény és való, nem az volt a legjobb napom, de a játékvezetők néha hibáznak. Ahogy a játékosok és az edzők is. Néha nem teljesítünk azon a szinten, amelyen kellene. De hogy még egyszer válaszoljak a kérdésre: nem, nem vagyok magammal megelégedve” – mondta a jelenleg 51 éves bíró.

„Mindig visszanéztem néhányszor a meccsjeleneteket, és tanultam a hibákból, de amióta nem bíráskodom, már nincs min javítanom. Arra a napra úgy emlékszem vissza, hogy az újságírók hosszú időre megtanulták a nevemet. Több hibás döntés is született, mindenkinek megvan a saját véleménye ezekről a szituációkról. De még egyszer kiemelném, hogy a játékosok és az edzők is hibáznak, mégsem történik semmi. Büszke vagyok a pályafutásomra, és arra, hogy egy ideig az európai elitbe, de legalábbis hazám legjobbjai közé tartoztam. Éppen ezért nem ítélhetnek meg engem egyetlen mérkőzés alapján, néhányan azonban sajnos ezt teszik” – folytatta Övrebö, aki elismerte, hogy Gerard Piqué és Samuel Eto'o kezezésénél (is) lehetett volna tizenegyest ítélni, de utólag már kár rágódni ezeken az ítéleteken.

„A pályán hoztam egy döntést. Most már nem érdekes, hogy mit gondolok ezekről a szituációkról, de megértem, hogy az emberek másként gondolkodnak. Ez a vita sohasem érhet véget.”

És hogy miért nem állította ki a hosszabbításban vehemensen reklamáló Michael Ballackot?

„A meccs után már könnyű arról kérdezni, hogy miért döntöttem így és miért nem úgy. Számomra a legfontosabb, hogy tanultam a hibáimból, ezért úgy döntöttem, hogy nem állítom ki. Nehéz megmagyarázni, hogy a pályán miért ez a döntés született és miért nem más” – zárta mondandóját Övrebö, aki még 2012-ben is kapott halálos fenyegetést Chelsea-szurkolótól.

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA MINDEN FONTOS JELENETTEL

A norvég játékvezető 1994 és 2010 között volt a FIFA-keret tagja. A nagy port kavaró Chelsea–Barcelona BL-meccs után a Bajnokok Ligájában még öt mérkőzést vezetett, köztük a DVSC–Olympique Lyon találkozót (0–4), valamint 2010 tavaszán a Bayern München–Fiorentina nyolcaddöntős párharc első felvonását (2–1). A nemzetközi porondnak a szezon végén búcsút intett, hazájában 2013 októberéig bíráskodott.

A Chelsea és a Barcelona keddi mérkőzését Cüneyt Cakir vezeti, aki a felek legutóbbi egymás elleni tétmeccsén, a 2011–2012-es BL-szezon elődöntőjének visszavágóján a Camp Nouban is bíráskodott. Az a találkozó 2–2-es döntetlennel végződött, ami a londoniak továbbjutását eredményezte.

Cüneyt Cakir 2012 áprilisában kiállította John Terryt – kedden biztosan nem fogja
Cüneyt Cakir 2012 áprilisában kiállította John Terryt – kedden biztosan nem fogja

BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
Február 20., kedd
20.45:
Chelsea (angol)–FC Barcelona (spanyol) (Tv: M4 Sport)
London, Stamford Bridge. Vezeti: Cakir (török)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik