BL: már a jelenlegi szezonban bevezethetik a VAR-t

Vágólapra másolva!
2018.08.22. 09:25
null
A vb-n már bevált: a BL-ben is működhet? (Fotó: AFP)
A The Times cikke szerint az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) akár már a jelenlegi szezonban, a negyeddöntőktől kezdve alkalmazhatja a videobíró-rendszert.

 

Az UEFA februári, pozsonyi kongresszusán még arról tett bejelentést, hogy a 2018–2019-es idényben nem vezetik be a VAR-t, mivel túl korainak tartották az alkalmazását, különösen a technikai hiányosságok és a megfelelő felkészülésre való törekedés miatt. A szövetség elnöke, Aleksander Ceferin júliusban már arról beszélt, hogy a videobíró-rendszer világbajnokságon való használata meggyőzte az UEFA-t, konkrét időpontot azonban nem tudott mondani a várható debütálásról az európai kupasorozatokban.

Egészen idáig, ugyanis az UEFA versenybizottsága várhatóan javasolja majd a rendszer jóváhagyását a jövő heti, monacói ülésén. A végleges döntést a szövetség végrehajtó bizottsága hozza meg a hónap végén. Amennyiben a VAR bevezetése mellett döntenek, úgy annak debütálására a sorozat negyeddöntőjében kerülhet sor.

A fő probléma, amellyel az európai szövetség a VAR Bajnokok Ligájában való használatával szembesült, hogy a csoportmeccsek során kivételesen nagy emberi erőforrásra – játékvezetőkre – lenne szükség az egy időpontban játszott mérkőzésekhez, ráadásul néhány stadion nem is rendelkezik a megfelelő felszereltséggel. Ezek a negyeddöntőben már nem jelentenének akadályt, hiszen ekkor már csak egy összecsapást rendeznek az adott napon, míg a technikai háttér minden bizonnyal adott lenne az idáig eljutó élcsapatok stadionjában.

Az UEFA emellett azt is mérlegeli, hogy a 2020-as Európa-bajnokságon használja a VAR-t, erről várhatóan később születik döntés.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik