Shaw öngólja döntött – a Barcelona először nyert az Old Traffordon

Vágólapra másolva!
2019.04.10. 20:52
null
A Barcelona nem, Luke Shaw (23) viszont egy peches mozdulattal kifogott David de Geán (Fotó: AFP)
A Barcelona Luke Shaw 12. percben született öngóljával 1–0-ra legyőzte az Old Traffordon a Manchester Unitedot, ezzel minimális előnybe került a labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén.

BAJNOKOK LIGÁJA
NEGYEDDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS

Manchester United (angol)–FC Barcelona (spanyol) 0–1 (0–1)
Manchester,
Old Trafford, 74 093 néző. Vezette: G. Rocchi (olasz)
Manchester United: De Gea – Young, Smalling, Lindelöf, Shaw – Dalot (Lingard, 74.), McTominay, Fred, Pogba – R. Lukaku (Martial. 68.), Rashford (A. Pereira, 85.). Menedzser: Ole Gunnar Solskjaer
Barcelona: Ter Stegen – N. Semedo, Piqué, Lenglet, Jordi Alba – Rakitic, Busquets (Alená, 93.), Arthur (Sergi Roberto, 66.) – Messi, L. Suárez, Coutinho (Ar. Vidal, 65.). Vezetőedző: Ernesto Valverde
Gólszerző: Shaw (12. – öngól)

Bár az előjelek nem a Manchester Unitednak kedveztek, a hagyományokban nagyon is bízhattak a hazaiak a Barcelona elleni Bajnokok Ligája-negyeddöntő első mérkőzése előtt. A katalán együttes ugyanis még egyszer sem tudott nyerni az Old Traffordon (két döntetlen, két vereség) és még egyszer sem jutott tovább európai kupasorozat egyenes kieséses szakaszában az MU ellen (1984-ben a KEK negyeddöntőjében, 2008-ban a BL elődöntőjében maradt alul).

A United a közös történetük alapján épp annyira tűnt a Barcelona mumusának, mint Lionel Messi tűnhet az angol klubcsapatokénak, ha megjegyezzük, hogy BL-góljai közül huszonkettőt is Premier League-együttes ellen szerzett. A találkozó 12. percében azonban nem az argentin, hanem a már pályára lépésével is sporttörténelmet író Luis Suárez hozta a frászt az angol védőkre.

Messi átívelése után az ötvenedik Bajnokok Ligája-mérkőzésén játszó uruguayi (ő lett hazájából az 50., aki eljutott e mérföldkőig) fejelte középre a labdát, a menteni igyekvő Luke Shaw válláról pedig a hálóban kötött ki az. Az asszisztens elsőre lest intett, jöhetett a VAR, a videobíró pedig tette a dolgát, az egyébként teljesen szabályos gólt érvényesítette is (0–1). Más kérdés, hogy a találatot végül nem Suárez, hanem Shaw neve mellé karcolták fel a statisztikusok...

A Barcelona a folytatásban is dominált, mindezt úgy, hogy érezhetően nem adott ki magából mindent. Ole Gunnar Solskjaer gárdája ugyan próbálkozott, de egy-egy kontratámadást leszámítva nem tudott veszélyeztetni Marc-André ter Stegen kapuja előtt. Végül a német hálóőrnek védenie sem kellett az első félidőben...

Igaz, ehhez a játékvezetői trió véleményes döntésére is szükség volt: a 29. minutumban Gerard Piqué rúgta meg a tizenhatoson belül az ifjú Scott McTominayt, büntető viszont nem járt ezért.

Fordulás után feljavult a United, és ha nem is tartósan, ám időről időre a saját büntetőterülete elé tudta szorítani a Barcelonát. A nagyobb lehetőségek azonban így is a vendégcsapat játékosai előtt adódtak, a 65. percben például Suárez lövése suhant el a jobb kapu mellett. A 82. minutumban Messi dönthette volna el a győzelem sorsát, azonban ígéretes szögből, a kaputól 25 méterre, kissé jobbról megítélt szabadrúgása a sorfalon lelassult, így David de Gea komolyabb bravúr nélkül is védeni tudta.

A Barca az utolsó tíz percre szinte lenyelte a labdát, ezzel esélyt sem hagyva a Unitednak arra, hogy – hasonlóan a PSG-hez – őket is megtréfálja egy meccs utolsó pillanataiban.

Persze a párizsiak sem az Old Traffordon nyújtott teljesítményük miatt estek ki a nyolcaddöntőben...

A történelmi, idegenbeli Barcelona-siker már megvan az MU ellen, jöhet a történelmi továbbjutás is?

Visszavágó egy hét múlva a Camp Nouban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik