BL: lerohant város – így készülnek a döntőre Cardiffban

SZELI MÁTYÁS (CARDIFF)SZELI MÁTYÁS (CARDIFF)
Vágólapra másolva!
2017.06.03. 09:25
null
Biztonsági szempontból ez az ország történetének legjelentősebb sporteseménye (Fotó: MTI)
Részeg hőzöngő, toaletten horkoló utazó, hadseregnyi rendőr – Cardiff gőzerővel készül a szombati Bajnokok Ligája-fináléra, míg a beszámolók szerint a Real Madrid vezetőedzője úgy érzi, mindenki ellenük van.

 

Noha péntek reggel hét óra körül Cardiff már kezd ébredezni, a Real Madridnak otthont adó négycsillagos szálloda környékén még nagy a csend, a csapat később érkezik. A bejáratnál is mindössze egy rendőr és a biztonsági személyzet néhány tagja posztol. A klub a lisszaboni és a milánói döntőben is belvárosi szállást foglalt, állítólag azért, hogy jobban érezze az atmoszférát – igaz, a hotel előtt kordont építő munkások mindent megtettek azért, hogy olyan nagyon ne sikerüljön. A csapat (Zinédine Zidane vezetőedző egyik fiával, Enzóval a soraiban) péntek délután kettő körül érkezett meg.

A belváros persze már reggel forgalmasabb, egyre gyakrabban botlunk Juventus- és Real Madrid-drukkerekbe, az egyik fogadóirodánál pedig egy férfi hajtja megszállottan a biciklijét, majd leugorva róla a bejárat elég löki, és beszalad fogadni. Vajon mi volt ennyire sürgős?

A stadion melletti Prince of Wales pub előtt félmeztelen, kigyúrt és a kora reggeli óra ellenére tökrészeg helyi férfi hőzöng a lágyan szitáló esőben, amiért a döntő miatt a vendéglátóhelyek csak műanyag pohárban szolgálják fel az italokat. Ő az élő példa rá, hogy indokolt lépés. A mellékhelyiségben megfáradt utazó pihen, legalábbis erre utal az egyik fülkéből hallatszó horkolás.

A helyi hatóságok képviselői korábban azt mondták, biztonsági szempontból ez az ország történetének legjelentősebb sporteseménye, az előző naphoz képest szemlátomást több a rendőr, lépten-nyomon géppisztolyos járőrökbe botlik az ember. A forgalmasabb csomópontokon álló rendőrségi kisbusz oldalán öles betűkkel hirdeti a felirat, a tetőre szerelt kamerák arcfelismerő szoftvert használnak. A kamerák ötszázezer fős adatbázissal vetik össze a képeket, így próbálják kiszűrni a huligánként vagy éppen terroristagyanús személyként nyilvántartottakat.

A Principality vagy Millennium Stadion tetején csak annyi áll angolul és walesiül, hogy „stadion”. A Principality feliratot ugyanis az erre rendkívül érzékeny UEFA szponzorációs okból lekapartatta, az arénát a döntő hétvégéjén Walesi Nemzeti Stadionra keresztelték át, más kérdés, hogy szinte senki sem hívja így.

Feltűnő különbség az elmúlt évekhez képest, hogy az újságírókat is alaposabban átvizsgálják. Az eseményre eddig is csak zárt regisztrációs rendszeren keresztül lehetett jelentkezni, de a helyszínen az ember általában besétált egy sátorba, irodába, azonosította magát, és megkapta nyakbavalóját. Az idén már az akkreditációkat „tároló” épületbe belépéskor megnézték az útlevelet, aztán a táskákat. Az emeleten az UEFA illetékesei mellett a helyi rendőrség is ellenőrizte az érkező személyazonosságát, majd pecsétes papírt kapott arról, hogy rendben van. A stadionnál következett még egy utolsó csomagátvizsgálás, testszkenner, és már bent is voltunk.

A „szörnyeteg gyomrában” (mármint a stadion alsóbb szintjein) pedig már délelőtt gőzerővel zajlik a munka, a médiaszobák dugig vannak, néhány méterrel odébb megfáradt rendőrök ebédelnek, míg az egyik szobában katonás rendben százasával sorakoznak a biztonságiak megkülönböztető mellényei.

A Juventus szurkolói két évvel ezelőtt is optimistán várták a finálét, de 2015-ben nem sokan fogadtak volna arra, hogy a torinóiak meg is nyerik a döntőt a tavaszra csúcsformába lendülő Barcelonával szemben, a katalánok végül 3–1-re nyertek. A két éve vereséget szenvedő kezdőcsapatból öten vannak még a klubnál, de könnyen elképzelhető, hogy közülük csak Gianluigi Buffon és Leonardo Bonucci lép pályára (Álvaro Morata már a Realt erősíti).

A csapat fejlődése, érettsége és formája miatt a drukkerek joggal érezhetik úgy, hogy az idén jó esély mutatkozik a trófea elnyerésére. A Juventust irányító Massimiliano Allegri is erre utalt, és az olasz sajtóban, valamint az általunk megkérdezett szurkolók között is visszatérő gondolat, hogy „elérkezett az idő.”

Furcsa hasonlattal élve a torinói csapat mintha „futballkaméleon” lenne, mindig az adott helyzetet felmérve alakítja ki vagy változtatja meg nagyszerűen a taktikáját. A nemzetközi sajtó helyszínen lévő képviselői közül sokan találgatnak, milyen felállásban lépnek pályára az olaszok, húz-e váratlant Allegri.

A Juventus vezetőedzője egyébként rengeteget gondolkodott azon, hogyan kapcsolhatná ki Casemirót, a Real védekező középpályását. Noha a brazil korántsem a csapat legmárkásabb játékosa, és gyakran csak a bíró jóindulatának köszönhetően ússza meg a kiállítást, jelenlétével egyensúlyt teremt, egyszersmind nagy terhet vesz le a támadók válláról, miközben eredményesen rombolja az ellenfél akcióit.

Zinédine Zidane a jól értesültek szerint egyébként úgy érzi, szinte mindenki (persze a madridi szimpatizánsokat leszámítva) azt szeretné, ha elveszítenék a döntőt, hogy ne sikerüljön az első címvédés a BL történetében. A francia edző állítólag ezzel is próbálja felrázni játékosait, továbbá több motivációs videót vágatott össze futballistáinak, itt-ott alámondással színesítve a jelenetet.

Vélhetően persze senkit sem kell motiválni, péntek este fél kilencre pedig a csapatok lefutották a kötelező köröket is, így nincs más hátra, mint visszaszámolni a 2017-es év legnagyobb futballeseményének kezdő sípszaváig.

BAJNOKOK LIGÁJA
DÖNTŐ
20.45:
Juventus–Real Madrid (Tv: M4 Sport, Sport1 – élőben az NSO-n!)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik