BL-selejtező: Kitesszük a szívünket! – Anel Hadzic

PIETSCH TIBORPIETSCH TIBOR
Vágólapra másolva!
2018.08.21. 09:08
null
A Malmö ellen Anel Hadzic (8) remekül futballozott (Fotó: Dömötör Csaba)
Anel Hadzic a Vidit jellemző mentalitásról, az AEK Athén elleni párharcról, a mostanság keveset látott szeretteiről és a kezdő sípszó felhangzásakor tovaszálló tiszteletről is beszélt a szerdai Bajnokok Ligája-selejtező kapcsán.

– Jöhet az AEK?
– Jöhet! – vágta rá a Mol Vidi FC bosnyák válogatott középpályása, Anel Hadzic.

– A görög bajnokon is túljutnak?
– Ezt nem merem megígérni. Azt viszont igen, hogy kitesszük a szívünket a pályára. Ráadásul van mire építenünk: amit eddig a BL-selejtező során mutattunk, arra jogosít fel minket, hogy higgyünk a sikerben.

LASAGNE ÉS HIPHOP
A Vidi internetes oldalán fellelhető adatlap segítségével néhány érdekességet is megtudhatunk az 1989. augusztus 16-án Velika Kladusában született, vagyis a 29. életévét múlt csütörtökön betöltő, bosnyák-osztrák állampolgárságú Anel Hadzicról – nézzük csak…

Kedvenc étele: lasagne
Kedvenc itala: narancslé
Kedvenc zenei stílus: hiphop
Kedvenc filmje: Másnaposok
Eddigi legemlékezetesebb mérkőzése: Bröndby–Ried (4–2), amelyen a 88. percben lőtt gólt, továbbjuttatva az osztrák csapatot.
Kedvenc sportága (a futballon túl): kosárlabda
Közösségi oldal, amelyet aktívan használ: Facebook, Instagram
Beszélt nyelvek: angol, német, bosnyák

– Vegyük is végig az elmúlt másfél hónapban történteket: kezdés gyanánt alaposan megszenvedtek a Dudelange ellen.
– Ez sajnos, igaz. Azon a két mérkőzésen nem játszottunk jól. Hogy miért nem, arra csupán tippem van: mindenki elvárta tőlünk a továbbjutást – teszem hozzá, mi is magunktól –, és ezt a nyomást nehezen viseltük el. A lényeg ugyanakkor az volt, hogy kerül, amibe kerül, vegyük sikerrel ezt az akadályt. A visszavágó hajrájában volt némi szerencsénk, de erre szokás mondani: szerencséje annak van, aki megdolgozik érte, és mi, úgy tűnik, megdolgoztunk érte. Ehhez már csak annyit fűznék hozzá, hogy az előzetesen sokak által leírt Dudelange éppen az Európa-liga-rájátszásra készül.

– Következett a Ludogorec – az esélyesség terhe nélkül.
– Valóban, ebben a körben fordult a kocka. Amíg a luxemburgiak ellen mi számítottunk favoritnak, a bolgárokkal szemben úgy játszhattunk, hogy nem volt rajtunk nyomás. Sokan azt jósolták, hogy a Ludogorec kitöm minket, ehhez képest a száznyolcvan perc alatt egyszer sem talált a kapunkba. Hogy miként állt a párharchoz, lebecsült-e bennünket, nem érdekel, mi kihoztuk magunkból a maximumot, különösen a második meccsen játszottunk jól.

– Azon a mérkőzésen egy-nullára nyertek, a gólt ön fejelte.
– Amióta Fehérvárra igazoltam, az egyik legfontosabb gólomat szereztem. Elképesztően boldog voltam! A győztesek mentalitásával, a harcosok elszántságával mentünk fel a pályára, visszagondolva a történtekre, nem is lehetett más a vége, mint az, hogy nyerünk és továbbjutunk.

– A lefújást követően nem sokkal, amikor már tudvalevő volt, hogy a Malmö lesz az újabb vetélytárs, lapunknak nyilatkozva kijelentette, töretlenül hisz a svéd csapat elleni továbbjutásban is. Utólag elárulhatja, a kötelező optimizmus beszélt önből, vagy tényleg ennyire biztos volt a sikerben?
– Akkor is elmondtam, most is szívesen megteszem: álmok nélkül nem érdemes futballozni. Labdarúgóként szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen a legtöbbet mi tehetünk azért, hogy az álmainkat megvalósítsuk. A lehetőség ott van előttünk, csak meg kell ragadnunk! Ezért is kell mindig úgy kifutni a játéktérre, hogy ha törik, ha szakad, nyerni kell! Még a Barcelona vagy a Real Madrid ellen is így mennék fel a gyepre, más kérdés, hogy aztán mi történne…

– Még az sincs kizárva, hogy az ősszel erre is fény derül.
– Fantasztikus lenne akár a Barca, akár a Real otthonában játszani. Ez ugyanakkor még odébb van, nem is az jár a fejemben, kiket kaphatunk a BL-csoportkörben, kizárólag arra koncentrálok, hogy az AEK Athént is elbúcsúztassuk. Eddig bevált az a módszer, hogy semmi másra nem fókuszáltunk, csak az előttünk álló feladatra, úgyhogy maradunk is ennél.

– Ez esetben nézzük, mi vezethet sikerre a görögök ellen?
– Ugyanaz, ami eddig: a szervezett és fegyelmezett, egyben masszív védekezésre épülő játék. Tetszik, nem tetszik, a mai fociban ez az alapja mindennek. Lehet szépen futballozni, azonban nincs biztosíték arra, hogy az mindig eredményre vezet. A szakmai stáb remek taktikát dolgozott ki az eddigi párharcokra, kétségem sincs afelől, hogy a felkészülésen ezúttal sem múlik semmi.

– Vagyis a játékosokon áll vagy bukik a siker.
– Fogalmazhatunk így is. Ha úgy játszunk, mint a Ludogorec és a Malmö ellen, bizakodhatunk. Még akkor is, ha az AEK kiváló csapat – az a gárda, amelyik kiejti a Celticet, nem is lehet más. Valami azt súgja, a görögöket is ugyanaz az elszántság és hit jellemzi majd, mint minket, bizonyára ők is életük egyik legnagyobb lehetőségeként kezelik ezt a csatát. Jelen pillanatban meg nem tudnám mondani, mi dönthet.

– Esetleg az, hogy június tizedike óta a tizenegyedik tétmérkőzésüket vívják, míg az AEK-nak a szerdai csupán a harmadik lesz?
– Nem gondolom, hogy ez számítana. Nézhetjük ezt úgy, hogy a heti két meccsel erőltetett tempót diktálunk, az ellenfél pedig kipihenten érkezik, de nézhetjük úgy is, hogy mi játékban vagyunk, ők még kevésbé. Attól nem tartok, hogy fizikailag ne bírnánk, a szombati, Honvéd elleni meccsünkön is azt éreztem, hogy kellőképpen frissek és lendületesek vagyunk. Arról nem szólva, hogy vasárnapra kaptunk egy szabadnapot.

– Mivel töltötte?
– Pontosabban: kivel? A menyasszonyommal. Bosnyák leány, a sors Bécsben hozott minket össze. Mostanában kevés időt töltöttem vele és a családommal, de mentségemre szóljon, hogy a BL-selejtező miatt meglehetősen feszített a menetrendünk.

– Elfogadták a „kifogást”?
– Persze. Büszkék rám, hogy itt tartok. Mint ahogy én is büszke vagyok arra, hogy a csapatunk idáig jutott. Szerintem nagy szó ez a magyar futballban, remélem, ezt mások is így látják. Hat év telt el azóta, hogy egy magyar klub – konkrétan a Vidi – legutóbb az Európa-liga csoportkörében szerepelt, az ugyebár már biztos, hogy rosszabb esetben ugyanez a forgatókönyv valósul meg. Habár mi nem ezzel kalkulálunk.

– Egyetértünk abban, hogy nincs veszítenivalójuk?
– Nyilván arra céloz, hogy ha netán kiesünk a BL-ből, az Európa-ligában folytathatjuk, és tény, ez valamelyest megnyugtató, de… Nagyon közel állunk ahhoz, hogy a világ legrangosabb kupasorozatában bejussunk a csoportkörbe, és nem akarjuk elszalasztani ezt az esélyt. Még ha az AEK tekinthető is favoritnak. Senki sem vádolhat bennünket azzal, hogy véletlenül vagyunk itt, becsülettel megdolgoztunk azért, hogy a Bajnokok Ligájában rájátszásmeccset vívhassunk. Ezen a szinten bármi megtörténhet, az is, hogy ez a kör jelenti nekünk a búcsút, de az is, hogy megyünk tovább ezen a csodálatos úton. Minden tiszteletem a görögöké, ám ez a tisztelet abban a másodpercben tovaszáll, ahogy a bíró jelet ad a kezdésre. Innentől már nincs helye semmi másnak, csak a mindenáron való győzni akarásnak.

– Szóval, jöhet az AEK?
– Jöhet! Megadatott már nekem, hogy pályára lépjek egy-két nagy meccsen, de úgy készülök, hogy ez lesz eddigi karrierem legfontosabb összecsapása. Jóllehet abban bízom, hogy hamarosan játszhatok olyan mérkőzésen is, amely ezt is felülmúlja.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik