BL: Illene továbbjutni, de kemény csata lesz – Marko Nikolics

Vágólapra másolva!
2018.07.09. 10:40
null
Marko Nikolics akkor lenne igazán boldog, ha még ősszel is heti két mérkőzést játszana a csapata (Fotó: Koncz György)
A szavatartónak bizonyuló, még két-három átigazolásban reménykedő vezetőedző nagy meccsekre vágyik a magyarországi új stadionokban.

 

– Tavaly nyári székfoglalójában bajnoki aranyat ígért – a szavát megtartotta. Erre az évre mit garantál?
– Azt, hogy lépésről lépésre haladunk tovább – felelte a Nemzeti Sport és a Fehérvár Tv mikrofonja előtt Marko Nikolics, a Mol Vidi FC vezetőedzője. – Nem az a típus vagyok, aki felelőtlenül ígérget. Egy évvel ezelőtt azért mondtam, hogy elsők szeretnénk lenni, mert a csapatom erejét, illetve a magyarországi viszonyokat felmérve képesnek tartottam a Vidit arra, hogy a tabella élén zárjon. Az előttünk álló idényre is megvannak a céljaink, a bajnoki címünket természetesen megvédenénk, a nemzetközi porondon is jó lenne maradandót alkotni, a Magyar Kupáról nem is beszélve.

– Az európai hadszíntéren mi jelentene sikert?
– Büszke vagyok arra, hogy a magyar csapatok közül a Vidi méretik meg a Bajnokok Ligájában. Úgy vélem, megérdemelten jutottunk el idáig, ugyanakkor ez terhet is ró ránk: méltóképpen kell képviselnünk Magyarországot. A BL az utóbbi évtizedek legrangosabb sorozata a világon, itt már semmit sem adnak ingyen – még az első selejtezőkörből való továbbjutást sem.

– Azért a luxemburgi vetélytárson illik túljutni, nem?

VILLÁMTÚRA
A hét végén sem pihentek a fehérváriak, Marko Nikolics szombatra és vasárnapra is írt ki edzést. A hétfő délelőtt viszont az utazás jegyében telik, a fehérváriak különgéppel repülnek Luxemburgba. A kedd 18 órakor kezdődő, a Duna World csatornán látható BL-selejtező-mérkőzést követően már indulnak is vissza, a tervek szerint éjfél előtt ismét Magyarországon lesznek.

– Illik, persze, ám azt senki se feledje, hogy a Dudelange az elmúlt öt évben négyszer lett első a hazájában – márpedig bajnokságot nyerni minden szinten nagy tett. Ha ellenfelünk a főtáblára nem is került még fel, rendszeresen szerepel a Bajnokok Ligája kvalifikációs szakaszában, nyilván megvan a kellő nemzetközi tapasztalata. Kemény csata elé nézünk, ettől függetlenül a célunk nem lehet más, mint a továbbjutás. Ehhez a legjobbat kell kihoznunk magunkból.

– Július elején már csúcsformában vannak?
– Az első tétmeccs előtt nehéz ezt megmondani. Amire hagyatkozhatunk, az a tizenöt napos ausztriai edzőtáborban elvégzett munka. Ügyelnünk kellett, hogy ne dolgoztassuk agyon a játékosokat, mert a nyáron nem volt sok idejük a regenerálódásra. Az utolsó bajnoki fordulót június másodikán rendezték, jó egy hónappal később már BL-mérkőzésen van jelenésünk. Ez nem feltétlenül egészséges. De tisztában voltunk a menetrenddel, tudtuk, hogy ezt a problémát meg kell oldanunk. Hamarosan kiderül, sikerült-e. A magam részéről bizakodó vagyok, úgy látom, rendben van a csapat.

– Sűrű nyarat remél?
– A lehető legsűrűbbet! Ameddig csak lehet, heti két meccset szeretnénk vívni, egyet hétköznap, egyet hétvégén. Sőt akkor lennék csak igazán boldog, ha az őszünk is így telne.

– Mi szükséges ahhoz, hogy meg se álljanak a Bajnokok Ligája, esetleg az Európa-liga csoportköréig?
– A keretünk idehaza erősnek számít, ráadásul a csapatunk egyben maradt, aminek örülök, de ahhoz, hogy a nemzetközi kupában is helytálljunk, elkél még két-három minőségi átigazolás. Berecz Zsombor, Hangya Szilveszter és Sós Bence személyében eddig három magyar labdarúgó érkezett, nekik némi idő kell még ahhoz, hogy felvegyék a ritmust. Bár azt meg kell jegyeznem, hogy Sós Bence kifejezetten jól teljesített az edzőtáborban, a hozzáállása példaértékű volt, nem véletlen, hogy azon a négy meccsen, amelyen pályára lépett, gólt szerzett. Ha így folytatja, nagy segítségünkre lesz. Berecz Zsombor és Hangya Szilveszter szintén, de türelmesnek kell lennünk velük.

– Csakhogy a „minőség” még hiányzik.
– Így van. Olyan futballistákat kell szerződtetnünk, akik ezen a szinten extrát tudnak, akik adott esetben eldöntethetnek egy párharcot. Más kérdés, hogy nem könnyű ilyen játékosokat Magyarországra hozni. A magyar labdarúgás fejlődik, ez nem vitás, épülnek a stadionok, a körülmények egyre vonzóbbak a külföldi futballistáknak, ám a legnagyobb csáberőt az jelentené, ha a klubcsapatok eredményesek lennének a nemzetközi porondon. Mégiscsak az lenne az igazi, ha az új létesítményekben nagy meccseket lehetne játszani.

– Félő, még jó ideig marad a televízió.
– Tegyünk azért, hogy ne maradjon. Az éppen zajló világbajnokságnál jobb inspiráció nem is kell. Tessék megnézni, milyen hangulatú mérkőzéseket rendeznek az impozáns arénákban. Próbáljuk meg ezt a légkört elhozni Magyarországra, mert a tévében is jó a hétközi, az idő előrehaladtával egyre nagyobb tétre menő BL- vagy El-mérkőzéseket nézni, de higgyék el nekem, élőben még jobb lenne.

BAJNOKOK LIGÁJA 2018–2019
SELEJTEZŐ, 1. FORDULÓ

1. MÉRKŐZÉS

Július 10., 18.00: F91 DUDELANGE (luxemburgi)–MOL VIDI (magyar) (Tv: Duna World)
VISSZAVÁGÓ
Július 17., 20.15, Felcsút: MOL VIDI (magyar)–F91 DUDELANGE (luxemburgi) (Tv: M4 Sport)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik