BL: hétfőn a futball nyert Lipcsében; kedden melyik csapat fog?

BABJÁK BENCE, TÖRÖK ATTILA (Lipcse)BABJÁK BENCE, TÖRÖK ATTILA (Lipcse)
Vágólapra másolva!
2020.03.10. 08:25
A koronavírus-veszély ellenére is nézők előtt rendezik a keddi esti meccset, a lipcseiket irányító Julian Nagelsmann az esélyek mellett a Nemzeti Sport kérdésére a magyar válogatott kapusról is beszélt, míg az újabb játékost elveszítő José Mourinho úgy véli, nincs veszítenivalójuk.
GALÉRIÁNKAT A KÉPRE KATTINTVA TEKINTHETIK MEG (Fotók: Török Attila)
GALÉRIÁNKAT A KÉPRE KATTINTVA TEKINTHETIK MEG (Fotók: Török Attila)

 

A Leipziger Volkszeitung címlapja hétfőn öles betűkkel hirdette: a koronavírus a szász szövetségi tartományban is felütötte a fejét.

Tekintve, hogy említett tartomány központja éppen Lipcse, nem meglepő, ha vasárnap délutántól hétfő délelőttig a LeipzigTottenham párharc kimeneteléről jóval kevesebbet foglalkozott a helyi média, mint a mérkőzés megrendezésével. A Gulácsi Pétert és a sérült Willi Orbánt foglalkoztató klub először vasárnap délután, a hivatalos Twitter csatornáján jelezte, hogy a szurkolóknak nem kell zárt kapus meccstől tartaniuk, majd hétfő reggel Matthias Hasberg, a város polgármestere a futballklubbal és az egészségügyi szervezetekkel történő egyeztetés után bejelentette, hogy nézők előtt rendezik meg a kedd esti összecsapást még akkor is, ha a döntés szembe megy az egészségügyi miniszter vasárnapi kérésével.

A közel hatszázezer lakost számláló városban tehát hétfő esti állás szerint a labdarúgás győzött, más kérdés, hogy a meglehetősen kétarcú Lipcse álmoskásan hangolódott a visszavágóra. A egyik sarkon betört ablakú, vörös téglás, üresen álló gyár-és lakóépületek magasodnak a járókelők felett, majd a gazzal benőtt susnyás végében az új építésű lakóházak előtt suhan el a villamos, ám a meccset csak itt-ott hirdette néhány óriásplakát. A Red Bull Aréna melletti szurkolói boltban sem tapasztaltunk tolongást, a Gulácsi Péter dedikált mezét és stoplisát vitrinben őrző konténerépület is hiába várta a látogatókat hétfő kora délután, az Elsterbecken folyó partjára felhúzott stadion pedig akár a város tükörképe is lehetne: az idő vasfogát magán viselő, főbejáratként szolgáló épület mögé húzták fel a minden igényt kielégítő modern létesítményt. Az élet a délután folyamán pezsdült fel némileg az arénánál, amikor a médiaterembe a hazaiakat irányító 32 esztendős Julian Nagelsmann ült le a sajtó képviselői elé. Nézőpont kérdése, hogy a hétvégi, Wolfsburg elleni döntetlen után a Bayern Münchentől öt pontra leszakadó együttese milyen formában várja a meccset. Együttese hat tétmeccs óta veretlen, igaz legutóbbi két bajnokiján mindössze két pontot szerzett, a Bild pedig élesen fogalmazott a hétvégi bajnoki után, mondván, a fiatal szakvezető taktikája kiismerhetővé, és sablonossá vált.

„Akadnak olyan helyzetek a futballban, amelyből a labdarúgók önbizalmat meríthetnek, ami lehet akár egy párharc is – mondta kedd délután a Leipzig vezetőedzője. – Sajnos múlt hétvégén a Wolfsburg ellen nem nagyon láttam ilyen szituációkat, a felállt védelemmel szemben hatékonyabban kell futballoznunk, de korábban a Tottenham vagy a Schalke ellen bizonyítottuk, hogy megvan bennünk a megfelelő minőség arra, hogy erős vetélytárs ellen is nyerjünk. Ami a hatóságok döntését illeti, boldog vagyok, hogy a saját közönségünk előtt játszhatunk, hátrányba kerültünk volna, ha zárt kapus meccsen kell kivívnunk a továbbjutást. Ugyanúgy készültünk ahogy eddig, semmilyen extra egészségügyi vizsgálatot nem iktattunk a programba. Örültünk a döntésnek, és biztos vagyok benne, hogy a hétvégi Bundesliga fordulókat illetően is megfelelő határozat születik.”

A Leipzig vezetőedzője a Nemzeti Sport kérdésére a két együttes kapusairól, Gulácsi Péterről, valamint Hugo Llorisról is beszélt.

„Mindkét kapus fontos láncszem a saját csapatában, az ilyen párharcoknál pedig fontos, hogy olyan kapus legyen, aki három-négy helyzetből akár az összeset képes hárítani. Mindkét gólvonal előtt olyan kapus áll, aki mindenre fel van készülve, meglehet, mindkét félnek két-három lehetőségből kell gazdálkodnia, ezért fontos, hogy a koncentráció az első perctől megfelelő legyen. Boldog vagyok, hogy Gulácsi Péter nálunk véd, annak kevésbé, hogy a túloldalon Hugo Lloris igyekszik majd hárítani. Bízom benne, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt kedd este, amilyet Londonban láttunk tőle.”

A londoni 1–0-ás győzelem után a visszavágót kényelmesebb helyzetből váró RB Leipziget túlzás lenne sebzett vadnak nevezni, ráadásul az ezer sebből vérző Tottenhamet újabb csapás érte. A Burnley elleni hétvégi döntetlen után immár öt nyeretlen tétmeccsnél jár a tavalyi BL-döntős, a türelem egyre inkább fogy a legutóbbi pontvesztés után a saját játékosát a nyilvánosság előtt kritizáló José Mourinhóval szemben (ezúttal Tanguy Ndombele volt az áldozat), kedd délelőtt pedig a januárban a PSV-től szerződtetett Steven Bergwijn sem tudott társaival edzeni. Ehhez képest a kétszeres BL-győztes portugál szakvezető hétfő este a nehézségek ellenére is a mosolygósabb arcát mutatta az újságíróknak.

„Őszintén szólva, szerintem Steven a mostani idényben már nem léphet pályára – kezdte a portugál szakvezető. – Ilyen balszerencsés sérüléshullámot még egyetlen csapat élén sem éltem át. Harry Kane sérülése tipikus decemberi Premier League-sérülésnek tekinthető, a többi játékos kidőlésére viszont nem számítottam. Ha elképzelik, hogy a Leipzigben egyszerre sérül meg Timo Werner, Patrik Schick, Christopher Nkunku, Yussuf Poulsen és Emil Forsberg, a kollégám, Julian Nagelsmann aligha mosolyogna annyit, mint én most. A párharc félidejében egy gólos hátrányban vagyunk, és most azt kérdezgetik, képesek vagyunk-e két gólt szerezni? A futballban bármi lehetséges, és pozitívan állunk a keddi meccshez. Akár nyerünk, akár veszítünk, mindent kiadunk magunkból a pályán.”

Hétfőn a futball nyert Lipcsében.

Megtippelni is nehéz lenne, kedden melyik együttes örül majd.

BAJNOKOK LIGÁJA, NYOLCADDÖNTŐ
VISSZAVÁGÓ
KEDD
21.00:
Valencia (spanyol)–Atalanta (olasz) (Tv: Spíler2) – élőben az NSO-n!
21.00: RB Leipzig (német)–Tottenham Hotspur (angol) (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik