Ámulat Párizsban, győzött a Manchester United a PSG ellen

RUSZNÁK GYÖRGYRUSZNÁK GYÖRGY
Vágólapra másolva!
2020.10.20. 20:48
null
Marcus Rashford (jobbra) gólja a győzelmet jelentette az MU-nak (fotó: AFP)
A végig koncentráltan játszó Manchester United kiharcolta a győzelmet Párizsban a Paris Saint-Germain ellen a Bajnokok Ligája H-csoportjában. A zuhogó esőben lejátszott mérkőzésen a PSG sok helyzetet kihagyott, ez okozta a vesztét.


BAJNOKOK LIGÁJA

CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ
H-CSOPORT
Paris Saint-Germain (francia)–Manchester United (angol) 1–2
Párizs,
Parc des Princes. Vezette: Antonio Mateu Lahoz
PSG:Navas – Florenzi (Dagba, 78.), Diallo, Kimpembe, Kurzawa (Bakker, 86.) – A. Herrera (Rafinha, 78.), Danilo Pereira, Gueye (Kean, a szünetben) – Di María (Sarabia, 86.), Neymar, Mbappé. Vezetőedző: Thomas Tuchel.
MANCHESTER UNITED: De Gea – Wan-Bissaka, Tuanzebe, Lindelöf, Shaw – Fred, McTominay – Rashford, Bruno Fernandes (Van de Beek, 88.), Alex Telles (Pogba, 67.) – Martial (James, 88.). Vezetőedző: Ole Gunnar Solksjaer.
Gólszerző:Martial (53. – öngól), ill. Bruno Fernandes (23. – 11-esből), Rashford (87.)

A csoport másik meccsén
RB Leipzig (német)–Istanbul Basaksehir (török) 2–0

A H-CSOPORT ÁLLÁSA
1. RB Leipzig11002–0+23
2. Manchester United11002–1+13
3. Paris SG10011–2–10
4. Basaksehir10010–2–20

ÖSSZEFOGLALÓ

Nem éppen a legjobb reményekkel érkezett a Manchester United Párizsba, hogy megmérkőzzön a Bajnokok Ligájában az előző kiírás ezüstérmesével, a PSG-vel. A nem túl jó bajnoki szereplés után kevesen bíztak benne, hogy jó eredményt tudnak elérni, de erre alaposan rácáfoltak az angolok.

Már a meccs elején látszott, hogy Solksjaer nagyon jól megszervezte a csapatát, nem hagyták élni a párizsiakat, akik ennek ellenére némi mezőnyfölényt értek el. A leginkább Di María igyekezett zavart kelteni az angolok soraiban, de ezen a napon David de Gea nagyon jó napot fogott ki.

A manchesterieket az is segítette, hogy a 20. percben Diallo elég meggondolatlan mozdulatai miatt tizenegyest kapott a vendégcsapat. A tizenegyest Bruno Fernandes először kihagyta, de mivel Navas nem a vonalon állt a védése előtt, a bíró újrarúgatta. Ezúttal már nem hibázott az MU portugál csapatkapitánya. 0–1

A PSG-t egyértelműen megfogta a gól, jó ideig nem nagyon tudott használható helyzetet kialakítani, inkább az ideges gesztusok szaporodtak, nem a lehetőségek. Úgy ért véget az első félidő, hogy a látottak alapján megérdemeltnek tűnt a manchesteri vezetés.

A második félidőben rákapcsoltak a hazaiak, és a zuhogó esőben szinte odaszegezték a kapujuk elé az angolokat. Az MU kapujában azonban ott állt De Gea, aki ezen a napon szinte mindent védett. Szinte mindent, arra ugyanis nem számított, hogy az 55. percben a saját csapattársa, Martial fejéről vágódik a kapujába a labda – egyenlítő a PSG. 1–1

Bár úgy tűnt, hogy az egyenlítés után megszerezheti a győzelmet a PSG, mégsem így történt, mert a manchesteriek taktikus játékkal őrizték a döntetlent, de a támadások lehetőségéről sem mondtak le. És mivel a hazaiak játékában túl sok volt az esetlegesség, jött is a büntetés a 87. percben, amikor kiváló akció végén Rashford parádés gólt szerzett. 1–2

A PSG-ben már nem volt erő az egyenlítésre, így meglepetésre az előzetesen esélytelennek ítélt MU nyerte a csoport rangadóját, és ha így folytatja, harcban lesz a továbbjutásért.

PERCRŐL PERCRE

MÁSODIK FÉLIDŐ

90+3. perc: Vége a meccsnek idegenben nyert az MU. 1–2
90. perc: Kean odapakolt Frednek, sárga járt érte.
88. perc: Két manchesteri csere: Bruno Fernandes helyett Van de Beek, Martial helyett James.
88. perc: Neymar jó kis lökete nem sokkal ment a bal fölső fölé.
87. perc: GÓÓÓÓÓL! MEGINT VEZET A MANCHESTER UNITED! Pogba játszott Rashfordhoz, aki felgyorsított, majd 16 méterről, jobbal remekül lőtte ki a jobb alsót. A labda a kapufáról pattant a hálóba. 1–2
86. perc: Újabb PSG-csere, Kurzawa helyett Bakker, Di María helyett Sarabiajátszik.
86. perc: Diallo az utolsó pillanatban mentett egy jobb oldali MU-szöglet utáni kavarodásban.
84. perc: Danilo Pereira kapott sárgát, mert lerántotta Fredet.
80. perc: Rashford lövését védte kiválóan Navas.
78. perc: Kettőt cserélt a PSG: Ander Herrera helyén Rafinha, Florenzi helyén Dagba játszik.
75. perc: Neymar bal oldali szögletét könnyen fejelte ki Rashford.
72. perc: Tuanzebe kapott sárgát könyöklésért.
68. perc: Bruno Fernandes lőtt 25 méterről az égbe.
67. perc: Cserélt az MU, Telles helyett Pogba a pályán.
64. perc: Bal oldali szöglet után röviden szabadítottak fel a védők, Florenzi beadta jobbról, Di María lövése alaposan mellé szállt.
60. perc: Visszanézték a videószobában, előbb a labda volt.
60. perc: Wan-Bissaka csúszott be a meginduló Keannek, tizenegyesgyanú...
58. perc: Rashford verte meg a védőjét, majd betört a tizenhatoson belülre, de mielőtt lőhetett volna, jött Danilo Pereira, és remek becsúszással mentett szögletre.
57. perc: Mbappé került helyzetbe, remekül hozta magát helyzetbe, a lövése pillanatában azonban Wan-Bissaka becsúszva mentett szögletre.
55. perc: GÓÓÓÓL! EGYENLÍTETT A PSG! Méghozzá egy öngóllal! Neymar végzett el szögletet balról, Martial emelkedett a legmagasabbra, és a saját kapujába csúsztatott. 1–1
54. perc: Kurzawa
adott be balról, a labda a lécről pattant tovább. Biztos nem így akarta, de meglepő volt.
49. perc: Párizsba – igaz, nem tegnap – beszökött az ősz. Zuhog az eső rendesen.
48. perc: Remek jelenet! Mbappé cselezte ki Wan-Bissakát, majd 10 méterről, kissé balról lőtt, De Gea csodás vetődéssel szedte ki a labdát a bal fölsőből.
47. perc: Rashford indult meg a kapu felé, az akciót követte Martial, csakhogy Rashford rosszul mérte fel a helyzetet, és elpasszolta magát…
46. perc: A félidőben cserélt a PSG, Gueye helyett Kean játszik.

46. perc: Elkezdődött a második félidő.

ELSŐ FÉLIDŐ

45+2. perc: Vége az első félidőnek, vezet a Manchester United. 0–1
44. perc: Mbappé
remek mozdulattal fordult kapura, de mielőtt belőhette volna 5 méterről, szerelték.
42. perc: Rashford indult meg a kapu felé, úgy tűnt, előnyt szerez, de aztán Diallo remek becsúszással mentett.
40. perc: Támadásban maradt az MU, a McTominayról lepattanó labda nem sokkal ment mellé.
39. perc: Bruno Fernandes 24 méterről kínálta meg Navast, aki remekül védett.
36. perc: Neymart ketten is felvágták egyszerre, közülük McTominay kapott sárgát.
34. perc: Mbappé esett el a manchesteri tizenhatoson belül, a bíró szerint szabályosan szerelték. Neymar nem hagyta szó nélkül, kapott is egy sárgát.
32. perc: Neymar ugrott ki a bal oldalon, majd középre adott Di María felé, de az utóbbi idők szokása szerint csak a támadás végén fújták be a lest...
28. perc: Kicsit visszavetette a PSG-t a gól, most kezdenek magukhoz térni a franciák.

Keylor Navas már verve, Bruno Fernandes belőtte a tizenegyest (fotó: AFP)
Keylor Navas már verve, Bruno Fernandes belőtte a tizenegyest (fotó: AFP)

23. perc: GÓÓÓL! VEZET AZ MU! Bruno Fernandes ezúttal is a bal alsót vette célba, de ezúttal Navas elvetődött jobbra. 0–1
23. perc: LAHOZ ÚJRARÚGATJA! Navas nem állt a vonalon.
22. perc: KIMARADT! Bruno Fernandes egészen a labdáig táncolt, Navas maradt középen, mint a cövek, és balra vetődve kifogta a labdát!
20. perc: TIZENEGYEST KAPOTT AZ MU! Diallo rántotta le Martialt.
17. perc: Di María
maradt a földön, miután Fred csúnyán odalépett neki. Amúgy a bíró nem látott szabálytalanságot.
12. perc: A szöglet után Mbappé ívelt középre, Kurzawa belepiszkált a labdába 6 méterről, de a labda elakadt De Geában.
12. perc: Di María
remek lövését mentette nagy bravúrral De Gea.
8. perc:
Jobb oldali beadás után Diallo ügyetlenkedett a tizenhatosán belül, nem tudta elrúgni, így lett majdnem jó Rashfordnak, aki elől Navas kaparintotta meg a labdát.
6. perc: Neymar cselezgetett az MU tizenhatosának előterében, ketten tudták csak szerelni.
4. perc: Kurzawa elől mentett Wan-Bissaka a tizenhatoson belül szögletre.

1. perc: Elkezdődött a találkozó, a PSG tiszta kékben, az MU fekete csíkos fehér mezben és fehér nadrágban játszik.


Hamarosan kezdünk...

ELŐZMÉNYEK

Hosszú évtizedek tapasztalata, hogy egy-egy Manchester Unitedtől elszenvedett fiaskó Bajnokok Ligája-győzelemig is repítheti az éppen aktuális vetélytársat. A legemlékezetesebb példa az 1999-es döntő, amikor az angol csapat a ráadás perceiben fordított a Bayern München ellen (2–1), majd két évvel később a bajor klub ült fel Európa trónjára. A dacos együttes a 2001-es menetelés során revansot vett manchesteri vetélytársán a negyeddöntőben, és most hasonlóra készül a Paris Saint-Germain is. Mint ismert, 2019 márciusában a Thomas Tuchel vezette fővárosi gárda drámai körülmények között búcsúzott: Neymarék hiába diadalmaskodtak idegenben 2–0-ra, apárizsi visszavágó maga volt a rém-álom: a rendes játékidő hosszabbításában Diogo Dalot tizenhatosonkívülről leadott, kis túlzással a nézőtérre tartó lövése után a labdátPresnel Kimpembe kézzel blokkolta,a könnyű síppal befújt tizenegyest Marcus Rashford értékesítette (1–3)a 90+4. percben, ezzel az MU kiejtet-te a franciákat.

Az emlékezetes vereséget gyors talpra állás követte az előző idényben: a Lőw Zsoltot másodedzőként foglalkoztató egyesület története legjobb teljesítményét nyújtva bekerült a lisszaboni fináléba. A Bayern München elleni mérkőzésen ugyan vereséget szenvedett (0–1), de kedd este ismét nekivág a BL-kalandnak.Lényeges különbség, hogy immár Edinson Cavani (200 góljával a PSG történetének legeredményesebb gólszerzője) nélkül, aki szerződé-se lejártával a Manchester Unitedet választotta. A 33 esztendős uruguayi csatár az átigazolási időszak utolsó napján (október 5-én) érkezett meg Angliába, s mivel külföldről utazott be, le kellett töltenie a 14 napos házi karantént. Ennek függvényében a bajnokságban még nem szerepelhetett, éppen volt klubja ellen mutatkozhat be a Bajnokok Ligájában. A vasárnapi gyakorláson mindenesetre részt vett csapattársaival, csupán Ole Gunnar Solskjaer menedzseren múlik, beveti-e új sztárját.

Különleges ütközetre számíthat Ángel Di María és Ander Herrera is a hazaiaktól: előbbi 2014–2015-ben futballozott a Manchester United színeiben, míg a spanyol közép-pályás 2019 nyaráig öt évet töltött Angliában.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik