Csak a szurkolás volt BL-szintű: négy gólt kapott odahaza a Fradi

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.08.13. 19:48
Hiába az idegenbeli döntetlen, a Ferencváros labdarúgócsapata hazai pályán súlyos, négygólos vereséget (0–4) szenvedett a Dinamo Zagrebtől a Bajnokok Ligája-selejtező harmadik körének visszavágóján. A horvátok még egy büntetőt is kihagytak a hajrában. A magyar bajnok az Európa-ligában folytatja, ott a csoportkörért mérkőzik meg, egy, a mostaninál sokkal gyengébb ellenféllel.
Sokatmondó kép: ezt a meccset gyorsan el kell felejteni (Fotó: Török Attila) – GALÉRIÁNKAT A KÉPRE KATTINTVA TEKINTHETIK MEG!
Sokatmondó kép: ezt a meccset gyorsan el kell felejteni (Fotó: Török Attila) – GALÉRIÁNKAT A KÉPRE KATTINTVA TEKINTHETIK MEG!

BAJNOKOK LIGÁJA
SELEJTEZŐ, 3. KÖR, VISSZAVÁGÓ
Ferencváros–Dinamo Zagreb (horvát) 0–4 (0–1)

Budapest, Groupama Aréna, 19 356 néző. Vezette: Buquet (francia)
Ferencváros: Dibusz – Lovrencsics G., Blazic, Dvali, Civic – Sigér, Haratin – Zubkov, Skvarka (Heister, 71.), Nguen (Varga R., 65.) – Szihnyevics (Boli, 84.). Vezetőedző: Szerhij Rebrov
Dinamo Zagreb: Livakovic – Stojanovic, Dilaver, Peric, Leovac – Moro, Ademi (Gojak, 69.), Dani Olmo (Situm, 84.) – Hajrovic (Majer, 77.), B. Petkovic, Orsic. Vezetőedző: Nenad Bjelica
Gólszerző: Ademi (16.), B. Petkovic (47.), Dani Olmo (55.), Gojak (79.)
Kiállítva: Civic (69.)

Továbbjutott: a Dinamo Zagreb, 5–1-es összesítéssel

A MÉRKŐZÉSRŐL BŐVEBBEN ITT OLVASHAT!

Lehűlés... A hétfői kánikulát követően a két csapat és a Groupama Arénát teljesen megtöltő szurkolók nagy örömére jelentősen lehűlt a hőmérséklet, így ideális időjárásban kezdődhetett a BL-visszavágó. Szerhij Rebrov egy, Nenad Bjelica két helyen változtatott az előző héthez képest: a ferencvárosiaknál Marcel Heister helyett Eldar Civic került be a védelem bal oldalára, a Dinamóban pedig Nikola Moro, valamint a zöld-fehér szurkolók által jól ismert Emir Dilaver lett a kezdőcsapat tagja.

Fantasztikus volt a hangulat a stadionban, amikor a francia Ruddy Buquet jelet adott a mérkőzés elkezdésére.

Túlzás nélkül írhatjuk: magyar pályán ritkán látható, elképesztő iramban kezdődött a találkozó. Még egy perce sem ment a játék, máris kiderült, mi lehet a Ferencváros fegyvere, amíg továbbjutásra áll: Tokmac Nguen egy mélységi indítással kilépett, lefutotta a védőket, ám Dominik Livakovic védeni tudott. Válaszképpen két veszélyes horvát helyzet is kialakult Dibusz Dénes kapuja előtt. Három és fél perc alatt három jelentős lehetőség, nem spóroltak az energiával a futballisták.

Pillanatok alatt kirajzolódott a két edző haditerve: az FTC a megszokott 4–2–3–1-es hadrendben futballozott, míg a Dinamo a négy védő előtt egy szűrővel, valamint az ék mögötti négy középpályással kezdett.

Alig negyedórán keresztül érezhette magát továbbjutónak a Ferencváros, amikor a Sigér Dávidról balszerencsésen az ellenfélhez kerülő labdát Dani Olmo megkaparintotta, és mert a védők nem léptek ki idejében, Arijan Ademi könnyedén megszerezhette a vezetést a zágrábi együttesnek. Ebben a pillanatban bizonyossá vált, hogy a Ferencvárosnak fel kell adnia a kontratámadásokra építő játékát. Az iram nem csökkent, ám a kívülállónak az lehetett az érzése, mindkét csapat szervezetten, fegyelmezetten teszi a dolgát, csak a Dinamo futballistái egy sebességi fokozattal gyorsabban járatják a labdát. Éppen ezért kulcsfontosságú volt, hogy a Ferencváros ne adjon területet az ellenfelének, ám az első félidőben a zöld-fehérek nemigen tudtak a Dinamo kapuja elé kerülni. Feltűnő volt ugyanis, hogy az irányító pozícióban szereplő Michal Skvarka alig-alig ér labdába. Vagy a feje fölött szállt el a labda, vagy a szélen próbálkozott a Ferencváros, a szlovák légiós elszigetelten vergődött, s bár sokat futott, hosszú perceken át képtelen volt játékba avatkozni. Márpedig neki (is) kellett volna szerveznie az akciókat...

Talán mondani sem kell: fantasztikus hangulatban zajlott a mérkőzés, noha a Dinamo gólja után a horvát csapat állt továbbjutásra, a hazai drukkerek lelkesedése mit sem csökkent, folyamatosan zúgott a tábor, és a nézők próbáltak erőt adni a játékosoknak.

Az első félidő hajrájában a Ferencváros egyre többször próbált a labdát a földön tartva építkezni, ahogy Szerhij Rebrov érkezése óta egyre gyakrabban láthattuk a zöld-fehérektől. A labdakihozatalnál a szélső középpályások középre indultak, hogy területet nyissanak a vonal mellett felfutó szélső védőknek, így megbontva az ellenfél védekezését. Ám az is látszott, hogy a Dinamo jól felkészült erre a taktikai húzásra, játékosai lezárták a szélek melletti területeket, hatástalanítva az egyik legveszélyesebb ferencvárosi fegyvert.

Az első félidő utolsó perceiben egyáltalán nem tűnt verhetetlennek a Dinamo. Mintha a Fradi megtalálta volna a saját játékát, Sigér Dávid kapufát lőtt – és elkezdtünk reménykedni.

Aztán alig kezdődött el a második félidő, máris mindennek vége volt.

A belső védő, Lasa Dvali rossz indítása, Sigér határozatlansága után „kirobbantak” a horvátok, játszi könnyedséggel átmentek Miha Blazicon is, végül Bruno Petkovic góllal fejezte be az akciót (0–2). Döbbent csend ült a stadionra, csak a sarokban félmeztelenre vetkőző horvát szurkolók tomboltak. A kemény ütéstől megrogyott a Ferencváros, és percekig nem is tért magához – jött is a következő, immár a harmadik zágrábi gól. Dani Olmo villant, már lövésre számítottak a védők, amikor ő még kényszerítőzött egyet Ademivel, mielőtt a sarokba helyezett volna (0–3). Gyönyörű támadás volt, még ha nekünk nem is feltétlenül tetszett.

Több mint fél óra volt hátra a mérkőzésből, de négy ferencvárosi gólra lett volna szükség. Senkinek sem voltak kétségei, a Ferencváros a második félidő elején elköszönt a BL-álmaitól. A második mérkőzés jelentős részében egyértelműen a Dinamo volt a jobb, a gyorsabb, a képzettebb játékosokat felvonultató csapat, ezért a nézők nem tettek szemrehányást a ferencvárosi játékosoknak (Eldar Civic kiállítása ugyanakkor bosszantó volt...). Kár azon keseregni, hogy a zágrábi mérkőzés második félidejében többet is elérhetett volna az FTC. Hiába tűnt jó eredménynek az 1–1-es döntetlen, várható volt, hogy a Dinamo nem játszik még egyszer olyan mélyen a tudása alatt, mint egy héttel ezelőtt.

A Fradi ment előre becsülettel, próbálkozott, egyre többet birtokolta a labdát (persze az is lehet, hogy a Dinamo jelentős előnye tudatában visszaállt, és hagyta passzolgatni az ellenfelet), de érezni lehetett, a ferencvárosi futballisták szívesen lemondanának az utolsó fél óráról – és inkább eltűnnének az öltöző mélyén. A negyedik zágrábi gólt két Dinamo-cserejátékos hozta össze, no meg Dibusz Dénes, akiről nagyon messzire pattant a labda egy távoli lövést követően. Bruno Petkovic gondoskodott arról, hogy ne legyen 0–5: kihagyta a zágrábiaknak megítélt tizenegyest. 0–4

Lehűlés... A vereség bizony hideg zuhany volt.

Kevés ilyen szintű mérkőzést játszunk, ezért hibáztunk annyit – Dibusz

A mérkőzésről tudósít: SOMOGYI ZSOLT (összefoglaló), NAGY-PÁL TAMÁS (videó), DÖMÖTÖR CSABA, SZABÓ MIKLÓS, TÖRÖK ATTILA (fotó), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik