Létfontosságú Inter-siker a Dortmund ellen, Barca-győzelem Prágában

M. G., H. D.M. G., H. D.
Vágólapra másolva!
2019.10.23. 20:52
null
Lautaro Martínez egymás után a negyedik mérkőzésén is eredményes volt (Fotó: AFP)
A labdarúgó Bajnokok Ligája F-csoportjában az Internazionale 2–0-ra legyőzte Milánóban a Borussia Dortmundot, ezzel előrelépett a csoport második, továbbjutó helyére. Az élen a Barcelona áll, amely 2–1-re győzött Prágában a Slavia Praha ellen.

INTERNAZIONALE–BORUSSIA DORTMUND

Aki lemaradt az első félidőről, nem veszített sokat, mert a két csapat összesen két helyzettel „kedveskedett” a San Siro népének. A találkozó inkább az Inter elképzelései szerint alakult, a Dortmundnak 31 perc kellett ahhoz, hogy egyáltalán egy lövést meg tudjon ereszteni...

Ekkor már hátrányban volt Lucien Favre alakulata, az Inter ugyanis berúgta az első lehetőségét a 22. percben. Stefan de Vrij ívelt előre, a dortmundi védővonal mögé, Nico Schulz beragadt, így Lautaro Martínez nem volt lesen – utólag a VAR „sasszeme” ezt ellenőrizte is. Martínez szépen mellre vette a passzt, befordult, és estében ellőtte a labdát a kapuba (1–0) – egymást követő negyedik mérkőzésén szerzett gólt az Interben.

Nemhogy dortmundi rohamok nem jöttek ezt követően, de még lehetőségek sem igazán adódtak – hogy aztán a félidő lefújása előtt Jadon Sancho először a mérkőzésen megszabaduljon a jobb szélen a védőktől, ám az angol támadó éles, lapos lövését Samir Handanovic bravúrral kiütötte. Maradt az 1–0 – a pletykák szerint ingó kispadú Favre-nak pedig ki kellett (volna) találnia valamit.

Ehhez képest a második félidő eleje – melyet Antonio Candreva egy lövése vezetett be – sem hozott különösebb változást, bár az 55. perc után a Dortmund kicsit „felcsavarta” letámadását az Inter térfelén, már az addigi szinte teljes passzivitáshoz viszonyítva.

A cserék sorát Antonio Conte kezdte meg a hatvanadik perc után, lehívta a semmit sem mutató Romelu Lukakut, pályára vezényelve az ifjú Sebastiano Espositót, Lucien Favre pedig Mahmoud Dahouddal váltotta fel Thomas Delaneyt. A Borussia már néha nyomás alá tudta helyezni az Inter kapuját, azonban egy Julian Brandt-lövést leszámítva (Handanovic mentett) nem került helyzetbe.

A hajrát újabb dortmundi csere, majd dortmundi ziccer vezette be, de Jadon Sancho nem tudta közelről átjuttatni a labdát a gólvonalon. Ezt megelőzően azért a vendégeknek is volt izgulnivalójuk egy Martínez-lövés miatt. A 82. percben aztán a 17 éves Esposito kiharcolt Mats Hummels szorításában egy tizenegyest, viszontLautaro Martínez büntetőjét Roman Bürki kivédte – nyitott maradt a végjáték!

Egészen a 89. percig, amikor Candreva kiugrott a jobb szélen egy szép kontra végén, és remek gólt lőtt a rövid sarokba a kiszolgáltatott Bürki mellett (2–0). Az Inter nagyon fontos győzelmet aratott, és előrelépett a második helyre a csoportban. Hamarosan újabb kulcsmeccset vív a két csapat – immár Dortmundban.

SLAVIA PRAHA–BARCELONA

Ugyan a legutóbbi két idegenbeli bajnokiját megnyerte a Barcelona, Ernesto Valverde gárdája a jelenlegi idényben meglehetősen gyengén szerepel otthonától távol: a La Ligában két veresége és egy döntetlenje is van, a Bajnokok Ligájában pedig gól nélküli ikszet játszott a Borussia Dortmund otthonában. A Slavia Praha ellen kötelező feladat volt a három pont begyűjtése – ez végül sikerült is, igaz, a vártnál valamivel nehezebben…

Nem sokáig kellett várni a mérkőzés első góljára, a Barcelona már a 3. percben vezetést szerzett. A hazaiak egy kirúgás után elveszítették a labdát a saját térfelükön, majd az Arthurral való összjátékot követően Lionel Messi közelről a kapu jobb oldalába lőtt. 0–1

Érdekesség, hogy Messi az első játékos a történelemben, aki sorozatban 15 BL-idényben szerzett legalább egy gólt. Ráadásul az argentin klasszis beérte Raúlt és Cristiano Ronaldót: immár neki is 33 különböző csapat ellen van gólja a legrangosabb európai kupasorozatban.

A gyors találat egy kissé elaltatta a katalánokat, leszámítva Marc-André ter Stegent, aki egymás után mutatta be a nagyobbnál nagyobb védéseket. A német kapus Jaroslav Zeleny lövése után lábbal védett, Lukás Masopust ziccerét magabiztosan hárította, Peter Olayinka kísérleténél pedig bravúrral nyomta szögletre a léc alá tartó labdát.

A fordulás után sem vett vissza a cseh csapat, amely az 50. percben ki is egyenlített: egy felívelés után Masopust megtartotta a labdát, majd Jan Boril elé tálalt, ő pedig egy igazítás után 11 méterről kilőtte a kapu bal alsó sarkát. 1–1

Tíz perc sem telt el, Messi szabadrúgása után Luis Suárez húzta a kapura a labdát, amely Olayinkáról a saját kapujába pattant (1–2).

A folytatásban a végig rendkívül bátor játékot nyújtó Slavia Praha mindent megtett az egyenlítésért, de újabb gólt már nem tudott szerezni (előfordult, hogy a katalán együttesnek egy támadáson belül három lövést is blokkolnia kellett…), így a hajrában több helyzetét is elszórakozó Barcelona a vártnál jóval nehezebben nyert – a lényeg azonban, hogy a csoport élére állt.

BAJNOKOK LIGÁJA
CSOPORTKÖR
, 3. FORDULÓ
F-CSOPORT
Internazionale (olasz)–Borussia Dortmund (német) 2–0 (L. Martínez 22., Candreva 89.)
Slavia Praha (cseh)–Barcelona (spanyol) 1–2 (Boril 50., ill. Messi 3., Olayinka 57. – öngól)

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Barcelona 3 2 1 4–2 +2 7
2. Internazionale 3 1 1 1 4–3 +1 4
3. Borussia Dortmund 3 1 1 1 2–2 0 4
4. Slavia Praha 3 1 2 2–5 –3 1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik