A fehérváriak küzdelmes meccsen döntetlenre végeztek a kék mezes luxemburgiakkal (Fotó: molvidi.hu)

 

Klaus Toppmöller (a Frankfurt, a Leverkusen, a Hamburg korábbi edzője, egykori grúz kapitány) fia, Dino Toppmöller próbálta meglepni a magyar bajnokot: a felkészülés alatt gólveszélyesnek tűnő támadót, a francia Nicolas Perezt csak a kispadra ültette. Az előre megadott hazai összeállításból egy ember maradt ki, Kevin Malget, aki játszott a tavaly novemberi Luxemburg–Magyarország válogatott meccsen (2–1), ő sérülés miatt volt kénytelen kihagyni a találkozót. Marko Nikolics viszont az előre várható kezdőcsapatot küldte pályára a szezon első tétmérkőzésén, amelyen, mint ismert, már Mol Vidi FC néven szerepelt az NB I aranyérmese.

A kezdésre szépen megtelt a hangulatos sporttelep, és nem megbántva senkit: az NB III-as körülmények láttán nehéz elképzelni, a máskor és máshol igencsak szigorú UEFA-ellenőrök vajon miként találták ezt a létesítményt alkalmasnak a találkozó lebonyolítására.

A fehérváriak a tavasz második felében látott hadrendben kezdtek. Ennek lényege, hogy a négy középpályás a pálya középső részén helyezkedett (Juhász Roland eltiltás miatt csupán néző lehetett), Anel Hadzic a védelem előtt, Huszti Szabolcs és Pátkai Máté a bosnyák előtt, Kovács István a két ék mögött, a vonalak melletti területet pedig a két szélső védőnek kellett bejátszania.

Tíz perc elteltével úgy tűnt, a házigazda talál előbb magára, s ezt Clément Couturier, majd Dominik Stolz veszélyes lövése jelezte, miközben a magyar bajnok nemigen tudta megközelíteni a luxemburgiak tizenhatosát. A hazai védelem előtt Marc-André Kruska szervezte a Dudelange játékát, ő korábban a Borussia Dortmund futballistája volt.

Próbálkozott, de nem nagyon bírt ellenfelével a Mol Vidi. Látszott, hogy a luxemburgiak szervezetten védekeznek, felkészültek a fehérváriakból, és nem rugdosták el a labdát – ha megszerezték, igyekeztek támadásokat építeni. Fél óra telt el, amikor a magyar együttes megpróbálta ráerőltetni akaratát ellenfelére. Jelentősen megnőtt a vendégcsapat labdabirtoklási fölénye, a mezőnyben sok passzal igyekezett mozgatni, szétzilálni a Dudelange védelmét, ám a kapuhoz csak nem került közelebb. Huszti Szabolcs és Pátkai Máté helyet cserélt, előbbi beadása után alakult ki veszélyes helyzet, azonban üggyel-bajjal mentettek a védők.

Nem sokkal a szünet előtt aztán, ahogy mondani szokás, lélektanilag jó pillanatban gólt szerzett a Vidi. Danko Lazovics okos átadása után Huszti Szabolcs éles szögből ellentmondást nem tűrően lőtt a léc alá – megvolt tehát az ilyenkor fontosnak mondott idegenbeli találat.

Három luxemburgi lehetőséggel kezdődött a második félidő: Kovácsik Ádám lábbal védett a válogatottból ismert David Turpel szép megoldása, ügyes lövése után, majd Bryan Mélisse lőtt kapura, a Mol Vidi kapusa ekkor is hárított, aztán Daniel Sinani tesztelte Kovácsik Ádámot szabadrúgásból, de védés követte az újabb luxemburgi kísérletet is.

A három lövés nem volt elég figyelmeztetőnek, a harmatos védekezés megbosszulta magát: az addig jól teljesítő magyar kapus Bryan Mélisse következő lövésénél rosszul ért a labdába.

Kovács István közelharcot vív (Fotó: molvidi.hu)Az egyenlítés feldobta a riválist, egy óra elteltével 8–1 volt a kapura lövési kísérletek száma – a hazaiak javára. Szenvedett, kínlódott a Vidi, a magyar szurkolók nagyjából úgy érezték magukat a meccs láttán, mint a válogatott összecsapásain Andorrában vagy tavaly novemberben éppen itt, Luxemburgban. Kovácsik Ádám újabb védése kellett ahhoz, hogy negyedórával a vége előtt ne fordítson a Dudelange, s bizony, azt is el kell ismerni, az ellenfél közelebb volt a második gól megszerzéséhez, mint a Vidi...

Július 10-én a magyar bajnokcsapatot láttuk a BL selejtezőjének első mérkőzésén, de erre a teljesítményre senki se legyen büszke.

BAJNOKOK LIGÁJA
SELEJTEZŐ, 1. FORDULÓ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
F91 Dudelange (luxemburgi)–Mol Vidi FC 1–1 (Mélisse 58., ill. Huszti 42.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!