A Vidi vezetett, de nem nyert Luxemburgban

BACSKAI J. (közvetítés), SOMOGYI ZS. (összefoglaló)BACSKAI J. (közvetítés), SOMOGYI ZS. (összefoglaló)
Vágólapra másolva!
2018.07.10. 17:50
null
A fehérváriak küzdelmes meccsen döntetlenre végeztek a kék mezes luxemburgiakkal (Fotó: molvidi.hu)
A Mol Vidi FC megkezdte szereplését a Bajnokok Ligája selejtezőjében, idegenben 1–1-re végzett Luxemburgban, a Dudelange otthonában.

 

Klaus Toppmöller (a Frankfurt, a Leverkusen, a Hamburg korábbi edzője, egykori grúz kapitány) fia, Dino Toppmöller próbálta meglepni a magyar bajnokot: a felkészülés alatt gólveszélyesnek tűnő támadót, a francia Nicolas Perezt csak a kispadra ültette. Az előre megadott hazai összeállításból egy ember maradt ki, Kevin Malget, aki játszott a tavaly novemberi Luxemburg–Magyarország válogatott meccsen (2–1), ő sérülés miatt volt kénytelen kihagyni a találkozót. Marko Nikolics viszont az előre várható kezdőcsapatot küldte pályára a szezon első tétmérkőzésén, amelyen, mint ismert, már Mol Vidi FC néven szerepelt az NB I aranyérmese.

A kezdésre szépen megtelt a hangulatos sporttelep, és nem megbántva senkit: az NB III-as körülmények láttán nehéz elképzelni, a máskor és máshol igencsak szigorú UEFA-ellenőrök vajon miként találták ezt a létesítményt alkalmasnak a találkozó lebonyolítására.

A fehérváriak a tavasz második felében látott hadrendben kezdtek. Ennek lényege, hogy a négy középpályás a pálya középső részén helyezkedett (Juhász Roland eltiltás miatt csupán néző lehetett), Anel Hadzic a védelem előtt, Huszti Szabolcs és Pátkai Máté a bosnyák előtt, Kovács István a két ék mögött, a vonalak melletti területet pedig a két szélső védőnek kellett bejátszania.

Tíz perc elteltével úgy tűnt, a házigazda talál előbb magára, s ezt Clément Couturier, majd Dominik Stolz veszélyes lövése jelezte, miközben a magyar bajnok nemigen tudta megközelíteni a luxemburgiak tizenhatosát. A hazai védelem előtt Marc-André Kruska szervezte a Dudelange játékát, ő korábban a Borussia Dortmund futballistája volt.

Próbálkozott, de nem nagyon bírt ellenfelével a Mol Vidi. Látszott, hogy a luxemburgiak szervezetten védekeznek, felkészültek a fehérváriakból, és nem rugdosták el a labdát – ha megszerezték, igyekeztek támadásokat építeni. Fél óra telt el, amikor a magyar együttes megpróbálta ráerőltetni akaratát ellenfelére. Jelentősen megnőtt a vendégcsapat labdabirtoklási fölénye, a mezőnyben sok passzal igyekezett mozgatni, szétzilálni a Dudelange védelmét, ám a kapuhoz csak nem került közelebb. Huszti Szabolcs és Pátkai Máté helyet cserélt, előbbi beadása után alakult ki veszélyes helyzet, azonban üggyel-bajjal mentettek a védők.

Nem sokkal a szünet előtt aztán, ahogy mondani szokás, lélektanilag jó pillanatban gólt szerzett a Vidi. Danko Lazovics okos átadása után Huszti Szabolcs éles szögből ellentmondást nem tűrően lőtt a léc alá – megvolt tehát az ilyenkor fontosnak mondott idegenbeli találat.

Három luxemburgi lehetőséggel kezdődött a második félidő: Kovácsik Ádám lábbal védett a válogatottból ismert David Turpel szép megoldása, ügyes lövése után, majd Bryan Mélisse lőtt kapura, a Mol Vidi kapusa ekkor is hárított, aztán Daniel Sinani tesztelte Kovácsik Ádámot szabadrúgásból, de védés követte az újabb luxemburgi kísérletet is.

A három lövés nem volt elég figyelmeztetőnek, a harmatos védekezés megbosszulta magát: az addig jól teljesítő magyar kapus Bryan Mélisse következő lövésénél rosszul ért a labdába.

Kovács István közelharcot vív (Fotó: molvidi.hu)
Kovács István közelharcot vív (Fotó: molvidi.hu)



Az egyenlítés feldobta a riválist, egy óra elteltével 8–1 volt a kapura lövési kísérletek száma – a hazaiak javára. Szenvedett, kínlódott a Vidi, a magyar szurkolók nagyjából úgy érezték magukat a meccs láttán, mint a válogatott összecsapásain Andorrában vagy tavaly novemberben éppen itt, Luxemburgban. Kovácsik Ádám újabb védése kellett ahhoz, hogy negyedórával a vége előtt ne fordítson a Dudelange, s bizony, azt is el kell ismerni, az ellenfél közelebb volt a második gól megszerzéséhez, mint a Vidi...

Július 10-én a magyar bajnokcsapatot láttuk a BL selejtezőjének első mérkőzésén, de erre a teljesítményre senki se legyen büszke.

BAJNOKOK LIGÁJA
SELEJTEZŐ, 1. FORDULÓ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
F91 Dudelange (luxemburgi)–Mol Vidi FC 1–1 (Mélisse 58., ill. Huszti 42.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik