Lewandowski-show, sima Bayern-siker Münchenben is

BACSINSZKI ÁDÁM (összefoglaló), MAROSI GERGELY (percről percre)BACSINSZKI ÁDÁM (összefoglaló), MAROSI GERGELY (percről percre)
Vágólapra másolva!
2020.08.08. 20:52
null
Lewandowski óriásit repül, kiharcolva a Bayern tizenegyesét – melyet aztán értékesített is (Fotó: AFP)
A papírformának megfelelően a Bayern München is elfoglalta helyét a labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntőjében: a német bajnok az idegenbeli 3–0-s siker után hazai pályán 4–1-re lépte le a Chelsea-t, így 7–1-es összesítéssel ment tovább.

BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ

BAYERN MÜNCHEN (német)–CHELSEA (angol) 4–1 (2–1)
München, Allianz Aréna, zárt kapuk mögött. Vezette: Hategan (román)
BAYERN: Neuer – Kimmich (Odriozola, 71.), J. Boateng (Süle, 64.), Alaba, Davies – Goretzka, Thiago (Tolisso, 71.) – Gnabry (Javi Martínez, 81.), Th. Müller, Perisic (Coutinho, 64.) – Lewandowski. Vezetőedző: Hans-Dieter Flick
CHELSEA: Caballero – James, Christensen, Zouma, Emerson – Barkley, Kanté, Kovacic – Hudson-Odoi, Abraham (Giroud, 81.), Mount. Vezetőedző: Frank Lampard
Gólszerző:
Lewandowski (10., 84. – az elsőt 11-esből), Perisic (24.), Tolisso (76.), ill. Abraham (44.)

Továbbjutott: a Bayern München, kettős győzelemmel, 7–1-es összesítéssel

A Chelsea legutóbbi müncheni látogatása története első, s máig utolsó Bajnokok Ligája-győzelmével zárult, most azonban jóval nehezebb feladat előtt állt a londoni csapat: az odavágón elszenvedett háromgólos vereség után csodaszámba ment volna a továbbjutás.

A sérülések, illetve eltiltások miatt kilenc (!) játékost nélkülöző vendégek sorsa gyakorlatilag már a 8. percben megpecsételődött: a leshatárról kiugró Robert Lewandowski eltolta Willy Caballero mellett a labdát, majd átesett a kapuson, s bár a játékvezető a segítője jelzésére lest ítélt, a VAR segítségnyújtása után mégis tizenegyest lőhetett a Bayern: a lengyel támadó nem hibázott, így egyrészt eldőlt, hogy nem lesz hosszabbítás, másfelől a Chelsea-nek már a három gól sem volt elég, hogy versenyben maradjon (1–0)... Lewandowski egyébként a 12. gólját szerezte hetedik idénybeli BL-meccsén, minden sorozatot figyelembe véve pedig 52 gól/44 mérkőzés a mutató – egészen brutális forma.

A hazaiak a gól után sem vettek vissza, a 112. Bajnokok Ligája-mérkőzését játszó, és ezzel német rekordot beállító Thomas Müller – egy bizonyos Philipp Lahmot ért be – próbálkozása N'Golo Kanté szorításában még nem ért kaput, a következő nagyobb lehetőségre már nem volt ellenszere a vendégeknek. Müller szerzett labdát a Chelsea térfelén, Lewandowski okosan kivárt a tizenhatos előterében, majd a jobbra helyezkedő Ivan Perisichez passzolt, aki higgadtan a rövid alsóba lőtt (2–0).

A második kapott gól már magához térítette az addig látványosan szenvedő Chelsea-t, Frank Lampard bánatára túlságosan későn. Emerson Palmieri szinte rögtön szépíthetett volna, Manuel Neuernek kellett bemutatnia az első védést, két perccel később már ő is tehetetlen volt, hiába talált be azonban Callum Hudson-Odoi szép csavarral, a gólpasszt adó Tammy Abraham lesen volt.

A szünet előtt nem sokkal már ténylegesen összejött a vendéggól, Emerson balról, laposan középre lőtt labdáját Neuer éppen Abraham elé tolta, aki köszönte szépen az ajándékot (2–1).

A meg nem adott gól és Abraham találata ellenére a Bayern totálisan az angol együttes fölé nőtt az első félidőben, sokatmondó adat, hogy Thiago (4) egyedül több szerelést mutatott be, mint a komplett Chelsea (2).

A második játékrész ott folytatódott, ahol az első abbamaradt, Alphonso Davies lövésénél Kurt Zouma mentett hatalmasat, Müller helyzete még ennél is nagyobb volt, de hazai szempontból balszerencsésen pattant a labda, és így ment egészen az utolsó negyedóra kezdetéig, amikor a továbbjutás mellett a visszavágó sorsát is eldöntötte a müncheni csapat. A néhány perccel korábban beálló Corentin Tolisso használta ki a védelem botrányos helyezkedését, és Lewandowski beadása után senkitől sem zavartatva bebelsőzte a harmadikat (3–1).

A kegyelemdöfést Lewandowski – ki más? – adta meg, a lengyelt saját csapattársa jobban zavarta a fejesnél, mint bármelyik londoni játékos (4–1)... A világklasszis támadónak ez volt a harmadik gólja a párharcban, mellé azért kiosztott négy gólpasszt, így a bajorok összes góljában közvetlen szerepet vállalt.

Hans-Dieter Flick mindössze a harmadik olyan edző lett, aki megnyerte az első öt mérkőzését a Bajnokok Ligájában, ez előtte csak Fabio Capellónak (Milan, 1992–1993) és Luis Fernándeznek (PSG, 1994–1995) sikerült – az olasz és a francia-spanyol kolléga hat egymást követő győzelemnél állt meg.

A Bayern München készülhet a jövő pénteki negyeddöntőre, amelyben a Napolit 3–1-re legyőző Barcelona lesz az ellenfele.

A MÁSIK MÉRKŐZÉSEN
BARCELONA (spanyol)–NAPOLI (olasz) 3–1 (3–1)
Barcelona, Camp Nou, zárt kapuk mögött. Vezette: Cakir (török)
BARCELONA: Ter Stegen – Semedo, Piqué, Lenglet, Jordi Alba – Sergi Roberto, Rakitic, F. de Jong – Messi, L. Suárez (Júnior Firpo, 92.), Griezmann (Monchu, 84.). Vezetőedző: Quique Setién
NAPOLI: Ospina – Di Lorenzo, Manolasz, Koulibaly, Mário Rui – Fabián Ruiz (Elmas, 79.), Demme (Lobotka, a szünetben), Zielinski (Hirving Lozano, 70.) – Callejón (Politano, 70.), Mertens, L. Insigne (Milik, 79.). Vezetőedző: Gennaro Gattuso
Gólszerző: Lenglet (10.), Messi (23.), L. Suárez (45+1. – 11-esből), ill. L. Insigne (45+5. – 11-esből)

Továbbjutott: a Barcelona, 4–2-es összesítéssel

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik