BL: Az eredmény hűen tükrözi azt, ami a pályán történt – Enrique

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.02.15. 00:09
null
Egy képben a Barcelona rettenetes estéje (Fotó: AFP)
Az eredmény hűen tükrözi azt, ami a pályán történt – vonta meg a mérleget Luis Enrique, a Barcelona labdarúgócsapatának vezetőedzője a katasztrofális, 4–0-s párizsi BL-vereség után. Unai Emery, a diadalmas PSG trénere nagyon visszafogott volt, kilencven perc verejtékre számít a Camp Nouban. A Barcelonának sosem látott fordítást kellene véghezvinnie – az első mérkőzésen látottak alapján erre vajmi kevés esélye van.

„Az elsődleges célunk az volt, hogy nyerjünk szurkolóink előtt, úgy, hogy ne kapjunk gólt. No meg Rabiot 3. percben kapott sárga lapja után az, hogy tizenegyen maradjunk a pályán. A következő cél az volt, hogy nyújtsunk jó teljesítményt, csináljunk show-t a drukkereinknek. Ez, azt hiszem, összejött. Ugyanakkor nem gondolom, hogy a Barcelona drukkerei azt hiszik, mindennek vége. A Camp Nouban rendkívül erős a Barcelona. Kilencven perc szenvedésre számítok – és úgy kezdjük azt a meccset, mintha 0–0 lenne” – értékelt higgadtan Unai Emery, a PSG vezetőedzője.

Emerynek eddig borzasztó volt a mérlege – 1 győzelem, 6 döntetlen és 16 vereség – a Barcelona ellen, de most hatalmas győzelmet ünnepelhetett taktikailag is. Blaise Matuidi, Marco Verratti és Adrien Rabiot óriási munkabírásával és labdaszerzéseivel valósággal megbénította a Barcelona játékát, a vendégek képtelenek voltak támadásokat építeni és megjátszani sztártámadóikat. Az öt legtöbbet futó játékosból négy a párizsiaké volt (Matuidi, Meunier, Rabiot és Cavani). A Lionel Messi, Luis Suárez, Neymar trió mintha pályán sem lett volna, a védelem pedig nem tudta megfogni a ficánkoló párizsi támadóegységet.

„A mérkőzés elejétől fogva agresszív letámadást alkalmazott ellenfelünk, ezzel nagy nyomást helyezve ránk. A PSG ráadásul sokkal jobban hasznosította a labdabirtoklását. Tisztában voltunk a PSG játékosainak képességeivel, tudtuk, hogy világklasszisokkal nézünk szembe. Ezen az estén egyértelmű, hogy a miénk volt a rosszabbik csapat a pályán. Az eredmény hűen mutatja azt, ami a pályán történt. A PSG fölénk nőtt minden tekintetben, jobban támadott, több helyzetet dolgozott ki. Reménykednünk kell abban, hogy a visszavágón 4–0-s vagy jobb eredményt érünk el. Nagyon nehéz lesz, de még csak a párharc felénél tartunk” – így Luis Enrique, a Barcelona elkeseredett trénere. Az európai kupák történetében még egy csapat sem tudott párharcot megfordítani 0–4-es első mérkőzés után.

Az egyik legismertebb futballszakíró, az angol Jonathan Wilson erős kritikát fogalmazott meg a Barcelonáról.

„A Barcelona egyik problémája az, hogy ha a középpályája erős nyomás alá kerül, a támadósora – bármilyen elképesztően tehetséges játékosokból álljon is – nem fog eleget dolgozni ahhoz, hogy visszaszerezze a labdát. Ez a nagy különbség Pep Guardiola és Luis Enrique Barcelonája között. Nyilván ennek előnye is van, hisz a csatársor játéka átütőbb lehet, jobban fel tudja törni egyéni kiválóságával az ellenfelek védelmét, kevésbé lesz tanácstalan Guardiola gárdájánál. A hátránya: teljesen széteshet a csapatjáték, mint ez most Párizsban is történt” – elemzett Wilson.

„A Barcelona nagy korszaka a végéhez közelít, az új generáció nehézkesen lép a régi nyomába. Mindenhol problémákat látunk a pályán, leginkább a középpályán vannak gondok. Az előző szezonokban létfontosságú munkát végző Sergio Busquets – a pók a háló közepén – egyre gyakrabban nyújt gyenge teljesítményt, André Gomes nem tudja felvenni a tempót. Jobbhátvédben Sergi Roberto magára maradt újra és újra. (...) Egy ekkora mérkőzésre már csak azért is nehéz felkészíteni, mert a Barcelona egyszerűen a hazai mezőnyben ritkán kényszerül védekezésre. Sergi Roberto meglehetősen jó szezont fut, de ma megmutatkoztak hiányosságai, ráadásul a középpályáról sem kapott segítséget. Julian Draxler és Ángel Di María úgy hagyta faképnél, ahogy akarta. Ezen a mérkőzésen a Barca teljesen összeomlott: a PSG leküzdötte, szétfutotta és lefutballozta őket” – folytatta analízisét.

„Az első félidőben látottak bizonyítják, mekkora különbséget jelenthet egy edző. Unai Emery jóval sokoldalúbb PSG-t rakott össze, mint Laurent Blanc. Ráadásul ismeri a spanyol futballt, érti, miként lehet nyomás alá helyezni a Barcelonát, aztán erőt gyűjteni, majd ismét nekik esni a félidő végén. Bravó!” – értékelt Andy Brassell szakíró az UEFA hivatalos honlapjának.

„Négy éve verték el ennyire európai kupamérkőzésen a Barcelonát. Az Jupp Heynckes Bayernje volt. Aki látta mindkét mérkőzést, az megerősítheti: a mostani nagyobb kiütés volt, sokkal egyoldalúbb találkozó. A legelejétől csak egy csapat volt a pályán, a Paris Saint-Germain minden tekintetben jobban játszott. A különbség nagyobb is lehetett volna. A PSG kiválóan futballozott, a Barcelonánál pedig fel kell tenni a kérdést: miért futott, dolgozott és pörgött végig ennyire jobban a hazai csapat? Ez komoly aggodalmakra ad okot” – nyilatkozta az UEFA Barcelonával foglalkozó szakírója, Graham Hunter.

Zárjunk a PSG-elnök Nasszer al-Kelaifi szavaival.

„Nagyszerű siker ez nekünk, a klubnak, a játékosoknak, az egész stábnak, csodálatos mérkőzést játszottunk. Néhány fontos emberünk hiányzott [Thiago Silva sérülés, Thiago Motta eltiltás miatt – a szerk.], de láttam, hogy a helyükre kerülők készen állnak. Láttam a szemükben. Ma kiélvezzük a győzelmünket, de három hét múlva visszavágó, és ezt követően már arra kell koncentrálnunk. Nagyon büszke vagyok mindenkire” – mondta a beIN Sportsnak.

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJÁT ITT OLVASHATJA EL!

BAJNOKOK LIGÁJA, NYOLCADDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
PSG (francia)–BARCELONA (spanyol) 4–0 (2–0)

Párizs, Parc des Princes. V: Marciniak (lengyel)
PSG: Trapp – Meunier, Marquinhos, Kimpembe, Kurzawa – Verratti (Nkunku, 69.), Rabiot – Di María (Lucas Moura, 61.), Matuidi, Draxler (Pastore, 86.) – Cavani. Vezetőedző: Unai Emery.
BARCELONA: Ter Stegen – Sergi Roberto, Piqué, Umtiti, Jordi Alba – André Gomes (Rafinha, 58.), Busquets, Iniesta (Rakitic, 72.) – Messi, Suárez, Neymar. Vezetőedző: Luis Enrique.
Gólszerző: Di María (18., 55.), Draxler (40.), Cavani (71.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik