Dráma Lisszabonban: a PSG az utolsó percekben fordítva BL-elődöntős

MURÁNYI DOMONKOS (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)MURÁNYI DOMONKOS (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)
Vágólapra másolva!
2020.08.12. 20:50
null
Marquinhos (balra) egyenlített a 90. percben (Fotó: AFP)
A labdarúgó Bajnokok Ligájában az abszolút újonc Atalanta nagyon sokáig vezetett a negyeddöntőben a sorozat egyik esélyese, a PSG ellen, de a hajrában fordítottak a párizsiak (1–2), ezzel bejutottak az elődöntőbe.

BAJNOKOK LIGÁJA
NEGYEDDÖNTŐ

Atalanta (olasz)–PSG (francia) 1–2
(1–0)
Lisszabon, Estádio da Luz, zárt kapuk mögött. V: A. Taylor (angol)
Atalanta: Sportiello – Rafael Tolói, Caldara, Djimsiti (Palomino, 60.) – Hateboer, De Roon, Freuler, Gosens (Castagne, 82.) – Pasalic (Muriel, 70.), A. Gómez (Malinovszkij, 60.) – D. Zapata (Da Riva, 82.). Vezetőedző: Gian Piero Gasperini
PSG: K. Navas (S. Rico, 79.) – Kehrer, Thiago Silva, Kimpembe, Bernat – A. Herrera (Draxler, 72.), Marquinhos, Gueye (Paredes, 72.) – Sarabia (Mbappé, 60.), Icardi (Choupo-Moting, 79.), Neymar. Vezetőedző: Thomas Tuchel
Gólszerző: Pasalic (27.), ill. Marquinhos (90.), Choupo-Moting (93.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

„Mikor, ha nem most?” – tehették fel a kérdést már a nyolcas döntő sorsolásakor a PSG vezetői, szurkolói és mindenki, aki a párizsi klub sikeréért dolgozik, mert bár az Atalanta, az RB Leipzig és az Atlético Madrid sem gyenge ellenfél (sőt…), mégis gyengébbnek tűnik ez az ág, mint a másik a Bayern Münchennel, az FC Barcelonával és a Manchester Cityvel. A francia kirakatcsapat legutóbb 1995-ben járt a Bajnokok Ligája elődöntőjében – akkor a Milan kettős győzelemmel, 3–0-s összesítéssel búcsúztatta –, azóta a negyeddöntőnél tovább egyszer sem jutott, pedig ecsetelnünk sem kell, hogy az anyagi lehetőségei és talán a játékosállománya is már évekkel ezelőtt megvolt hozzá.

Mikor, ha nem most? A PSG-t napra pontosan 50 évvel ezelőtt, 1970. augusztus 12-én alapították, és mi mással lehetett volna méltóképpen megünnepelni ezt az évfordulót, mint az első BL-idényét futó Atalanta kiejtésével.

Thomas Tuchel törött lábbal is végig irányította csapatát (Fotó: AFP)
Thomas Tuchel törött lábbal is végig irányította csapatát (Fotó: AFP)

Nem minden volt ehhez adva, hiszen míg az Atalanta gyakorlatilag a legerősebb összeállításában léphetett pályára, addig a PSG-ből az eltiltott Ángel Di María és a sérült Marco Verratti is hiányzott, s a bokasérülését még nem teljesen maga mögött hagyó Kylian Mbappé is csak a kispadon kezdte a találkozót, mert – Thomas Tuchel vezetőedző elmondása alapján – jelenlegi állapotában harminc percnél többet nem bír a lába.

A franciák már a harmadik percben megszerezhették volna a vezetést – és akkor bizonyosan másképp is alakult volna a meccs –, Neymar indult meg egyedül az Atalanta kapuja felé, de egy az egyben a kapussal szemben rém gyenge megoldást választva jócskán a kapu mellé perdített.

Nem sokkal később a másik kapu előtt Keylor Navas mutatott be óriási védést, igaz, Mattia Caldara lesről csúsztatott kapura, és ezt a partjelző is kiszúrta, így a gól akkor sem lett volna érvényes, ha a Costa Rica-i kapus nem hárít hatalmasat a gólvonalon.

Bravúrra lett volna szüksége Navasnak a 26. percben, Mario Pasalic lövésénél is, ám a horvát támadó 13 méterről olyan precízen tekert a kapu jobb oldalába, hogy a PSG kapusának nem volt esélye elérnie a labdát. Az Atalanta az idénybeli kilenc BL-mérkőzése közül a hetediken szerezte meg a találkozó első gólját (1–0).

Szinte egyből jöhetett volna a párizsiak válasza, Neymar szép szóló után 18 méterről centikkel a jobb kapufa mellé lőtt. Legnagyobb bánatára nem a belső, hanem a külső oldala mellé. A brazil klasszis ennél jóval nagyobb helyzetet hibázott el az első félidő végén, amikor Hans Hateboer ajándéklabdáját kissé kisodródott szögből a lelátóra lőtte.

KÖZEL A CSÚCS

A Paris Saint-Germain sorozatban a 33. Bajnokok Ligája-mérkőzésén szerzett gólt, a rekordot 2011 májusa és 2014 áprilisa között épített 34-es szériájával a Real Madrid tartja. A párizsi együttes legutóbb 2016 tavaszán a Manchester Cityvel szemben elveszített negyeddöntős párharc visszavágóján (0–1) nem talált be az ellenfél kapujába.

Félidőben tehát az Atalanta vezetett, a PSG-nek fel volt adva a lecke a folytatásra, hogy megfordítsa az eredményt. A szünet utáni első 15 percben nem került közelebb a céljához a Tuchel-legénység, így nem volt mese, jönnie kellett Mbappénak, akármilyen állapotban is van a bokája.

Próbálkozott becsülettel a Paris Saint-Germain, Neymar a második játékrészben is nagyon élt, azonban a kapu előtt rendre rossz döntéseket hozott, és Mbappé is kihasználatlanul hagyott egy nagy lehetőséget. Az Atalanta futballistái ekkor már kellően fáradtak voltak, így nem igazán jelentettek veszélyt a PSG kapujára, de Tuchel ettől még vélhetően nem örült annak, hogy Keylor Navast combsérülés miatt le kellett cserélnie (Sergio Rico állt be a helyére).

EZÉRT (IS) LETT NEYMAR A MECCS EMBERE

Neymar tizenhat sikeres csellel zárta a találkozót, ami a legjobb teljesítmény a BL-ben 2008 áprilisa óta, amikor Lionel Messi mutatott be ugyanennyit a Manchester United ellen.

Az utolsó percekhez, sőt a rendes játékidő utolsó másodperceihez értünk, úgy tűnt, hogy a bergamóiak véghez viszik azt, amire az évad kezdetén nagyon kevesen, a csoportkör harmadik fordulója után pedig – amikor a csapat pont nélkül volt sereghajtó a C jelű négyesben – még kevesebben számítottak, és első BL-idényükben bejutnak a legjobb négy közé, csakhogy ekkor összeomlottak.

A 90. percben Neymar középre passzolt labdája után Marquinhos némi védői segítséggel egyenlített (1–1), majd 149 másodperccel később Eric Maxim Choupo-Moting fordított. A kameruni csatár találatánál Mbappé adta a gólpasszt, de a támadás kulcsa nem ez az átadás, hanem az asszisztot megelőző Neymar-passz volt. A brazil ettől még nem feltétlenül lenne jogosult arra, hogy éves szinten egyedül annyit keressen, mint az Atalanta teljes kerete együttvéve, ám ez az ütempassza élményszámba ment (1–2).

A számok szerelmeseinek: a PSG megalapításának 25. évfordulóján, 1995-ben jutott be először, most, az 50.-en másodszor a Bajnokok Ligája elődöntőjébe. A következő elődöntős szereplésére aligha szeretne 25 évet várni.

De ki gondol most Párizsban az új szezonra, amikor augusztus 18-án (jövő kedden) a klubtörténet egyik legfontosabb meccse vár Neymarékra?! Csütörtökön eldől, hogy az RB Leipzig vagy az Atlético Madrid ellen…

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

A Choupo-Moting nyakában csüngő Neymart választották meg a meccs legjobbjának – nem az első félidei helyzetkihasználása miatt (Fotó: AFP)
A Choupo-Moting nyakában csüngő Neymart választották meg a meccs legjobbjának – nem az első félidei helyzetkihasználása miatt (Fotó: AFP)

A BAJNOKOK LIGÁJA NYOLCAS DÖNTŐJÉNEK TOVÁBBI PROGRAMJA
NEGYEDDÖNTŐ
Augusztus 13. (Estádio José Alvalade)
21.00: RB Leipzig (német)–Atlético Madrid (spanyol)

Augusztus 14. (Estádio da Luz)
21.00: FC Barcelona (spanyol)–Bayern München (német)

Augusztus 15. (Estádio José Alvalade)
21.00: Manchester City (angol)–Olympique Lyon (francia)

ELŐDÖNTŐ
Augusztus 18. (Estádio da Luz)

21.00: RB Leipzig (német)/Atlético Madrid (spanyol)–Paris Saint-Germain (francia)

Augusztus 19. (Estádio José Alvalade)
21.00: Manchester City (angol)/Olympique Lyon (francia)–FC Barcelona (spanyol)/Bayern München (német)

DÖNTŐ
Augusztus 23., 21.00 (Estádio da Luz)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik