Nagyon közel volt a BL-főtáblához a Vidi, de az El-csoportkörben folytatja

PIETSCH TIBOR (tudósítás, Athén), MAROSI GERGELY (percről percre)PIETSCH TIBOR (tudósítás, Athén), MAROSI GERGELY (percről percre)
Vágólapra másolva!
2018.08.28. 20:50
null
Nego kiemelkedő teljesítményt nyújtott, és Malmö után Athénban is betalált (Fotó: MTI)
A görög AEK az athéni Olimpiai Stadionban 1–1-es döntetlent játszott a Mol Vidi FC-vel a Bajnokok Ligája playoffkörében, és 3–2-es összesítéssel feljutott a BL főtáblájára. A hatalmasat harcoló Vidi az Európa-liga csoportkörében folytatja kupaszereplését.

Csodára készült a Vidi. Konkrétan arra, ami a Bajnokok Ligája történetében egyetlen magyar csapatnak sem sikerült még: négy selejtezőkört sikerrel letudva eljutni a főtábláig.

Csupán emlékeztetőül: a Dudelange volt az első „áldozat”.

A Ludogorec a második – holott mindenki a bolgár csapatot tartotta a párharc favoritjának.

A Malmö a harmadik – pedig tízből kilencen a svédek továbbjutására fogadtak volna az első mérkőzés előtt (tízből öten még a visszavágót megelőzően is).

Majd következett az AEK Athén.

Az a gárda, amely legutóbb 2017. augusztus 2-án szenvedett vereséget nemzetközi kupameccsen. Csak a miheztartás végett, aznap a CSZKA Moszkva otthonában kapott ki 1–0-ra, ami egyben a búcsúját jelentette a BL-selejtező harmadik körében. A „vég” azonban valaminek a kezdetét jelentette, a sárga-feketék az Európa-ligában folytathatták, s ha már kaptak még egy esélyt, éltek vele: azóta összesen tizenhárom BL- vagy Európa-liga-mérkőzést játszottak, és egyiket követően sem hagyták el vesztesen a gyepet (idén februárban úgy estek ki az El-ből, hogy a legjobb tizenhat közé kerülésért rendezett csatában Athénban 1–1-re, Kijevben 0–0-ra végeztek a Kádár Tamást is felvonultató Dinamóval). Kell-e mondani, a görög rekordot jelentő tizenharmadik veretlen találkozójukat múlt szerdán Budapesten vívták meg, s fájdalom, a döntetlennel nem elégedtek meg...

A Vidinek ezek után nem maradt más választása, mint megtörni az 1972 óta tartó „athéni átkot”: az AEK vendégeként egyetlen magyar klub sem tudott nyerni az európai kupában. Az elmúlt évtizedekben hiába tett erre kísérletet a Salgótarján, az Újpest, a Ferencváros, az MTK és a Vasas is, még egy árva döntetlenre sem futotta. Marko Nikolics vezetőedző annak tudatában állította össze a piros-kékek kezdő tizenegyét, hogy ha meg akarják tenni az utolsó lépést is a BL-csoportkörig vezető úton, a történelmi döntetlen sem elég – a székesfehérváriaknak mindenáron győzniük kellett.

Ahogy azt várni lehetett, az Üllői úton kiállított Huszti Szabolcs helyére Marko Scsepovics került be a csapatba. A malmői mérkőzés óta kézsérüléssel bajlódó, emiatt előbb-utóbb műtőasztalra fekvő Fiola Attila a világ minden kincséért sem hagyta volna ki a találkozót, és természetesen nem is hagyta ki – hétfőn még gipsz feszült a kezén, kedd este már csak egy rögzítőkötés, így a lengyel játékvezető, Szymon Marciniak részéről sem volt akadálya annak, hogy pályára lépjen.

Fantasztikus, a téthez méltó hangulatban kezdődött az összecsapás. Ahogy azt Marko Nikolics a mérkőzés előtti napon sugallta, a Vidi nem kezdett fejvesztve rohamozni, inkább átengedte a kezdeményezést ellenfelének. Ennek kis híján megitta a levét az ötödik percben: Petrosz Mantalosz beadásáról a Pesten piros lapot kapó Taszosz Bakaszetasz helyére beugró Hélder Lopes késett le egy hajszállal. Ennél is nyugtalanítóbb volt, hogy két perc múltán a bíró felmutatta a meccs első sárga lapját Boban Nikolovnak, ezt nem sokkal később Mihalisz Bakakisz a maga módján próbálta meglovagolni, amikor eljátszotta, hogy a magyar együttes macedón légiósa arcon könyökölte.

A lelátó hangos volt, de a pályán csendesen csordogált a mérkőzés, olybá tűnt, a Vidi arra vár, hogy egy-két pillanatra lankadjon a görögök figyelme. Az első nagy esély a 26. percben kínálkozott a fehérváriak előtt, ám Danko Lazovics szöglete és Anel Hadzic fejese után a labda – egy hazai játékost érintve – épphogy fölé szállt. A 30. percben Danko Lazovics még közelebb járt a gólhoz: mesteri szabadrúgását követően Vasziliosz Barkasz elképesztő bravúrral ütötte ki szögletre a jobb felső sarokba tartó labdát.

A Vidi a végsőkig küzdött az esőáztatta Olimpiai Stadionban (Fotó: MTI)
A Vidi a végsőkig küzdött az esőáztatta Olimpiai Stadionban (Fotó: MTI)

Miközben teljes mértékben felnőtt a Vidi az AEK mellé, derült égből villámcsapásként ért mindenkit, hogy leszakadt az ég, mintha csak Zeusz szórt volna villámokat az Olümposzról. A mennydörgéssel (is) párosuló vihar csak a bírót és a futballistákat nem zavarta. Az első félidő utolsó negyedórája is nagy küzdelmet hozott – záróakkordként Marko Livaja lőtt alig fölé. Midőn Marciniak sporttárs véget vetett a játékrésznek, megállapíthattuk, eső esett, gól nem, a magyar bajnoknak negyvenöt perce maradt arra, hogy – legalább – kétszer Barkasz kapujába találjon.

Az első jött is hamar, nagy kár, hogy az AEK lőtte: a Fiola Attila szabálytalanságáért megítélt büntetőt Petrosz Mantalosz váltotta gólra (1–0). A képlet ettől még nem változott, a Vidinek még mindig két találat kellett, és védője egyhamar javíthatott volna, ám beadása után a menteni igyekvő Kosztasz Galanopulosz centikkel lőtte saját kapuja mellé a labdát. Marko Nikolics ugyanakkor nem hiába mondta, hogy harcosok csapata az övé, játékosai sokadszor tettek tanúbizonyságot arról, hogy vesztett(nek tűnő) helyzetben sem adják fel, és lám, az 57. percben Loic Nego egy parádés emeléssel visszahozta a reményt (1–1).

A francia középpályás találata amennyire megfogta a hazai együttest, annyira feldobta a Vidit, egyik magyar támadás futott a másik után, az irányítást teljesen átvevő piros-kékek játékéban benne volt az újabb gól, a 68. percben Nego, három perccel később Marko Scsepovics járt nagyon közel hozzá. A hajrában a Vidi a frászt hozta a hazai drukkerekre, kapuja elé nyomta az athéni együttest, ám nem tudott újabb gólt szerezni még emberelőnyben, Hélder Lopes piros lapja után sem. Az utolsó lehetőség Juhász Roland előtt adódott, aki a 97. percben eleresztett egy remek lövést...

...ám az a léc fölött zúgott el kevéssel. A Vidi óriásit harcolt, a játék képe alapján közel volt a BL-főtáblához is, de az athéni iksz után búcsúzott az elitligától, és az Európa-liga csoportkörében folytatja.

Juhász Roland (23) az utolsó perceket már végig az AEK térfelén töltötte (Fotó: MTI)
Juhász Roland (23) az utolsó perceket már végig az AEK térfelén töltötte (Fotó: MTI)

AZ ÉLŐ, SZÖVEGES TUDÓSÍTÁS MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON IDE!

BAJNOKOK LIGÁJA
PLAYOFFKÖR, VISSZAVÁGÓ
BAJNOKI ÁG
AEK ATHÉN (görög)–MOL VIDI FC 1–1 (0–0)

Athén, Olimpiai Stadion, 42 000 néző. V: Szymon Marciniak (lengyel)
AEK Athén: Barkasz – Bakakisz, Ikonomu, Lambropulosz, Hult – Galanopulosz, Simoes – Hélder Lopes, Klonaridis (Ponce, 62.), Mantalosz (Csoszics, 90.) – Livaja (Alef, 84.). Vezetőedző: Marinosz Uzunidisz
Mol Vidi FC:
Kovácsik – Fiola, Juhász R., Vinícius, Stopira – Nego, A. Hadzic, Nikolov (Pátkai, a szünetben) – Kovács I., Lazovics – M. Scsepovics. Vezetőedző: Marko Nikolics
Gólszerző: Mantalosz (48. – 11-esből), ill. Nego (57.)
Kiállítva: Hélder Lopes (80.), Livaja (98. – a kispadról)
Továbbjutott: az AEK Athén, 3–2-es összesítéssel.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik