BL: A VAR apránként igazságosabbá teszi a futballt – Ramos

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.02.14. 00:16
null
Kétszer örülhetett a Real Madrid Amszterdamban – és remek helyzetből várja a visszavágót (Fotó: AFP)
A címvédő Real Madrid labdarúgócsapata 2–1-es győzelmet aratott az Ajax felett a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében, így kitűnő helyzetből várhatja a visszavágót. Ez volt a Real egymást követő hetedik győzelme az Ajax ellen – hasonló sorozatra a BL-érában nem volt példa –, no de a mérkőzés értékelésén kívül szóba kerül a VAR-egység is. Egy amszterdami este utóélete.

A Real Madrid a kieséses szakaszra jön bele a Bajnokok Ligájában – vonhattuk le a következtetést az elmúlt idényekből. A címvédő első 2019-es BL-mérkőzése „tipikusan realos” volt: hiába ijesztett rá nagyon az első félidőben elképesztő fordulatszámon pörgő Ajax a madridiakra, a Realt kritikus helyzetben kisegítette a VAR-egység, majd a második félidőben a jobb helyzetkihasználás döntött.

Ha már a VAR-egység és az Ajax érvénytelenített gólja: a meccs lefújása után az UEFA szabálymagyarázattal ellátott indoklásban mutatta be, miért született meg a döntés. Az európai szövetség egyértelműen helyesnek ítélte meg Damir Skomina és a videoasszisztensek lépését – érdekes, hogy ugyanakkor Juan Andújar Oliver, a Real-ellenességgel nem vádolható Marca játékvezető-szakértője szabályosnak látta a találatot. Ilyenkor legyen okos az ember...

Santiago Solari, a Real Madrid vezetőedzője értékelésében megdicsérte az elsősorban az első félidőben kiválóan futballozó Ajaxot.

„Az Ajax erre a mérkőzésre tartalékolta az energiáit, és mindet ránk szabadította. Ránk erőltette az akaratát, agresszívan, sokszor a szabályosság határait feszegetve szorított minket. Különösen örülök Asensiónak, részint, ahogy játszott, részint, hogy kiválóan szállt be és szerzett egy nagyon fontos gólt. A visszavágót ugyanilyen komolyan vesszük, hiszen mégiscsak egy kieséses szakaszbeli találkozóról van szó a Bajnokok Ligájában.”

Az Ajax vezetőedzője, Erik ten Hag úgy vélte, együttese az 1–2-es vereségnél egyértelműen többet érdemelt volna.

„Rettentően csalódott vagyok, de egyben rendkívül büszke is a csapatomra. Nagyszerű teljesítményt nyújtottunk, kár, hogy ezért semmi sem járt cserébe. Nem volt könnyű a játékvezetői döntésekkel megbirkózni. Véleményem szerint az első gólunk teljesen szabályos volt, és nagy balszerencsénk, hogy nem adták meg. Visszanéztem az esetet, és nem tudom... én nem látom, hogy szabálytalanul támadtuk volna a kapust. Pariban voltunk a Real Madrid ellen – ám nem játszottunk elég hatékonyan. A Madrid második gólja előtt halálos bűnt követtünk el, egy ehhez hasonló hiba ezen a szinten sorsdöntő. Egy kicsinek tűnő hibát is azonnal kegyetlenül büntetnek” – értékelt.

A Real Madridban hatszázadik mérkőzését játszó Sergio Ramos a videoasszisztens-rendszerre is kitért.

„Én a VAR védelmezője vagyok, apránként igazságosabbá fogja tenni a futballt. Volt, hogy ellenünk ítélt, ma viszont egy nagyon fontos találatot érvénytelenített. Az Ajax nagyon agresszívan, magasan támadott le minket, nem volt idő arra, hogy hátulról építkezzünk. A szünetben változtattunk, rendeztük a sorainkat, és megpróbáltunk betörni a vonalaik közé. Összeszedtük magunkat és szereztünk két gólt idegenben. Ebben a sorozatban fontos, hogy olvasni tudjuk a meccseket – és pontosan ezt tettük ezen az estén. Fantasztikus eredményt értünk el, hatékonyak voltunk, valódi tartást mutattunk – ez különösen azért pozitív, mert sok fiatal játékos volt a keretünkben” – vélekedett a címvédő csapatkapitánya.

A Real Madrid kapusa, Thibaut Courtois „hálás volt” a VAR-egység döntésének is, hiszen súlyos hibájáért majdnem góllal fizetett a spanyol gárda.

„Volt egy pár jó védésem, ugyanakkor szerencsém volt, hogy a VAR a pártomat fogta – akkor is, ha véleményem szerint a játékvezetői döntés korrekt volt. A félidőben örültünk a nulla nullának. A második játékrészben már jobban futballoztunk, nagyon szép gólt szereztünk, és ez egy kicsit elcsüggesztette az Ajaxot. Hiába egyenlített, utána is a győzelemre törtünk és nyertünk is” – summázott a vegyes zónában.

A madridi visszavágót március 5-én rendezik meg a Santiago Bernabéu Stadionban.

A MÉRKŐZÉSRŐL BŐVEBBEN ITT OLVASHATNAK!

BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
Ajax (holland)–Real Madrid (spanyol) 1–2 (0–0)
Amszterdam, Johan Cruyff Arena. Vezette: Damir Skomina (szlovén)
AJAX: Onana – Mazraui, De Ligt, Blind, Tagliafico – F. de Jong, Schöne (Dolberg, 73.), Van de Beek – Zijes, Tadics, D. Neres. Vezetőedző: Erik ten Hag
REAL MADRID: Courtois – Carvajal, Nacho, S. Ramos, Reguilón – Modric, Casemiro, Kroos – Bale (Lucas Vázquez, 61.), Benzema (Asensio, 73.), Vinícius Júnior (Mariano Díaz, 81.). Vezetőedző: Santiago Solari

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik