BL: a listavezető Ajax nem juthat ma tovább, üldözői viszont igen!

B. L.B. L.
Vágólapra másolva!
2019.11.27. 15:17
null
A Liverpool győzelmével biztosan csoportelső lenne (Fotó: AFP)
Utolsó előtti fordulójához ért a Bajnokok Ligája E–H csoportjának mezőnye, megnéztük, szerdán mely csapatok juthatnak tovább. Érdekesség, hogy a H-csoportban a listavezető Ajax nem juthat ma tovább, üldözői viszont igen! Gulácsi Péter és Willi Orbán együttese, az RB Leipzig rendkívül jó helyzetből várja a meccsét.



E-CSOPORT
Továbbjuthat: Liverpool (angol), Napoli (olasz)
Kiesett: Genk (belga)

A címvédő Liverpool FC a nápolyi 2–0-s vereséget követően mind a három mérkőzését megnyerte, így kilenc pontot gyűjtve vezeti a négyest, eggyel megelőzve olasz riválisát. Szoboszlai Dominik Salzburgja már öt pontra van a Liverpooltól, így ha az angolok visszavágnak a Napolinak, biztosan továbbjutnak (ez esetben rögvest fixen csoportelsők is lennének), sőt már az is elég lehet, ha az osztrák együttes nem tudja megverni a Genket.

A Napoli helyzete is jó, ha újra legyőzi a Liverpoolt, akkor továbbjut, illetve itt is elég lehet a Salzburg botlása. Vagyis amelyik csapat megnyeri a rangadót, az fixen továbbjut, ha a Salzburg ikszel, akkor már biztosan kiesik, de az El-ben folytathatja. Szoboszlaiéknak a vereség is beleférhet a Genk otthonában ez utóbbihoz, ha nem kapnak ki jobban, mint amennyire a belgákat legyőzték (6–2).

BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
5. FORDULÓ

E-CSOPORT
21.00:
Liverpool FC (angol)–SSC Napoli (olasz) (Tv: Spíler2) – élőben az NSO-n!
21.00: Genk (belga)–FC Salzburg (osztrák) (Tv: Spíler1)

AZ E-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Liverpool 4 3
1 10– 7 +3 9
2. Napoli 4 2 2
6– 3 +3 8
3. Salzburg 4 1 1 2 12–10 +2 4
4. Genk 4
1 3 4–12 –8 1

Az utolsó fordulóban:
December 10., kedd
18.55: SSC Napoli (olasz)–Genk (belga)
18.55: FC Salzburg (osztrák)–Liverpool FC (angol)

A Barcelonának is csoportelsőséget érne a győzelem (Fotó: AFP)
A Barcelonának is csoportelsőséget érne a győzelem (Fotó: AFP)


F-CSOPORT
Továbbjuthat: FC Barcelona (spanyol), Borussia Dortmund (német)

Hasonló a helyzet, mint eggyel feljebb: az első két csapat egymással küzd meg a héten. Az FC Barcelona nyolc pontot szerzett, eggyel előzi meg német riválisát, amellyel gól nélküli döntetlent játszott a rajton. A katalánok egy győzelemmel biztosan a legjobb 16 közé kerülnének, sőt, a csoportot is megnyernék. A Barcának az is elég, ha ikszel, és az Inter nem tud nyerni.

A Dortmundnál egyértelmű a helyzet, ha nyer, továbbjut, ha nem, akkor az utolsó fordulóra marad a döntés.

Az Inter viszont elbukhatja a továbbjutási esélyét, ha kikap a Slavia Prahától, hiszen ez esetben a Barcelona mellett a Dortmund/Slavia páros egyike mindenképpen megelőzi. A csehek még továbbjuthatnak, de ehhez mindenképpen kell két siker a részükről, valamint első lépésnek az, hogy a Dortmund ne győzze le a Barcát.

F-CSOPORT
21.00:
FC Barcelona (spanyol)–Borussia Dortmund (német) (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
21.00: Slavia Praha (cseh)–Internazionale (olasz)

A F-CSOPORT ÁLLÁSA
1. FC Barcelona 4 2 2 4–2 +2 8
2. Borussia Dortmund 4 2 1 1 5–4 +1 7
3. Internazionale 4 1 1 2 6–6 0 4
4. Slavia Praha 4
2 2 2–5 –3 2

Az utolsó fordulóban:
December 10., kedd
21.00: Borussia Dortmund (német)–Slavia Praha (cseh)
21.00: Internazionale (olasz)–FC Barcelona (spanyol)

A lipcseiek közel a nyolcaddöntőhöz (Fotó: AFP)
A lipcseiek közel a nyolcaddöntőhöz (Fotó: AFP)



G-CSOPORT
Továbbjuthat: RB Leipzig (német), Lyon (francia)

Gulácsi Péter együttese, az RB Leipzig a Lyon elleni ütközetet leszámítva minden meccsét megnyerte, így kilenc pontot gyűjtve vezet, épp francia riválisát megelőzve.

Willi Orbánék számára a győzelem biztosan továbbjutást ér, sőt, ha a Lyon nem nyer, akkor a csoportelsőség is meglenne. A lipcseieknek ugyanakkor egy iksz is elég (sima és hármas holtversenyben is mindenképpen előzik a Zenitet), sőt, akár az is, ha otthon csak 1–0-ra kapnak ki a Benficától az idegenbeli 2–1-es sikert követően, miközben a Zenit nem veri meg a Lyont. Ha a portugálok 2–1-re nyernek, akkor végezhet még mind a két csapat 9 ponttal, közöttük az összesített gólkülönbség rangsorolna, ha bármilyen más Benfica-siker születik, akkor előnybe kerülne a németekkel szemben.

A Lyon számára egyértelmű a képlet, ha megveri a Zenitet, továbbjut az utolsó forduló eredményétől függetlenül is, ha nem, akkor a zárásra marad a döntés. A Zenit kiesik, ha kikap a Lyontól, vagy ha legalább négygólos döntetlent játszik, a Benfica pedig csak győzelemmel maradhat játékban (hármas körbeverésnél a Zenit megelőzné a Leipzighez hasonlóan).

G-CSOPORT
18.55:
Zenit (orosz)–Olympique Lyon (francia) (Tv: Spíler1)
21.00: RB Leipzig (német)–Benfica (portugál)

A G-CSOPORT ÁLLÁSA
1. RB Leipzig 4 3
1 6–4 +2 9
2. Lyon 4 2 1 1 7–4 +3 7
3. Zenit 4 1 1 2 5–6 –1 4
4. Benfica 4 1
3 5–9 –4 3

Az utolsó fordulóban:
December 10., kedd
21.00: Benfica (portugál)–Zenit (orosz)
21.00:Lyon (francia)–RB Leipzig (német)

A H-csoportban a listavezető nem juthat ma tovább, két üldözője viszont igen!(Fotó: AFP)
A H-csoportban a listavezető nem juthat ma tovább, két üldözője viszont igen!(Fotó: AFP)



H-CSOPORT
Továbbjuthat: Chelsea (angol), Valencia (spanyol)
Kiesett: Lille (francia)

Na ez már egy érdekesebb csoport, hiszen itt három hétpontos csapat van, és bár az Ajax vezet, egyedül az amszterdamiak nem juthatnak tovább még ma!

A Chelsea ha legyőzi a Valenciát, akkor továbbjut, hiszen 10 pontja lesz, a spanyolok pedig csak úgy érhetik utol riválisukat, ha az utolsó fordulóban megverik az Ajaxot. Ez esetben viszont vagy hármas holtverseny alakulna ki a 10 pontosok között (ha az Ajax megveri a Lille-t), aminél a minitabellán az angolok 7 pontot szerezve előznék a hatig jutó Valenciát és a négyen ragadó Ajaxot, vagy az Ajax botlása esetén pontelőnnyel zárnának holland riválisuk előtt.

Érdekesség, hogy a Valencia esetleges sikere is továbbjutást ér. Hiszen így legalább 10 ponttal zárna, hármas körbeverés itt úgy jöhet létre, ha a spanyolok kikapnak a Lille-től kikapó Ajaxtól és a Chelsea megveri a Lille-t. Ez esetben viszont a spanyoloknak hat pontjuk lenne, a hollandoknak hét, az angoloknak pedig csupán négy. Ha csak a Chelsea-vel szemben lenne holtverseny a végén – tehát az Ajax nem kap ki a Lille-től, megveri a Valenciát, így csoportelső lesz –, akkor az oda-vissza siker miatt mindenképpen megelőznék az angolokat, és második helyen jutnának tovább.

Az Ajax sem továbbjutni, sem kiesni nem tud ebben a fordulóban. Ha meg is veri a Lille-t, a záró fordulóban a Valenciától elszenvedett zakó még kiesést jelenthet, míg ha ki is kap a Lille-től, az utolsó fordulóban a spanyolok legyőzése mindenképpen továbbjutást érne (hármas holtverseny esetén első lenne a holland csapat, ha a Chelsea nem kap ki, akkor pedig pontelőnnyel előzné a spanyol gárdát).

H-CSOPORT
18.55:
Valencia (spanyol)–Chelsea (angol) (Tv: Spíler2) – élőben az NSO-n!
21.00: Lille (francia)–Ajax (holland)

A H-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Ajax 4 2 1 1 10– 5 +5 7
2. Chelsea 4 2 1 1 7– 6 +1 7
3. Valencia 4 2 1 1 6– 5 +1 7
4. Lille 4
1 3 3–10 –7 1

Az utolsó fordulóban:
December 10., kedd
21.00:Chelsea (angol)–Lille (francia)
21.00:Ajax (holland)–Valencia (spanyol)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik