BL: A Fradiért szurkoltam, jó lett volna hazatérni – Lőw Zsolt

TÓTH ÁDÁMTÓTH ÁDÁM
Vágólapra másolva!
2020.10.20. 10:40
null
Csoportkép edzőkkel – a Thomas Tuchel (középen) vezette PSG az elmúlt idényben mind a négy franciaországi trófeát begyűjtötte: bajnok, Francia Kupa-, Szuperkupa- és Ligakupa-győztes lett (Fotó: Getty Images)
A párizsi klub az előző idényben átlépte saját árnyékát, Lőw Zsolt szerint még több munkával és kreativitással fenntartható a fejlődés. A PSG másodedzője lapunknak arról is beszélt, miért a Ferencvárost szerette volna ellenfélnek a negyedik kalapból.

 

Döbbent csend honolt a Parc des Princes lelátóin.

A párizsi szurkolók a legrangosabb európai kupasorozatnak hasonló módon intettek búcsút 2019-ben, mint az elmúlt évek során már oly sokszor: drámai végjátékot követően a Paris Saint-Germain labdarúgói kedvező helyzetből buktak el. A Bajnokok Ligája 2018–2019-es kiírásban a Manchester United tréfálta meg az együttest a nyolcaddöntőben, pedig a Thomas Tuchel (segítője Lőw Zsolt) vezette PSG idegenben 2–0-ra legyőzte ellenfelét, hogy hazai pályán újabb lehetőséget szalasszon el (1–3). Az előző évadban már átlépte saját árnyékát a gárda, amely az összes honi trófeát besöpörte (4), és története legjobb szereplését teljesítette a lisszaboni döntőbe kerüléssel.

 „Szívesen eltekintettünk volna a Manchester United elleni fiaskótól, ugyanakkor mérföldkőként tekintünk rá, mert tanultunk a vereségből, és augusztusban egészen a döntőig meneteltünk   – nyilatkozta lapunknak Lőw Zsolt, a Paris Saint-Germain másodedzője. – Mindenki óriási elánnal vetette magát a küzdelembe, érződött, hogy a BL-trófea megszerzése elsőbbséget élvez, emellett Franciaországban elhódítottunk négy kupát az előző évadban. A lisszaboni   minitornán is magabiztosan játszottunk, az Atalanta ellen kicsit szerencsések voltunk, de utána megérdemelten kerültünk a döntőbe. A Bayern München elleni fináléban ki-ki mérkőzésen kaptunk ki. Mennyire nehéz felállni a vereség után? Az idén megküzdöttünk a koronavírus-járvánnyal, és a játékoskeret menedzselése is állandó fejtörést okoz a válogatott szünet miatt – többen három mérkőzésen szerepeltek címeres mezben októberben. Edzőként a feladatunk, hogy erőnlétileg és taktikailag felkészítsük a futballistáinkat a következő megméretésre. Ehhez kellően kreatívnak kell lennünk és nagy munkabírásúnak, mert az állandó megfelelési kényszer miatt állandóan hullámvasutazunk.”     

A párizsiakat mindenesetre nem fogadta kegyeibe Fortuna a sorsoláskor. Neymarék már az első fordulóban revansot vehetnek a Manchester Uniteden, míg Lőw Zsolt az augusztusi BL-elődöntőt követően ismét korábbi klubja, a Gulácsi Pétert és Willi Orbánt alkalmazó Leipzig ellen készülhet. Honfitársunk 2015 és 2018 között dolgozott Lipcsében másodedzőként.

„Szerettük volna elkerülni a klubokat, amelyekkel van közös múltunk vagy történetünk   – folytatta a 41 esztendős szakember. – Noha ez nem jött össze, a célunk nem lehet más, mint csoportelsőként továbbjutni a kieséses szakaszba. Párizsi szerepvállalásunk kezdete óta mindig sikerült teljesítenünk e célt, de a Manchester United és a Leipzig ellen sem lesz egyszerű. Utóbbihoz személyes emlékek fűznek, ráadásul Thomas Tuchel vezetőedző személye miatt pikáns lesz megint német együttessel találkozni. Az újonc Basaksehirt sem becsüljük le, mindegyik vetélytársunkból felkészülünk. Nyílt titok, hogy a negyedik kalapból én a Ferencvárosért szurkoltam, jó lett volna hazatérni, ha már a budapesti európai Szuperkupáról lemaradtunk. Nagy álmom, hogy Magyarországon futballozzunk a PSG-vel, sajnos nem volt szerencsénk a sorsoláskor...”     

Nem könnyű az edzők élete, a PSG-nél Thomas Tuchel segítőjeként dolgozó Lőw Zsolt gyakran elgondolkodik azon, miként lehet kihozni a maximumot a sztárjátékosokból (Fotó: Nemzeti Sport)
Nem könnyű az edzők élete, a PSG-nél Thomas Tuchel segítőjeként dolgozó Lőw Zsolt gyakran elgondolkodik azon, miként lehet kihozni a maximumot a sztárjátékosokból (Fotó: Nemzeti Sport)

BAJNOKOK LIGÁJA
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ – a keddi program
E-CSOPORT
21.00:
Rennes (francia)–Krasznodar (orosz)
21.00: Chelsea (angol)–Sevilla (spanyol) (Tv: Spíler1)
F-CSOPORT
18.55:
Zenit (orosz)–FC Bruges (belga) (Tv: Spíler1)
21.00: Lazio (olasz)–Borussia Dortmund (német)
G-CSOPORT
18.55:
Dinamo Kijev (ukrán)–Juventus (olasz) (Tv: Spíler2) – élőben az NSO-n!
21.00: Barcelona (spanyol)–FERENCVÁROS (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
H-CSOPORT
21.00:
Paris Saint-Germain (francia)–Manchester United (angol) (Tv: Spíler2) – élőben az NSO-n!
21.00: RB Leipzig (német)–Istanbul Basaksehir (török) – élőben az NSO-n!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik