BL: a Barca lehet a végső győztes; Guardiola mumusa lett a Real?

ILKU MIKLÓSILKU MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2019.12.16. 17:36
null
Az FC Barcelona a Napolival találkozik a BL-nyolcaddöntőben – ha továbbjut, követheti a Chelsea és a Real Madrid példáját a végső győzelemig (Fotó: AFP)
Mint ismert, hétfőn kisorsolták a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének párosítását. Alább összeszedtünk néhány statisztikai érdekességet a párosításokról. A számok alapján az FC Barcelona lehet a végső győztes, ha legyűri a Napolit. Pep Guardiola felemás emlékeket őriz a Real Madridról, a Juventus viszont kifejezetten jókat az Olympique Lyonról.

• A Paris Saint-Germain a nemzetközi kupákban a német csapatok ellen vívott legutóbbi nyolc mérkőzéséből csak egyet veszített el, a Bayern München elleni Bajnokok Ligája-csoportmeccset (1–3) a 2017–2018-as idényben.


• A 21. században Pep Guardiolánál többször senki sem győzte le a Real Madridot, szám szerint kilencszer (ugyanannyiszor, mint Ernesto Valverde és Diego Simeone); Guardiola edzői karrierje alatt a Real Madriddal meccselt a legtöbbször (17), kilenc győzelem mellett négy döntetlen és négy vereség a mérlege a királyiak ellen – ugyanakkor az előző három mérkőzését elveszítette a Real ellen.

• A Juventus az Olympique Lyon elleni eddigi négy nemzetközi kupameccsén még nem szenvedett vereséget: három győzelem és egy döntetlen a mérlege, ráadásul az olasz csapat mind a négy találkozón betalált.

• Az FC Barcelonát a legutóbbi hét idényben négyszer olasz csapat búcsúztatta a Bajnokok Ligájában, legutóbb 2018-ban az AS Roma, előtte, 2017-ben a Juventus. Érdekesség, hogy a Napolit a nyolcaddöntőben búcsúztattó együttesek később megnyerték a sorozatot (2011–2012-ben a Chelsea, 2016–2017-ben a Real Madrid).


• A Liverpool eddig négyszer találkozott az európai kupaporondon az Atlético Madriddal, és csak egyszer győzte le két döntetlen és egy vereség mellett. Az egyenes kieséses szakaszban csak egyszer néztek farkasszemet: a 2009–2010-es Európa-liga-idényben a spanyol csapat jutott tovább az elődöntőből (majd meg is nyerte a sorozatot a Gera Zoltánnal felálló Fulhamet legyőzve a fináléban). Diego Simeone és Jürgen Klopp először találkoznak edzőként tétmérkőzésen (2017 nyarán a müncheni Audi-kupa döntőjében a spanyol csapat 1–1 után tizenegyesekkel legyőzte az angolokat).


• A Chelsea és a Bayern München legutóbb a 2011–2012-es idény döntőjében találkozott a Bajnokok Ligájában – akkor Münchenben a londoniak győztek tizenegyesekkel. A Chelsea akkori csapatkapitánya a jelenlegi menedzser, Frank Lampard volt.


• A Tottenham tízszer találkozott eddig német csapattal a Bajnokok Ligájában, többször, mint bármelyik más nemzet együtteseivel. A mérlege öt győzelem, két döntetlen és három vereség. Az RB Leipziggel ugyanakkor először meccselhet.

• A Valencia háromszor találkozott a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszában olasz csapattal, kétszer továbbjutott. Legutóbb az Intert búcsúztatta a 2007-es nyolcaddöntőben.

BAJNOKOK LIGÁJA, 2019–2020
A NYOLCADDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA
Borussia Dortmund (német)–Paris Saint-Germain (francia)
Real Madrid (spanyol)–Manchester City (angol)
Atalanta (olasz)–Valencia (spanyol)
Atlético Madrid (spanyol)–Liverpool FC (angol)
Chelsea (angol)–Bayern München (német)
Lyon (francia)–Juventus (olasz)
Tottenham Hotspur (angol)–RB Leipzig (német)
Napoli (olasz)–FC Barcelona (spanyol)
A nyolcaddöntő első felvonásaira február 18–19-én és 25–26-án, a visszavágókra március 10–11-én, illetve 17–18-án kerül sor.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik