BL: a 20 éves Mbappé felülmúlta Messit és CR-t, sőt Benzemát is

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.02.13. 12:38
null
Kylian Mbappé remek ütemben termeli a gólokat a BL-ben (Fotó: AFP)
Kylian Mbappé, a Paris Saint-Germain világbajnok francia labdarúgója kedd este a Manchester United elleni nyolcaddöntő során megszerezte pályafutása 14. gólját a Bajnokok Ligájában. A szupertehetségnek ehhez csupán 24 találkozó kellett, s nem mellesleg decemberben töltötte be huszadik életévét.

 

Neymar és Cavani „távollétében” a szemtelenül fiatalon berobbanó Mbappé kedd este sem okozott csalódást, ő állította be a PSG szempontjából 2–0-s végeredményt az Old Traffordon.

A France Football által 2018 legjobb 21 éven aluli játékosának megválasztott futballista 24 BL-mérkőzésen összesen 14 gólt szerzett – 20 éves és 54 napos korára.

A Marca Mbappé keddi találata apropóján megnézte, a Bajnokok Ligája történetének legeredményesebb gólvágói miként termeltek első 24 találkozójukon vagy nem sokkal huszadik születésnapjuk utánig.

A spanyol lap a BL-örökgóllövőlista első 13 helyezettjét vizsgálta meg, Cristiano Ronaldótól Filippo Inzaghiig.

Ami az első 24 BL-találkozót illeti, Mbappé klubtársa, az uruguayi Cavani (15 gól), valamint a holland Ruud van Nistelrooy (18) és az olasz Pippo Inzaghi (16) is jobban termelt, mint az ifjú francia. Ám a három említett kiválóság egyikének sem volt még gólja a legrangosabb európai kupasorozatban, amikor annyi idős volt, mint Mbappé.

A száz BL-gólnál többet szerző legendák közül Cristiano Ronaldo kétszer, Lionel Messi tizenegyszer volt eredményes első 24 összecsapásán. Előbbi 20 évesen még nem ünnepelhetett gólt a BL-ben, míg az argentin két találatnál járt.

A vizsgált gólvágók közül a Real Madridot erősítő Karim Benzema (és Raúl) szerezte a legtöbb gólt 21. születésnapja előtt. A francia csatár – aki akkor még az Olympique Lyonban futballozott – hatszor iratkozott fel a góllövőlistára a BL-ben – akárcsak Raúl.

Benzemán kívül Messinek (2), Raúlnak (6), Thierry Henrynak (2) és Andrij Sevcsenkónak (1) volt BL-gólja annyi idősen, mint most Mbappé. A többieknek nulla.

További érdekesség, hogy Mbappé a 14 góljából tízet idegenben szerzett. Még a Monaco csiszolatlan gyémántjaként betalált a Manchester City és a Borussia Dortmund stadionjában, majd a párizsiakkal a Celtic, az Anderlecht, a Bayern München, a Liverpool, a Crvena zvezda és a Manchester United otthonát is bevette.

Ha így folytatja (s esetleg a PSG maradandót alkot a BL-ben), lehet, hogy Mbappé – aki BL-győzelmet még nem ünnepelhetett – az Aranylabdát is a magasba emelheti a 21. születésnapja előtt…?

BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
Manchester United (angol)–Paris Saint-Germain (francia) 0–2 (0–0)
Manchester, Old Trafford, 74 054 néző. Vezette: Orsato (olasz)
MU: De Gea – A. Young, Lindelöf, Bailly, Shaw – A. Herrera, Matics, Pogba – Lingard (A. Sánchez 45+4.), Rashford (R. Lukaku, 84.), Martial (Juan Mata, a szünetben). Menedzser:Ole Gunnar Solskjaer
PSG: Buffon – Kehrer, T. Silva, Kimpembe, Bernat – Verratti (L. Paredes, 75.), Marquinhos – Dani Alves, Draxler, Di María (Dagba, 81.) – Mbappé. Vezetőedző: Thomas Tuchel
Gólszerző: Kimpembe (53.), Mbappé (60.)
Kiállítva: Pogba (89.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik