Bayern: „A Barca után a Juve a legnehezebb ellenfél”

Vágólapra másolva!
2013.03.15. 14:48
null
Lahm (alul) Marchisio ellen – avagy Bayern a Juve ellen! Az egyik legizgalmasabbnak ígérkező párharc (Fotó: Reuters – archív)
Toni Kroos szerint együttese, a német Bayern München a második legnehezebb ellenfelet kapta a Juventus „személyében" a labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntőjének pénteki sorsolásán. A torinóiak részéről Pavel Nedved sportigazgató viszont örömmel várja a bajorok elleni összecsapásokat. A Barcelonával játszó PSG vezetőedzője, Carlo Ancelotti jó tesztnek nevezte a katalán sztáralakulat elleni bizonyítási lehetőséget, míg a Real Madridnál Emilio Butragueno óvatosságra intett a Galatasarayjal szemben. Jürgen Klopp, a Dortmund vezetőedzője szerint mindenképp lesz meglepetéscsapat a legjobb négy között.

 

REAL MADRID–GALATASARAY

A spanyol Real Madrid a papíron gyengébbnek tűnő török Galatasarayt kapta, de Emilio Butragueno, a „királyi gárda" korábbi kiválósága óvatosan közelíti meg a párharcot.

„Nincs olyan, hogy könnyű mérkőzés – idézi az Eurosport Butraguenót. – A Galatasaray nagyszerű szezont fut, jó futballt játszik, tehát nehéz dolgunk lesz. Nem szabad lebecsülni a törököket."

„Az első meccset otthon játszhatjuk, itt nagyon jó eredményre van szükségünk, mert Törökországban roppant nehéz dolgunk lesz. Fantasztikus szurkolóik vannak, no meg ott van Wesley Sneijder és Didier Drogba is, nagyon egységes csapatot alkotnak" – tette hozzá a spanyol legenda.

STATISZTIKÁK, ÉRDEKESSÉGEK

A Juventus az 50. és 51. európai kupameccsére készül német csapat ellen. A torinóiak eddig öt alkalommal találkoztak német klubbal negyeddöntőben, s mind az ötször továbbjutottak.

Amikor legutóbb nem jutott angol klub a Bajnokok Ligája legjobb nyolc együttese közé (1995–1996), akkor a Juve nyerte meg a sorozatot.

2009-ben a Juventus hazai pályán 4–1-re kikapott a Bayerntől a BL csoportkörében. Ez a torinói csapat legsúlyosabb hazai veresége a kontinentális kupaporondon.

Didier Drogba, a Galatasaray játékosa ellenfélként találkozhat José Mourinhóval, a Real Madrid vezetőedzőjével. Korábban együtt tolták a Chelsea szekerét. A galatás Wesley Sneijder pedig BL-t nyert a Mourinho vezette Interrel, és most ő is egykori mestere ellen bizonyíthat. Nem mellékesen a holland középpályás játszott a Real Madridban is.

A Galatasaray 2000-ben aranygóllal legyőzte a Real Madridot az európai Szuperkupáért, és később az akkor induló új szezonban is találkozott egymással a két csapat: a BL-negyeddöntőben a Real jutott tovább.

Az 1994–1995-ös BL-negyeddöntőben a PSG 3–2-es összesítéssel búcsúztatta a Barcelonát. A két fél az 1997-es KEK-döntőben is találkozott egymással, akkor a katalánok Ronaldo góljával 1–0-ra nyertek.

A Málaga és a Dortmund egyaránt a negyedik, a leggyengébb kalapból várhatta a csoportkör sorsolását, s mivel most szembekerültek, egyikőjük bejut a Bajnokok Ligája elődöntőjébe.

„Hiba lenne azt gondolni, hogy a Galatasaray könnyen verhető, bonyolult párharc lesz ez. A csapat jelenleg jó állapotban van, tele vagyunk önbizalommal. Reméljük, ez a folytatásban sem változik” – nyilatkozta Aitor Karanka, a Real Madrid másodedzője.

PSG–BARCELONA

Kiderült az is, hogy a Valenciát kiejtő Paris Saint-Germain ellenfele a Milant búcsúztató Barcelona lesz. Leonardo, a párizsiak sportigazgatója nem volt elragadtatva a párosítás láttán.

„A legnehezebb ellenfelet kaptuk. A legjobb csapattal fogunk megküzdeni, ez vitathatatlan. Az sem nekünk kedvez, hogy az első találkozót mi játsszuk majd otthon" – búslakodott Leonardo.

„Ebben a szezonban számunkra már az is fontos, hogy eljutottunk a negyeddöntőig. Még mindig versenyben vagyunk, és lehetőségünk lesz a labdarúgás történetének egyik legjobb csapatával megmérkőzni. A Barcelona a szezon eleje óta a legnagyobb favorit a BL-győzelemre. Minden olyan képességük megvan, ami egy futballcsapatnak szükséges, de mi is mindent megteszünk, hogy jól teljesítsünk, és miért ne juthatnánk tovább a párharcból?" – zárta mondandóját egy költői kérdéssel a sportvezető.

„Jó teszt lesz, csodálatos a sorsolás – mondta Carlo Ancelotti, a PSG vezetőedzője a BeIn Sport mikrofonja előtt. – Tudtuk előre, hogy nehéz ellenfél vár ránk. A nyáron játszottunk már ellenük (2–2 a holtszezonban – a szerk.), de ez most más lesz. Természetesen a Barca a favorit, hiszen tapasztaltabb ezen a szinten, azonban mi is megpróbáljuk megjátszani az esélyeinket. Ehhez minden játékosunk tudására szükségünk lesz. Nagyon nehéz, ugyanakkor nagyszerű párharc lesz!"

Mint ismert, a PSG talizmánja, Zlatan Ibrahimovic az eltiltását tölti, így a párizsi összecsapáson még nem léphet majd pályára – a barcelonai visszavágón viszont már játszhat.

„A PSG szereplését régóta figyelemmel követjük. Ismerjük Ibrahimovicot és Maxwellt is, akik korábban nálunk játszottak, nagyon nehéz párharc lesz. Nem mi vagyunk a végső győzelem legfőbb várományosai a BL-ben" – mondta Josep María Bartomeu, a Barcelona alelnöke.

Andoni Zubizarreta, a katalánok sportigazgatója ugyancsak óvatosan nyilatkozott a párharcról.

„A még versenyben lévő csapatok azért jutottak el idáig, mert jól végzik a dolgukat. A sorsolást jónak és rossznak is tekinthetjük, minden attól függ, hogy az elődöntő előtt sorra kerülő következő sorsoláson érdekeltek leszünk-e. A nyolcaddöntőbéli mérkőzések után elővigyázatosaknak kell lennünk" – nyilatkozta az egykori kiváló kapus.

„Pozitívum, hogy a visszavágó Barcelonában lesz. A PSG-nek sok tehetsége és nagyon jó játékosai vannak. Ilyen kaliberű futballistákkal és a tapasztalataikkal biztos vagyok benne, hogy mindvégig nyílt lesz a párharc. Nagyon versenyképesek, több játékosukat is jól ismerjük" – célzott a korábban a Barcelonában is megforduló Thiago Mottára, Maxwellre és Zlatan Ibrahimovicra a sportvezető.

BAYERN MÜNCHEN–JUVENTUS

Pavel Nedved, a Juventus sportigazgatója úgy gondolja, a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében rájuk váró Bayern München játéka nem sokban tér el a torinói csapat által alkalmazottól.

„A Bayern a legnehezebb ellenfelek közé tartozik, de örömmel várjuk a párharcot. Azt gondolom, a bajorok játéka nagyban hasonlít Antonio Conte filozófiájára, így még nehezebb dolgunk lesz a felkészülés során. Büszke vagyok, hogy a Juve egyedüli olasz csapatként bejutott Európa legjobb nyolc együttese közé. Élvezzük a BL-ben megélt élményeket, és a továbbiakban is ugyanabban a szellemben fogunk készülni, mint eddig" – nyilatkozta Nedved.

Az Arsenalt kiejtő Bayern München vezetőedzője, Jupp Heynckes úgy véli, kiélezett mérkőzések várnak rájuk.

„Tudom, hogy a Juventus nagyon jó csapat. Az elmúlt két évben sokszor láttam őket. Tavaly megnyerték az olasz bajnokságot, és úgy néz ki, hogy az idén megvédik a címüket. A legjobb olasz együttes lesz az ellenfelünk, amely egy szenzációs stadionban fogad majd bennünket. Taktikailag, támadásban és védekezésben is nagyon erős. Biztos vagyok benne, hogy két nagyszerű mérkőzést láthatunk majd, és remélem, mi fogjuk irányítani a játékot, ám úgy gondolom, hogy nyílt lesz a párharc. Nagyon erős ellenféllel kell megküzdenünk" – adott gyors helyzetjelentést Heynckes.

Manuel Neuer, a Bayern kapusa is kifejtette a véleményét a párosítás láttán: „Az olasz csapatok mindig nagyon szervezettek, de biztos vagyok benne, hogy lesz esélyünk továbbjutni."

„A Barcelona után a Juve a legnehezebb ellenfél, amelyet kaphattunk. Az olasz csapatok ellen mindig meg kell küzdeni a győzelemért, két csúcsteljesítményre lesz szükségünk a továbbjutáshoz. Ideális esetben hazai pályán nem kapunk gólt. Az Arsenal ellen megtanultuk, mennyire fontosak az idegenben szerzett találatok" – mondta Toni Kroos, szintén a müncheniek részéről.

„A Juventus nagyon-nagyon jó csapat. Fizikailag erős, és olyan kiváló játékosok alkotják a keretét, mint Andrea Pirlo. A torinóiak elleni meccsek mindig rettentő nehezek. Különösen azért, mert taktikailag rendkívül fegyelmezettek" – nyilatkozta a bajor csapat egy másik német válogatott középpályása, Bastian Schweinsteiger.

MÁLAGA–BORUSSIA DORTMUND

A Borussia Dortmund a spanyol Málagával néz farkasszemet a legjobb nyolc között. Sebastian Kehl, a németek középpályása örül a sorsolásnak, Michael Zorc sportigazgató pedig annak, hogy nem egy nagy klub jutott nekik.

„A Málaga jó párosítás, pláne, hogy az első meccset idegenben játszhatjuk. Már nagyon várom, képesek vagyunk továbbjutni" – mondta Kehl.

„Elfogadjuk a sorsolást, jobb ez így, mint ha a Barcelonát, a Real Madridot vagy a Bayern Münchent kaptuk volna" – idézi a Dortmund hivatalos honlapja Michael Zorcot.

Jürgen Klopp, a BVB vezetőedzője szerint az már biztos, hogy lesz meglepetéscsapat az elődöntőben.

„Mind a Dortmund, mind a Málaga teljesítménye pozitív meglepetés a Bajnokok Ligájában. Egy dolog biztos: lesz meglepetésgárda az elődöntőben. Az, hogy a spanyolok kiejtették a Portót, mutatja, hogy rengeteg potenciál rejlik a csapatukban."

NEGYEDDÖNTŐ, PÁROSÍTÁS
Málaga (spanyol)–Borussia Dortmund (német)
Real Madrid (spanyol)–Galatasaray (török)
PSG (francia)–Barcelona (spanyol)
Bayern München (német)–Juventus (olasz)

Az elöl lévő csapatok játsszák az első meccset hazai környezetben. A visszavágókat értelemszerűen az első találkozón vendégségbe utazó együttesek otthonában bonyolítják le. A döntőt Londonban rendezik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik