Barcelona: árnyékból a fénybe? Szerintünk igen!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.09.18. 15:01
A héten eldördül a startpisztoly a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportküzdelmei számára, azaz kezdetét veszi a legjobban várt és a legtöbb pénzzel, hírnévvel kecsegtető klubtorna. Ismét begyűjti az aranyérmet a Real Madrid? Letaszítja őt a trónról a sikerre és revansra éhes FC Barcelona? Véget vet a spanyol uralomnak a Bayern München, a surranópályáról elsőként csap a célba a Liverpool vagy az Atlético Madrid? De mi lesz a két újgazdag Krőzussal, a Manchester Cityvel és a PSG-vel? Természetesen mi sem tudjuk, de azért megtettük a tétjeinket – a csapatsorolóban ezúttal az Ossian együttes „segít be” az NSO-nak, az idén harmincéves zseniális album, az Acélszív tiszteletére.

„Lehetsz másnak egy rejtvény,
nekem pont vagy a mondatom végén,
és nincs több kérdőjel,
itt a csend is megfelel.”

(Ahol a szürkeség véget ér)„Lehetsz másnak egy rejtvény,
nekem pont vagy a mondatom végén,
és nincs több kérdőjel,
itt a csend is megfelel.”

(Ahol a szürkeség véget ér)

16. OLYMPIQUE LYON (új szereplő a listán)

Érdekes stratégiát képvisel napjainkban a Lyon: egyszerűen addig nyújtózkodik, ameddig a takarója ér. A klubot 1987 óta tulajdonló (bár egyötödnyi részesedést tavalyelőtt eladott egy kínai cégnek) és elnöklő Jean-Michel Aulas kinyögi ugyan a konkurencia miatt az égbe szökkenő béreket, de vacillálás nélkül eladja megfelelő ajánlat esetén csapata legjobbjait, két év alatt majdnem százmillió eurót keresve – de elveszítve egy Alexandre Lacazette, Emanuel Mammana, Maxime Gonalons, Mathieu Valbuena, Sergi Darder, Rasid Gezzal, Mariano Díaz, Willem Geubbels, Mouctar Diakhaby, Nicolas N'Koulou vonulatot. A nagy alkudozások miatt Aulas sürgősségi felárral szerezte meg a csatár Moussa Dembélét a Celtictől, a középpályás Tanguy Ndombele és a védő Jason Denayer is nagy fogás, a Nabil Fekir, Memphis Depay, Houssem Aouar trió megtartása kisebb csoda. Bruno Génésio legénysége két kellemetlen vereséget is szenvedett a bajnokságban, de tavaszra szoktak összeérni a fiatalok – hogy majd a nyáron bevadítsák őket az ügynökök…

„Mélyből a csúcsra oly nehéz,
tán egy élet is kevés még,
csúcsról a mélybe egy pillanat,
csak egy rossz mozdulat elég.”

(Hazatérés)

15. (az előző listán: 15.) VALENCIA

 

A HÉT MECCSEI
BAJNOKOK LIGÁJA
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ

KEDD

 

A-CSOPORT
21:00:
FC Bruges (belga)–Borussia Dortmund (német)
21:00: Monaco (francia)–Atlético Madrid (spanyol) (Tv:Spíler2)
B-CSOPORT
18:55:
Barcelona (spanyol)–PSV (holland) (Tv:Spíler2)
18:55: Internazionale (olasz)–Tottenham Hotspur (angol) (Tv:Spíler1)
C-CSOPORT
21:00:
Liverpool (angol)–Paris Saint-Germain (francia) (Tv: M4 Sport)
21:00: Crvena zvezda (szerb)–Napoli (olasz)
D-CSOPORT
21:00:
Galatasaray (török)–Lokomotiv Moszkva (orosz) (Tv:Spíler1)
21:00: Schalke (német)–Porto (portugál)

SZERDA


E-CSOPORT
18:55:
Ajax (holland)–AEK Athén (görög) (Tv:Spíler1)
21:00: Benfica (portugál)–Bayern München (német)
F-CSOPORT
18:55:
Sahtar Doneck (ukrán)–Hoffenheim (német) (Tv:Spíler2)
21:00: Manchester City (angol)–Lyon (francia)
G-CSOPORT
21:00:
Real Madrid (spanyol)–Roma (olasz) (Tv: M4 Sport)
21:00: Viktoria Plzen (cseh)–CSZKA Moszkva (orosz) (Tv:Spíler1)
H-CSOPORT
21:00:
Young Boys (svájci)–Manchester United (angol)
21:00: Valencia (spanyol)–Juventus (olasz) (Tv:Spíler2)

A fiataloknak hihetetlennek tűnik, de 2002-ben és 2004-ben spanyol bajnokságot nyert a klub, 2004-ben az UEFA-kupát is hazavitte. Mostanában viszont hősi harcban éri csak el a BL-t, La Liga-éremre pedig teljesen esélytelen. Peter Lim önti az olajat a tűzre, nem sajnálja a pénzt: a tulajdonos két év alatt itt nem keresett, hanem befektetett százmillió eurót, és bizony Francis Coquelin, Gabriel Paulista, Neto, Goncalo Guedes, Geoffrey Kondogbia, Kévin Gameiro, Mouctar Diakhaby, Jeison Murillo, Cristiano Piccini, Daniel Wass, Michy Batshuayi és Gyenisz Cserisev köré jó csapat épül, főleg, ha a maradó magból megemlítjük a játékospiacon 155 millió eurót érő José Gaya, Rodrigo Moreno, Carlos Soler, Dani Parejo, Santi Mina ötöst. Egy fél kezdőt kell összeráznia a régiekkel Marcelino mesternek, ez látszik is a Valencián: az idényt egy iksszel és három vereséggel kezdte.

„Jó időben, jó helyen,
kell, hogy egyszer jobb legyen.
Talán fordul majd a világ.
Egyszer minden összejön,
a jószerencse rám köszön.
Összes részlet mind összeáll…
a jó út ránk talál.”

(Jó időben, jó helyen)

14. (14.) INTERNAZIONALE

A Valenciához hasonló cipőben jár az Inter is, csak ott megszokott dolog a hatalmas jövés-menés: a legutóbbi öt idényben a milánóiak a kölcsönvetteket is beleszámolva 69 futballistát igazoltak. Idén nyáron a minőségre utaztak az ázsiai tulajdonosok: Radja Nainggolan, Lautaro Martínez, Sime Vrsaljko, Keita Baldé, Matteo Politano, Stefan de Vrij és Kwadwo Asamoah sem vatta a keretben, bő 200 millió eurós értékben erősödött a csapat, miközben húzóember nem távozott. A minden hájjal megkent Luciano Spalletti egyelőre nem hasítja a Serie A habjait a félmilliárd eurós összérték fölé nőtt flottával, amelyet legutóbb a szedett-vedett Parma vert meg, Milánóban, előtte a Torinót sem győzte le odahaza, és kikapott Sassuolo vendégeként. Azonban korai temetni a reményeket, néhány siker biztosan összerázza az Intert, amelynek már csak a nagy számok törvénye alapján is kijön előbb-utóbb a lépés.

„Elhagynak százak, jönnek ezrek,
a rock katonái egyre többen lesznek.
Állj közénk te is, harcolj velünk,
csakis mi győzhetünk!”

(A rock katonái)


13. (11.) AS ROMA

Nem termeli már a híres római utánpótlás az új Francesco Tottikat, nincs pénz Gabriel Batistuta-szintű vételekre, de így is eldöcögött a bajnokságban a dobogóig a csapat, és nem sok hiányzott a BL-döntőhöz sem. Az Alisson, Nainggolan, Strootman hármas mellett még harmincegyen (igen, 31-en) hagyták ott a nyáron a fővárosiakat, miközben csak tizenhárman érkeztek. Nem meglepő, hogy itt is döcögősre sikeredett az idénykezdet, egy győzelem után kikaptak a Milantól, és a Chievo Verona, Atalanta kettőst sem verték meg odahaza, miközben összesen hét gólt kaptak, és ugyanennyit szereztek. Az edző, Eusebio Di Francesco élete nagy feladta előtt áll, az egykori középpályásnak mindenekelőtt a védelmet kell végre összeráznia, pedig éppen ide érkezett a legkevesebb új fiú: a kezdőbe a kapus Robin Olsen, a kispadra az Iván Marcano, Davide Santon kettős. Sok esélye nincs a Romának az aranyakra, de mi lenne kiszámíthatatlanabb egy sebzett farkasnál?!


„Mint amikor a gyermekek sírnak,
ha éjjel rossz álmot látnak,
belül úgy izzik a bánat,
az emlékek csendben fájnak.”

(Éjféli lány)

12. (13.) BORUSSIA DORTMUND

Sovány vigasz a tavalyi Német Kupa-siker. A 2012-es bajnoki cím óta ennyi babért termett a BVB-nek, és nem úgy áll a zászló, hogy visszatérnek a kilencvenes évek aranyévei. Itt is nagy átrendeződés zajlik, tavaly elment például Ousmane Dembélé, Pierre-Emerick Aubameyang, Matthias Ginter, Emre Mor, Sven Bender, most Andrij Jarmolenko, Szokratisz Papasztathopulosz, Mikel Merino, Gonzalo Castro, Nuri Sahin, André Schürrle és Erik Durm, miközben röpködtek a húszmillión felüli összegek az újakért, minden költséget beleszámolva Manuel Akanji, Maximilian Philipp, Abdou Diallo, Thomas Delaney és Axel Witsel is ennél többért jött. Lucien Favre csapata a Bundesligában jó rajttal elfoglalta azt a helyet, amelyet belőtt magának (másodikak a Bayern mögött), a nagy durranást a BL-re tartogatják – aztán izgulhatnak a szurkolók majd jövő nyáron, hogy egy sikeres BL-szereplés után hogyan tartják meg Jadon Sanchót és Christian Pulisicet.


„Agyadra mennek a hétköznapok,
a viták, az otthoni botrányok.
Kimész egy meccsre, kitombolod magad,
ismered a mondást, kell egy csapat,
akikhez tartozol, s akik hozzád tartoznak.”

(Kitörés)

11. (12.) NAPOLI

Hatalmas szerepe van a város életében a Napolinak, ez nem vitás, Aurelio De Laurentiis, a klub elnöke ezért akar új stadiont építeni a régi, lepukkant „amfiteátrum” helyett, addig is meglebegtette, hogy a BL-meccseket Bariban akarja megrendezni. „Egy ilyen stadion rossz hatással van a Napoli nemzetközi eredményességére” – dörögte az excentrikus elnök, persze vihetné a csoportmérkőzéseket a Holdra is, ha a kvartettjükben ott van a PSG és a Liverpool is. A Jorginho, Duván Zapata, Leonardo Pavoletti hármas eladásából érkezett kilenc új játékos, nagy kérdés, hogy mire viszi a méregdrága Fabián Ruiz, Simone Verdi, Kévin Malcuit trió, illetve az Arsenaltól kölcsönkapott David Ospina vagy a jövőre 25 millió euróért „megveendő” Alex Meret lesz-e végül a kezdőkapus. Carlo Ancelotti érkezése ide, a jó nyár és szezonrajt oda, előkelő helyezés e listán amoda, ebből nagy valószínűséggel El-lesz.

 

„Másképp látta mindig az életet,
nem tűrte el soha a szürke éveket.
Még hajt a vágy,
lázadó vér tovább…”

(Rock 'n' roll lány)

10. (10.) MANCHESTER UNITED

Nem lány, nem rocker, hanem speciális, és nem őszinte mostanában a mosolya: José Mourinhónak beletörik lassan a bicskája a Manchester Unitedbe. A nyáron elszórt 83 milliót a nem éppen világverő Fred, Diogo Dalot, Lee Grant hármasra, előtte két év alatt majdnem háromszázat költhetett, egy Ligakupa-, illetve egy Európa-liga-győzelemért cserébe. Nem véletlenül kezd elfogyni főnökei türelme, a City legutóbb fényévekkel előzte meg a Unitedet a Premier League-ben, míg a BL-ben az első tavaszi fordulóban a Sevilla parancsolt megálljt. A 855 milliót érő kerettel gyatrán indult Mourinho, kikapva a Brightontól és a Tottenhamtől, a menedzser mosolya olyan, mint Mona Lisáé, de titokzatossága egyre inkább kínos félmosoly. Ebben a szezonban inkább Európában fickándozhat az MU, csak ehhez előbb meg kell előzni a jó anyagból gazdálkodó, mindenkire (egyelőre főleg saját magára) veszélyes Valenciát.



„Túl a sok-sok álmon,
lázadó, könyörtelen harcon,
sorsom tisztán látom,
amíg létezem, a magam útját járom.”

(A magam útját járom)

9. (9.) TOTTENHAM HOTSPUR

Nem akar beállni a sorban a Tottenham, nem szórja a pénzt zsák- és nyárszámra, a kispad szélső zugába és a lelátóra igazolva a sztárokat, idén például senkit sem vett, és senkit sem adott el, és korábban is igyekezett átgondoltan igazolgatni, 2012 óta jó tízmillió eurót költött nettóban új labdarúgókra… Ehhez mérten kell értékelni a szereplésüket, és ezért nem tudnak sehol sem diadalmaskodni, ezért sem tartják őket most sem aranyesélyesnek a PL-ben. Kicsit talán jót tenne a klubnak egy El-siker, de a papírforma szerint megéli a BL-ben a tavaszt a Tottenham – az Inter és a PSV nagy szomorúságára. Sőt az sem lenne meglepetés, ha megcsipkedné a Barcát is.


„De ne sírjon a szád,
ha követ dobnak rád,
tornyot építs a kövekből,
erődöt a lelkedből.
Lételem a küzdelem,
siker és bukás,
az éjszakában tudod meg,
milyen a ragyogás.”

(Lendületből)

8. (8.) ATLÉTICO MADRID

A szakértők és a laikusok szerint is kihozta a maximumot az Atléticóból Diego Simeone: odahaza egyszer bajnok lett a Real Madrid és az FC Barcelona előtt, bármelyiküket képes bármikor, bárhol megverni, és kétszer is eljutott a BL-döntőbe. Hol kis nyereséggel zárja a nyarakat a klub, hol nagyobb összeget fektet be, most ez utóbbira került sor, Thomas Lemar, Rodri, Nikola Kalinic és Santiago Arias joggal pályázik a kezdőcsapatra. A Real Madrid elpáholása után a bajnokságban is meglepetést okoztak: kikaptak a Celta Vigótól, majd nem tudták legyűrni odahaza a harmatos Eibart, azaz nem éles még a Simeone-féle hadigépezet. Majd tavaszra – és ha egyszer végre kijön nekik a lépés…

 

„A színpad vaksötét, olyan csendes, olyan árva most a nézőtér.
Egy koncert, ami elmúlt, ami véget ért, csak a szívekben él.”

(Magányos angyal)

7. (5.) REAL MADRID

Kijött bezzeg lépés mostanában a BL-ben a királyi klubnak, nem egyszer és nem is kicsit, de az élet már csak olyan, hogy egyszer minden véget ér, végül az élet is maga. A csapat nyara kifejezetten pocsékra sikeredett, távozott a sikerkovács Zinédine Zidane és fő tábornoka, Cristiano Ronaldo, Thibaut Courtois mellett csak Vinícius Júnior, Álvaro Odriozola, Mariano Díaz és Andrij Lunyin érkezett, de rájuk is sikerült elszórni jó 150 millió eurót. Az európai Szuperkupában kikaptak az Atléticótól, és a válogatottól éppen a Real miatt kiebrudalt Julen Lopetegui csapata a La Ligában máris a Barca mögött áll a táblázaton. C. Ronaldót Marco Asensio pótolja a bal szélen, Vinícius Júnior még nem mutatkozott be tétmérkőzésen a felnőttek között a Realban. Zaklatott nyár ide, nem tökéletes indulás oda, nagyon nagy hiba lenne leírni a Real Madridot, és ellenfelei is tökéletesen tisztában vannak ezzel.


„Én voltam az, aki sohasem kért,
fizettem becsülettel mindenemért.
Érdemes volt-e mindez, nem kérdezem,
ha Te ott leszel velem.”

(Ha te ott leszel velem)

6. (3.) JUVENTUS


    Visszaesett kissé a listán a Juventus, holott tökéletesen rajtolt a Serie A-ban, és nagy nyári vétel, C. Ronaldo is megszerezte első góljait. A bombaigazolás mellett szinte elsikkadt, hogy a védelem a Joao Cancelo, Leonardo Bonucci, Mattia Perin sorral erősödött, a középpálya Emre Cannal, és végleg idekerült Münchenből Douglas Costa. 257 millió euró (plusz ügynöki és aláírási pénzek!) elköltése, Mattia Caldara és Gonzalo Higuaín „beáldozása” után mi más is lehetne a cél, mint a BL-győzelem?!


    „Az lesz a győztes, aki talpon marad,
    gátat nem ismer, mindig előre halad.
    Nem tartja vissza soha semmilyen ellenfél,
    aki nem fél, és mindent túlél.”

    (Az lesz a győztes)

    5. (6.) BAYERN MÜNCHEN


    Nem unatkoztak a nyáron a bőrnadrágosok sem, az új mester, Niko Kovac, de még inkább főnökei úgy döntöttek, hogy elég volt megszerezni Leon Goretzkát, Douglas Costa után pedig Arturo Vidal, Sebastian Rudy és Juan Bernat is távozhat. A BL-ből leginkább Vidal fog hiányozni, a többiek a bajnokságban jöttek jól, ha pihentetni kellett az alapembereket – nem lebecsülve az ellenfeleket, de a Bundesligában szinte biztosan megvédi a címét a bajor alakulat. A BL más tészta, nagy kérdés, mi lesz a kissé makrancos Robert Lewandowskival, a majdnem eladott Thiago Alcántarával, Jérome Boatenggel, no és nagy öregek közül hogyan muzsikál majd a Franck Ribéry, Arjen Robben fogat, amely a döntő idején összesen már 71 esztendős lesz… A Tottenham mellett a Bayern is a változatlanság és az összeszokottság mellett tette le a garast, sikerükkel utat mutathatnának a többieknek is.


„Törékeny jégen járunk,
a mélység már vár, elnyel az ár.
Egymáshoz ritkán szólunk,
hajsza van csak, megállni kár.
Talán egyszer az életben,

rád talál az Egyetlen.”
(Az Egyetlen)

4. (7.) PSG


    Bizony, lassan magától értetődő a párizsiak helye a legjobb négy között, annyi euró elköltése után ez a minimum, és bizony itt sem az újabb bajnoki címért igazoltak a nyáron – a PSG nagy fogása a csodagyerek, az új Ronaldo, Kylian Mbappé, de a védelem, pontosabban a védelem tartaléksora is erősödött Thilo Kehrerrel és Juan Bernattal. Gianluigi Buffon talán utolsó nagy dobására készül, Edinson Cavani a télen már a 32. életévébe lép, Thiago Silva napok múlva 34, a még mindig sérült Daniel Alves nála is idősebb, és talán ez Adrien Rabiot utolsó idénye a klubnál. A Ligue 1-aranyat máris oda lehet adni nekik, de nem erre szerződött Thomas Tuchel és Lőw Zsolt. Hogy elég érett-e a PSG az aranyra? Fordítsuk inkább meg a kérdést: ha mindenki egészséges a keretben, és mindenki jó formában futballozik, akkor ki és mivel tud föléjük kerekedni? Ne feledjük, a tavaszi végjátékban, főleg a mostani világbajnokság elvágta nyári pihenő miatt, óriási előny lesz a már lezárt hazai bajnokság, ilyen hátszéllel csak a Bayern bír majd az esélyesek közül.


    „Ezernyi kérdés válasz nélkül,
    vad dolgokat láttunk s éltünk át,
    útban voltunk, félrelöktek,
    mégis újra itt látsz.
    Számítok rád, te is énrám,
    padlóra többé már nem kerülünk.
    Sok-sok csapda, kísértés közt,
    tovább együtt megyünk.”

    (Hé, te!)

    3. (4.) LIVERPOOL FC

    Jürgen Klopp ismét nagyot alakított a Pollal, és ismét nagyot alakíthat, a tavalyi remek csapat ráadásul egy vérbeli bravúrkapussal, Alisonnal gazdagodott, a középpályára érkezett az őserő Naby Keita, Fabinho duó, a szélsőválaszték fényét Xherdan Shaqirivel emelték. A bajnokságban ennek megfelelően remek rajtot vettek, a PSG ellen pedig ismét feliratkozhatnak a BL-arany esélyesei közé. A nagy erősségük Klopp és az ő gegenpressingje – nagy hátrányuk ugyanez, ha porszem kerül a gépezetbe, vagy kiesik onnan egy fogaskerék.


    „Úrrá teszlek, ha majd a szolgám leszel,
    ha értem élsz és csak bennem hiszel.
    Üres zsebbel soha nem kerülhetsz ki győztesen,
    szélmalomharc lesz az életed nélkülem.”

    (A pénz dala)

    2. (1.) MANCHESTER CITY

    Igen sok millió euró lefolyt a City bankszámláján ahhoz, hogy díszlépésben legyen bajnok a csapat, és a modern időkben már harmadszor koronázzák meg a PL-ben. A szép hazai startot kissé beárnyékolja a Wolverhampton elleni döntetlen, de hosszú és igen fárasztó lesz ez az idény. A nyáron vett Rijad Mahrez jól jön majd ebben, no és az sem hátrány éppen, hogy Pep Guardiola alapcsapata nem változott. Pontosabban csak kényszerből, de ott fájó ponton: Kevin De Bruyne súlyos sérülést szenvedett. Említsük meg, hogy itt Fernandinho, David Silva és Kompany lépett harminc fölé, de ebben az idényben nehéz lesz gyenge láncszemet találni a Pep-művekben.


    „A gyémántot csak a gyémánt vágja,
    erős legyél, ki az ütést is állja,
    és eljön majd, mert jönnie kell,
    az Ítéletnap, és szabad leszel.”

    (Ítéletnap)

    1. (2.) FC BARCELONA

Legalábbis valami ilyesmiben bíznak a katalánok rajongói, no és főleg Lionel Messiben, aki, ha csúcsformában futballozik, akkor viszlát, katalánverés! Ernesto Valverdének főnökei némi ráncfelvarrást indítványoztak, de szögezzük is le, hogy Malcom, Clément Lenglet, Arthur és Arturo Vidal sem kapott bérletet a kezdőbe, a legutóbbi bajnokin például egyikük sem kezdett, csereként is csak Vidal léphetett pályára. Ott volt viszont Ousmane Dembélé, akit a hírek szerint majdnem kölcsönadtak a nyáron, de a szélső a lehető legjobb módon válaszolt: összeszorította a fogát, és megharcolta a maga harcát. Kellett egy kis idő, hogy a sztárok testileg és lelkileg teljesen kiheverjék a nyári világbajnokság sokkjait és örömeit, de az idény eleji formát szabadon értelmezi a Barca, amely az új szezonban minden mérkőzését megnyerte, 16 gólt lőve, négyet kapva. Nem is kérdés, hogy ebben a formában, ezt kissé akár javítva is, az FC Barcelona a BL legnagyobb esélyese!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik